Sárik Péter Trió: dzsessz-improvizációk Beethoven-művekre

Különleges ősbemutatót tart május 8-án a Sárik Péter Trió: a zenekar a Várkert Bazár Rendezvénytermében Jazz improvizációk Beethoven művekre címmel ad koncertet, amelyről koncertfelvétel készül.

Az estet a Beethoven Budán 2015 komolyzenei fesztivál keretében tartják a Budavári Önkormányzat szervezésében – közölték a szervezők.

A Sárik Péter Trió az elmúlt években Jazzkívánságműsor címmel elsősorban pop- és rockdalok, valamint klasszikus darabok dzsesszes átdolgozását adta elő, most a zenekar egy szerző több művét is újragondolta.

"Megtisztelő és hatalmas feladat egy olyan korszakalkotó zeneszerző műveit feldolgozni, mint Beethoven. Fontosnak tartottam megőrizni a szerzemények eredeti üzenetét és hangulatát, emellett megpróbáltam elképzelni, hogy ha a mester ma élne és lenne egy dzsessztriója, miként hangszerelné át saját darabjait. Úgy gondolom, ma is merész, karakteres és újító szellemű lenne" – fogalmazott Sárik Péter.

A zeneszerző, előadóművész szerint valószínűleg többször meg fogják lepni a közönséget, mert bátran használják a ma divatos ritmusokat, a modern dzsessz és popzene új stílusjegyeit. Hozzátette: az igazán nagy művek nemcsak az idő próbáját állják ki, hanem mai környezetbe kerülve újjászületnek, és olyan hatást keltenek, mintha most írták volna őket.

A koncert repertoárjában Beethoven szimfóniáinak és zongoraszonátáinak részleteit adja elő a zenekar, amelyben a zenekarvezető, zongorista mellett Fonay Tibor basszusgitározik és bőgőzik, Gálfi Attila pedig dobol.

A Beethoven Budán rendezvénysorozatot abból az alkalomból szervezik meg, hogy Beethoven először és utoljára 1800. május 7-én adott hangversenyt a Várszínházban József nádor felesége, Alekszandra Pavlovna névnapi ünnepségén. Idén május 7-től 10-ig lesz a széria a Budavári Önkormányzat szervezésében. Május 7-én Bogányi Gergely hangversenyét, május 8-án az Orfeo Zenekar és a Sárik Péter Trió koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők. Május 9-én Beethoven-kamaraprogram várja a hallgatóságot, május 10-én pedig az ifjú tehetség, Berecz Mihály zongoraművész játszik Beethoven műveiből.

A Sárik Péter dzsessz-zongoraművész, zeneszerző által vezetett trió mintegy évtizede meghatározó szereplője a műfaj hazai életének. A Sárik Péter Trió az alapító tagokkal négy albumot jelentetett meg: Better Tomorrow (2008), Pieces (2010), Jazzkívánságműsor (2012), A világ összes kincse – dzsessz-mesejáték (2012). 2013 nyarán került a trióba Fonay Tibor és Gálfi Attila, az új felállás tavaly novemberben mutatta be a Jazzkívánságműsor 2 című lemezt Micheller Myrtill énekesnő vendégszereplésével.