Jazztavasz – Lisa Simone, Natalie Williams, New York Voices

A négyszólamú dzsesszéneklés legjobbjai között számon tartott Grammy-díjas énekegyüttes, a New York Voices, a magyar származású díva, Natalie Williams és Lisa Simone lesz a Művészetek Palotája Jazztavasz fesztiváljának főszereplője május 7. és 9. között.

Az eseménysorozat idén a vokális találkozások jegyében telik, a külföldi fellépőkhöz magyar zenészek és énekesek is csatlakoznak: Harcsa Veronika, Szőke Nikoletta és a Modern Art Orchestra – közölték a szervezők.

A Jazztavaszt Lisa Simone nyitja május 7-én csütörtökön a Fesztivál Színházban saját kvartettjével. Az énekesnő nehéz örökséget cipel, hiszen édesanyja Nina Simone, minden idők egyik legnagyszerűbb énekesnője volt. Napjainkra lánya, Lisa is megtalálta saját zenei hangját és világát. Miután jó néhány évet eltöltött az amerikai hadsereg légierejénél, leszerelése után a Broadway ünnepelt musicalszínésznője lett. Anyja halála után emléklemezt készített, majd a Sing the Truth projekt tagjaként turnézott. Tavaly jelent meg All is Well című önálló zenei anyagát, budapesti koncertje is erre az albumra épül, de tiszteleg édesanyja munkássága előtt, és Harcsa Veronikával közösen is előad néhány számot. Lisa Simone Quartetben az énekesnő mellett Ralph Lavital gitározik, Reggie Washington bőgőzik, Sonny Troupé dobol.

A fesztivál második napján a népszerű brit énekesnő, Natalie Williams lép a Fesztivál Színház színpadára. Az előadó anyai ágon délvidéki magyar, folyékonyan beszél magyarul. Ismertséget szólómunkássága mellett dzsesszfunkot játszó Incognito együttes énekeseként is megalapozta, a tíztagú Soul Family projekt tagjaként pedig havonta hallható a londoni Ronnie Scott’s Jazz Clubban. Hetedik szólólemezét (Where You Are) nagymamája emlékének ajánlotta. A budapesti közönségnek tavaly ősszel a Random Trip felkérésére mutatkozott be, de Berlinben és Angliában is játszott már együtt magyar zenészekkel, többek között mostani vendégével, Szőke Nikolettával is. Kísérőzenekarában Al Cherry gitározik, Phil Peskett zongorázik, Robin Mullarkey bőgőzik, James Maddren dobol.

A Jazztavaszt a Grammy-díjas New York Voices zárja, amely nemcsak a dzsessz, hanem az R’n’B, a brazil zene, a pop és a klasszikus zene berkeiben is biztonsággal közlekedik. Az énekegyüttes (Kim Nazarian, Lauren Kinhan, Darmon Meader, Peter Eldridge) pályája huszonhét éve tart, sajátos szólamvezetésekkel, harmonizálásokkal és stiláris sokoldalúsággal egyéni utat talált maguknak. 1996-ban első Grammy-díját a Count Basie Orchestrával közösen készített lemezért kapta, de közreműködtek Paquito D’Riviera Brazilian Dreams című, Latin Grammy-díjat érő albumán is. Május 9-én szombaton a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben kísérőzenekaruk a Fekete-Kovács Kornél által vezetett Modern Art Orchestra lesz, már korábban is játszottak közösen.