Akár 17 magyar fellépő is lehet a Womexen

Akár 17 magyar előadó is színpadra léphet az őszi budapesti nagyszabású világzenei találkozón, a World Music Expón (Womex). Erről Liber Endre, az október 21. és 25. között zajló esemény főszervezője beszélt csütörtökön Egerben a Music Hungary zeneipari konferencián.

"A programban szereplő hetven fellépő közé hagyományosan legfeljebb egy-kettő kerülhet a rendező országból. Ugyanakkor idén a nulladik napon tíz magyar előadóval lesz egy program a Fonó Budai Zeneházban, nagy valószínűséggel a megnyitó gálán a Művészetek Palotájában további három produkció lesz látható és hallható, és a hét hivatalos zenei helyszín egyike a regionális Duna színpad lesz, várhatóan két újabb magyarral, így jöhet ki a 17" – mondta a főszervező.

Liber Endre kitért arra, hogy mintegy nyolcvan országból több mint ezer zenekar pályázik hetven fellépésre a Womex hivatalos programjában, az előadók ezekben a napokban kapják meg az értesítést. A budapesti expó házigazdája a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás.

"A nulladik napi programot a Fonóval és a Hagyományok Házával közösen szervezzük, a jövő héten írjuk ki a pályázatot, a szakmai zsűri döntése után tíz magyar előadó zenélhet október 20-án a Fonó Budai Zeneházban, mégpedig a nemzetközi koncertéletből meghívott húsz-harminc zeneipari szakember előtt" – jelentette be Liber Endre.

Az október 21-i megnyitó gálára, amely a Müpában lesz, a Hangvető négy különböző koncepciót adott be. A főszervező szerint az egyik nagy valószínűséggel nyerni fog a pályázaton, és ez három magyar fellépőt hoz a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe. Mint elhangzott, a regionális Duna színpadon a visegrádi együttműködésben részt vevő országokból, valamint a balkáni térségből lesznek fellépők.

Liber Endre elárulta: terveik között szerepel, hogy a Womex életműdíjasát, akinek kilétét a záróesten fedik fel, Budapesten tartják egy Müpa-beli nagykoncertre, emellett egy magyar világzenei előadó és egy Womex-fellépő Kecskeméten, Pécsett, Szegeden, valamint Pozsonyban ad műsort.

A Womex 1994 óta évről évre háromezer résztvevővel, ötven országból érkező 590 kiállítóval és kilencven ország 1260 intézményének jelenlétében zajlik. A világzenei expó hivatalos programjának helyszíne a Müpa mellett a Bálna (itt lesznek a nappali programok, találkozók, konferenciák, napi két koncert, valamint világzenei témájú filmek vetítése), továbbá az A38 hajó, ahol az éjszakai Dj Summit lesz.