Gere Jazz Fesztivál negyedszer Villányban

Külföldi és hazai sztárok is fellépnek a Gere Jazz Fesztiválon, amelyet immár negyedik alkalommal rendeznek meg. A Gere-borok, különleges ételek és a finom dzsessz villányi találkozója június 12-13-án lesz.

A nyitónapon, pénteken este a hetvenes évek egyik legsikeresebb popegyüttesének slágerei hallhatók: a Boney M. legnépszerűbb darabjainak átiratait Sheyla Bonnick, a zenekar 1975-ös, legelső formációjának tagja adja elő.

Az énekesnő két vokalistával, az amerikai Brad Vee Johnsonnal és a hazai Asiama Evelynnel áll színpadra a Bebét (ének), Bársony Bálintot (szaxofon), Marschall Norbertet (harsona) és további ismert hazai zenészeket felvonultató Star Jam Band társaságában.

A fesztivál kiemelt érdekességeként a 70. életévét nemrég betöltött dobos, Kőszegi Imre és zenészbarátai Gere SunSet Jazz Band néven adnak pohárköszöntőt, majd pénteken és szombaton is egy-egy órás koncertet. A különleges hangszerelésű formációban olyan zenészek szerepelnek, mint Szaniszló Richárd (vibrafon, marimba), Orbán György (nagybőgő) és Pecze Balázs (trombita).

Szombaton a jubileumi Kőszegi-projekt felvezetését két világhírű díva előadása veszi át.
Az Egyesült Államokban született Joan Faulkner gyerekkora óta énekel gospelt, repertoárja mára a dzsessz, a blues, a soul és a pop teljes skáláját felöleli. A Németországban élő Faulkner hazája egyik legkeresettebb zenésze, akit a kontinens egyik legjobb amerikai hangjának tartanak. A német-libériai Pat Appleton különféle próbálkozások, film- és reklámzenei kísérletek után 1998-ban csatlakozott a De-Phazz Sound Collective-hez, amely formációban énekesként és szövegíróként is komoly sikereket ért el. Kettejük villányi fellépésén a gospel, a funky és a mainstream dzsesszdarabok ugyanúgy helyet kapnak a műsorban, mint a népszerű De-Phazz tételek, mindez nagyzenekari hangszerelésben, Magyarország elsőszámú big bandje, a Budapest Jazz Orchestra támogatásával.

A fesztivál csúcspontjának ígérkezik a New Yorkból érkező hatfős Nat Osborn Band koncertje. Funk, reggae, mellé dzsessz és blues: a végeredmény egy teljesen sajátos és eredeti hangzás a műfajon belüli irányzatok egyvelegével. A 2011 végén alakult zenekart vezető Nat Osborn énekes-billentyűs előadását basszusjáték, dobkíséret és fúvósszekció segíti.

A fesztivál gasztronómiai hátterét idén is a Mandula Étterem és Bor-Bár séfcsapata szolgáltatja. A fesztiválra érkezőket mindkét napon Gere habzóborokkal, valamint gourmet borfalatokkal várják. Az étterem szakácsai piknikhangulatban, szabadtéri látványkonyhából kínálják a változatos és különleges fogásokat. A borokról Gere Attila Pincészete, a Weniger & Gere Pincészet, valamint a Csillagvölgy Pincészet gondoskodik.