Djabe – Forward lemezbemutató

A Djabe zenekar 2015-ben ünnepeli fennállásának 20. évfordulóját. A zenekar pályafutása legjobb albumát készítette el Forward címmel 2014-ben, melyben a Miskolci Szimfonikus Zenekar zenészei is kiemelt szerepet kaptak. November 10-én a Müpa közönsége előtt is bemutatkozik a lemez anyaga a Djabe és a miskolci szimfonikusok közreműködésével. Az est meghívott vendégei lesznek még Malik Mansurov (tar) és Mótyán Tibor (tabla).

A Djabe zenekar 2015-ben ünnepeli fennállásának 20. évfordulóját. Az Arany Zsiráf és eMeRTon díjas zenekar eddig a világ 42 országában lépett fel és szerepelt sikerrel. Itthon a fúziós jazz/világzene műfaj első számú képviselőjének számít. A Djabe pályafutása legjobb albumát készítette el Forward címmel 2014-ben.

 

Régóta szerettek volna egy olyan zeneanyagot komponálni és felvenni, melyben szimfonikus zenekarral dolgoznak. A 2013-ban kezdődött együttműködés eredményeként a Forwardon a Miskolci Szimfonikus Zenekar zenészei kiemelt szerepet kaptak. A közös munka nyomán a Djabétól megszokott egyedi hangzású, ezúttal klasszikus és crossover jegyeket is magában hordozó világszínvonalú album született. A zenekari részeket az anyag nagyobb részét szerzőként jegyző Barabás Tamás basszusgitáros komponálta, a hangszereléseket Kovács Zoltán a Djabe billentyűse készítette. Az albumot a szerzők úgy alkották meg, hogy abban a szimfonikusok jelentős szerepet kaptak, tehát nem korábbi Djabe zeneszámok szimfonikusokkal kiegészített átiratait rögzítették. A teljesen új zeneanyag szakmai és hallgatói körökben is nagy elismerést kapott.

 

A bemutató koncerten megcsodálhatjuk Malik Mansurov bakui tar művész zseniális játékát, aki meghatározó közreműködője volt a Forwardnak. A tar ősi azerbajdzsáni hangszer, melyet a gitár egyik autentikus változatának is felfoghatunk. A Djabével rendszeresen dolgozó Steve Hackett azt nyilatkozta róla, hogy játéka olyan, mintha ötvöznénk John McLaughlint Ravi Shankarral.

 

A Djabe hangzása az elmúlt 20 évben folyamatosan tökéletesedett, és a világ számos pontján a magyar zenei minőség reprezentánsává vált. A lemezbemutatón a Müpa közönsége ismét meggyőződhet a zenekar tagjainak világviszonylatban is elismert virtuozitásáról.

 

Az előadás során közreműködik a Miskolci Szimfonikus Zenekar, valamint a Djabe együttes:

Banai Szilárd – dobok
Barabás Tamás – basszusgitár
Égerházi Attila – gitár
Kovács Ferenc – trombita, hegedű, ének
Kovács Zoltán – billentyűs hangszerek
Vendégek: Malik Mansurov – tar
Mótyán Tibor – tabla

 

A stúdiófelvételeken fontos szerepet kapott Malik Mansurov, azerbajdzsáni tar művész, akit ezért a zenekar meghívott a budapesti bemutatóra. A koncerten elejétől a végéig eljátsszák a Forward című lemezt, valamint további két kompozíciót a szimfonikusokkal. Így a miskolci zenekarral kiegészített nagyfelállás kb. 75 percet fog színpadon tölteni. Ezen felül a Djabe zenekar 20-25 percet fog még játszani Malik Mansurovval, olyan további kompozíciókat is, melyekben korábbi lemezeken közreműködött a bakui művész.

 

Lesz a koncertnek egy másik vendége is, aki szintén játszott a Forward albumon. Mótyán Tibor tablás szerepet kap mind a Forward mind az extra kompozíciók bemutatásában, aki több hangszeren játszó muzsikus és 20 éve rabja a hindusztáni klasszikus zenének. Hortobágyi László zeneszerző mellett olyan neves indiai mesterektől tanulhatott, mint VINODE PATHAK, és ABHIJIT BANERJEE, akik révén megismerhette a tála rendszer egyedülálló ritmikai világát. Rendszeresen kísér rangos indiai szólistákat, akik mellett folyamatosan csiszolja tudását. Magyarországi fellépésein kívül indiai, szerbiai, erdélyi, portugál színpadokon hallhatták játékát.

 

A Forward című album bemutatása:
A Djabe zenekar eddigi legnagyobb vállalkozásáról Égerházi Attila a zenekar vezetője így nyilatkozott: „A Djabe zenekar elmúlt 20 évében mindig úgy éreztük, hogy az aktuális stúdió lemezünk az addigi munkásságunk legjelentősebb darabja. Visszatekintve, szakmai szempontból ez így is volt. A Forward mégis különleges ebből a szempontból. 2013-ban elhatároztuk, hogy írunk egy teljes lemezt, amiben szervesen közreműködik egy szimfonikus zenekar. Sikerült megállapodni a felvételek elkészítésében a Miskolci Szimfonikus Zenekarral.”

 

A Djabe új albuma azonban nem csak a szimfonikus hangzástól különleges, hanem a zenekar minden tagja tudása és zeneisége legjavát adja. Barabás Tamás, aki a kompozíciók nagy részét jegyzi és a szimfonikus részeket is írta basszusgitár játékával bizonyítja, hogy nem véletlen tartják az egyik legjobb előadónak a világon ezen a hangszeren. Kovács Zoltán zongoristától megszokhattuk a nagyszerű és izgalmas billentyűs játékot, most azonban ő is többel járult hozzá a Forward sikeréhez, hiszen ő hangszerelte és vezényelte a miskolci szimfonikusokat. Kovács Ferenctől megszokhattuk, hogy trombitán és hegedűn is kiválót alkot. Banai Szilárdot nem csak a ritmikai alapokért, hanem muzikális teljesítményéért is érdemes megemlítenünk. Égerházi Attila ezúttal kompozícióival a régebbi Djabe hangzásvilágot hozta vissza. Akusztikus és elektromos gitárhangzásai is figyelemreméltóak.

 

 

További információ:

www.djabe.hu