Syrius Legacy: egy legendás album újra, fiatal dzsesszzenészektől

Öt fiatal dzsesszzenész összeállt, és Syrius Legacy néven újra lemezre vette a hetvenes évek elejének legendás fúziós zenekara, a Syrius Az ördög álarcosbálja című anyagát. Az izgalmas produkció dupla bemutatója szombaton lesz a Budapest Jazz Clubban 19 és 21 órától.

"A zenekar tagjai egy kivétellel a Zeneakadémia dzsessz tanszakán tanultak, bár nem vagyunk teljesen egy korosztály. Maloschik Róbert, az ismert dzsessz-szakíró és szervező tavaly találta ki, hogy a Syrius meghatározó zenésze, Ráduly Mihály 70. születésnapjára álljunk össze, és a debreceni dzsesszfesztiválon adott koncert sikerének hatására kialakult egy emlékzenekar" – idézte fel Fonay Tibor, a Syrius Legacy basszusgitárosa.

 

A Syrius, a magyar progresszív és dzsesszrock történetének talán legfontosabb zenekara 1970 és 1973 között élte csúcskorszakát, akkor Baronits Zsolt (szaxofon), Orszáczky Jackie (basszusgitár, ének), Pataki László (orgona), Ráduly Mihály (fuvola, szaxofon) és Veszelinov András (dob) játszott benne. Egy meghívásnak köszönhetően kijutottak Ausztráliába, ahol komoly sikereket értek el, 1971-ben Devil’s Masquerade címmel nagylemezt készíthettek.

 

Az anyag egy évvel később itthon is megjelent mint Az ördög álarcosbálja, de az akkori hivatalos kultúrpolitika ellehetetlenítette a Syriust: dalaikat nem játszotta a rádió, lemezüket akkori mércével nagyon kis példányszámban adták csak ki, Nyugatra nem engedték többé zenélni őket. A csapat – amelyben akkor már a gitáros tehetség Tátrai Tibor is játszott – jelentősen átalakult, Ráduly 1973-ban Amerikába távozott, Orszáczky Jackie 1974-ben Ausztráliába disszidált, Pataki Ausztriába ment.

 

Magam is keveset tudtam korábban a Syriusról, a projekt kapcsán aztán beleástam magam a témába. Egyetértek azzal a megközelítéssel, hogy a Syrius húsz-harminc évvel megelőzte korát, hihetetlenül magas színvonalat képviselt, holott alapvetően autodidakta zenészek alkották. A csapat nagyszerűsége az egyediségben, az újításokban rejlik" – mondta Fonay Tibor, aki 2013-ban megnyerte az Orszáczky Jackie Basszusgitár Tehetségkutató Versenyt a BMC-ben.

 

Hangsúlyozta: a tavaly óta már számos koncertet adott Syrius Legacy célja nem a nagy előd muzsikájának hangról hangra reprodukálása. "Megpróbáljuk a számokhoz hozzátenni saját zeneiségünket, kibővítettük improvizatív részekkel, szerintem sokkal inkább dzsesszes lett a hangzás, mint korábban". A zenekarban Fonay Tibor mellett Vidákovich Izsák (szaxofon, fuvola), Ludányi Tamás (szaxofon), Tempfli Erik (billentyűs hangszerek), valamint Benkó Ákos (dob, ének) szerepel.

 

A Tom-Tom Records gondozásában most megjelenő, Devil’s Masquerade Reloaded című lemezanyagon a klasszikus Syrius-felállásból Ráduly Mihály működött közre, érdekes módon hegedűn a Concerto háromhúros hegedűre és öt korsó sörre című tételben. "Úgy tudom, Misi évtizedek óta nem játszott szaxofonon és fuvolán, viszont vett egy régi hegedűt, és ugyanazzal a zeneiséggel áll hozzá, mint korábbi hangszereihez. Kedvezően tekint a projektre, megfogadjuk a javaslatait".

 

Fonay Tibor kitért arra, hogy a Syrius másik élő tagja, Pataki László, aki időnként fellép a Zappa-Syrius emlékzenekarral, szintén látta már játszani a Syrius Legacyt. A legendás Syrius 2001-ben egy paksi és egy margitszigeti koncertre még utoljára összeállt: Baronits akkor már nem élt, de Orszáczky, Pataki és Ráduly hazajött a fellépésre, amelyen ott volt Veszelinov, valamint Tátrai és mások is. Veszelinov 2007-ben, Orszáczky egy évvel később hunyt el.

 

A most elkészült Reloaded-anyag dalsorrendje némileg eltér az eredetitől; nyitószám lett a címadó Devil’s Masquerade, míg az első track, a Concerto a legvégére került. "Az átformált dalok hatása nem feltétlenül ugyanaz, mint az eredetieké, ezért kevertük meg egy kicsit, a mi ízlésünkre" – szögezte le Fonay Tibor.

 

A dupla lemezbemutató koncert október 17-én szombaton lesz a Budapest Jazz Clubban 19 és 21 órakor; az eseményen Ráduly Mihály is ott lesz, bár még nem biztos, hogy színpadra lép. Fonay Tiborvelmondta, hogy tervezik a Syrius másik anyaga, az 1976-ban megjelent Széttört álmok feldolgozását is.