Összegző kötet jelent meg a 80-as évek rockzenéjéről

Madonnától és Prince-től a Depeche Mode-on és a Dire Sraits-en át a Red Hot Chili Peppers-ig a nyolcvanas évek nemzetközi rockzenei főszereplőit, történéseit mutatja be A rock története sorozat most megjelent harmadik kötetében Jávorszky Béla Szilárd és Sebők János.

"A cél az volt, hogy olyan művet állítsak össze, amely kézikönyvként is működik, de legyenek benne az összefüggésrendszerek, a zenei, társadalmi, kulturális vetület" – mondta Jávorszky Béla Szilárd zenei szakíró, szerkesztő a kötet pénteki budapesti bemutatóján.

 

A 480 oldalas, fotókkal gazdagon illusztrált kötet a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg. A könyv egyszerre kultúrtörténeti munka, szakkönyv és olvasmányos sztori, amelyből nemcsak a korszak legjobb, leghatásosabb művészeiről esik szó, hanem például arról is, hogy a nyolcvanas években indult hódító útjára a Music Television, a walkman és a CD, és ekkor rendezték a rockvilág legnagyobb jótékonysági rendezvényét, a Live Aidet.

 

Jávorszky Béla Szilárd felidézte, hogy 2004 tavaszán – a rock and roll születésének ötvenedik évfordulóján – Sebők Jánossal közösen tanulmánysorozatot publikáltak a Népszabadság Hétvége mellékletében, később ez jelentette a kiindulópontot az együtt jegyzett, 2005 és 2007 között megjelent négy kötetnek (A rock története 1-2, A magyarock története 1-2).

 

A rock története 3. megjelenése hét és fél évet késett az eredetileg tervezett időponthoz képest, mivel előbb az akkori kiadóval romlott meg a kapcsolat, majd a szerzők is eltávolodtak egymástól, Sebők János 2013-ban elhunyt. "A könyv 40 százalékban volt kész, Sebők után kéziratok maradtak. Ezeket felhasználva fejeztem be a kötetet".

 

Bozóki András, aki A rock története sorozat 2005-ös első kötetét kulturális miniszterként támogatta, arról beszélt, hogy a nyolcvanas évek a nagy változás évtizede volt, rendkívül izgalmas dolgok születtek a legkülönbözőbb műfajokban. "Ezt az időszakot sokáig alulértékelték, a szakírók fanyalogtak, hogy a zene elüzletiesedett. Holott, ha visszatekintünk, ekkor futott be mások mellett a U2, a Dire Sraits, Tracy Chapman, az R.E.M., világhódító útjára indult Amerikából a rap és a hiphop".

 

Dömötör Endre, a könyv szakmai lektora, a recorder.hu főszerkesztője megjegyezte, hogy a nyolcvanas évek zenei szereplői remekül használták a korábbi évtizedek elemeit, valamint a hetvenes évek végén bekövetkezett punkrobbanás frissítő hatását. Hozzátette: ekkor alakult ki a posztpunk, az újhullám, a szintipop, virágkorát élte a metál, a noise-rock, a hardcore, megújult az angol gitárzene.

 

A Rock története a tervek szerint egy negyedik kötettel fog zárulni, az a 90-es évek rockzenéjével fog foglalkozni.

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak