Vasárnap kezdődik a Lamantin dzsesszfesztivál Szombathelyen

A hazai és a nemzetközi dzsesszélet jeles képviselőinek részvételével rendezik meg június 19. és június 25. között Szombathelyen a XVII. Lamantin Jazz Fesztivált és XIV. Improvizációs Tábort – mondta el hétfői sajtótájékoztatóján a fesztivált szervező Improvizatív Zeneműhely Egyesüket elnöke.

Tímár Péter elmondta: vasárnap este a Bolyki Brothers gospel estjével kezdődik a program, amelyet a helyi evangélikus templomban hallgathat meg a közönség.

 

Az improvizációs tábor nyitó koncertjét másnap este a Weöres Sándor Színház Krúdy Klubjában tartják a tábor tanári karának részvételével.

 

Jövő kedden fellép a Loop Doctors – Szentpáli Roland formáció, az improvizációs tábor több tanárát felvonultató Új Equinox Jazzgroup, az Amerikai Egyesült Államokból érkező Csík Gusztáv-Reggie Johnson-Alvin Queen trió. Június 22-én este a Krúdy Klubban a Szabó Dániel Quintet, június 23-án a Szombathely főterén felállított sátorban pedig egy hamisítatlan blues nap keretében a Mudy Shoes, a német Luca Sestak Boogie Duo, valamint az amerikai Lurrie Bell’s Chicago Blues Explosion koncertezik. Június 24-én szintén a főtéri dzsesszsátorban előbb az Urbán Orsi Trio, majd a lengyel Piotr Baron Quintet, végül a francia Stephane Belmondo Trio koncertjét élvezheti a közönség.

 

Az improvizációs tábor hagyományos záró koncertjét a tábor diákjainak részvételével június 25-én új helyszínen, a szombathelyi zsinagóga udvarán tartják.

 

Márkus Tibor, az improvizációs tábor művészeti vezetője elmondta: idén 118 hallgató érkezését várják, a kurzusokat vezető tanárok a magyar dzsesszélet vezető személyiségei, de a fesztivál külföldi hírességei is tartanak mesterkurzusokat a hallgatók számára.

 

Hozzáfűzte: a tizenhárom tagú tanári kar tagjai között van Spányi Emil (zongora), Friedrich Károly (harsona), Tóth Viktor és Elek István (szaxofon), Csuhaj Barna Tibor (nagybőgő) Takács Donát (basszusgitár) és Jeszenszky György (dob, ütős hangszerek). Új név a tanári karban Gotthárd Mike, akit leginkább a szombathelyi indíttatású Ocho Macho gitárosaként, frontembereként ismernek. A mesterkurzusokat Alvin Queen és Stephane Belmondo tartják.

 

Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: évről évre magasabb színvonalú a Lamantin fesztivál és az ahhoz kapcsolódó improvizációs tábor. Kiemelte: idén természetesen a Lamantin fesztivál is kapcsolódik Szent Márton születésének 1700. évfordulójához, mégpedig úgy, hogy a fesztivál valamennyi koncerthelyszínén kihelyeznek majd egy Szent Márton perselyének nevezett gyűjtőládát, az adományokat pedig az improvizációs tábor tanári karának döntése alapján egy arra érdemes, anyagi nehézségekkel küzdő fiatal dzsessztehetség oktatására fordítják a szervezők.