I. Velencei-tavi Ütős Fesztivál

Első alkalommal rendezik meg szeptember elején az I. Velencei-tavi Ütős Fesztivált. A fesztivál három napon keresztül kínál változatos, ingyenes programokat az érdeklődőknek.

Fellép többek között a djembe mestere, Cheikh Ibrahima Fall (Ibro) és a Sanké Percussion Group, az Ataru Taiko Japán Dobszínház, a Kongattack, de koncertet ad a Romengo és a Cimbaliband is. Részletes program és bővebb infomáció a fesztivál honlapján olvasható.

 

 

 

A Kongató Egyesület és a NoNém Média közös szervezésében 2016. szeptember 2–4. között kerül megrendezésre az I. Velenceitavi Ütős Fesztivál a Velence Korzó területén. Az ütős hangszerek seregszemléje és a zenei irányzatot művelő együttesek koncertjei hiánypótló eseménynek számítanak Magyarországon, a korábbi hasonló fesztiválok hagyományaira épülve fergeteges hangulattal és kiváló programokkal várják az érdeklődőket.

 

 

 

 

Pethes Adrienn, az I. Velencei-tavi Ütős Fesztivál főszervezője: Az ütős fesztivál ötlete egy évvel ezelőtt merült fel. Egy olyan interaktív zenei fesztivált álmodtunk, ami az ütős hangszerek világát és jeles képviselőit sorakoztatja fel. Az elmúlt években több ütős rendezvényt láthattunk országszerte, de a tavalyi évben eltűntek. Azt gondoljuk, hogy méltatlanul nélkülözött rendezvénytípus, amit új köntösbe öltöztetünk és populáris programelemekkel kiegészítve szélesítjük az érdeklődők körét. A fesztivál ingyenes lesz, helyszíne a Velencei Korzó. A fesztivál ötlete elnyerte a városvezetés,a Korzó és a helyi TDM (turisztikai szervezet) tetszését így együttműködő partnerként vannak jelen a fesztivál szervezésében. A fesztivál időpontja 2016. szeptember 2-3-4.

 

Az I. Velencei-tavi Ütős Fesztivál művészeti vezetője, Ölvedi Gábor, aki sokszínű és változatos zenei programokkal álmodta meg a rendezvényt.

Ölvedi Gábor, az I. Velencei-tavi Ütős Fesztivál művészeti vezetője:
Egy szakmailag is igényes, de nem elsősorban a szakmának szánt rendezvényt szeretnénk létrehozni, amely felvonultatja a hazai, világzenei élet azon kiváló képviselőit, amelyekben az ütőhangszerek kiemelkedő, meghatározó szerepet kapnak! Az Ütős Fesztivál mindenkinek szól, aki szeretné megtapasztalni, hogy a ritmus, a lüktetés ott van mindannyiunkban és ennek örömét meg tudjuk osztani egymással, legyen szó kisgyermekről, kamaszról, családanyáról és apáról, vagy éppen a nagymamáról és nagypapáról! Sokszor kérdezik, hogy mi is a különbség dobos és ütős között… Talán kívülről tekintve nem egyszerű ezt elkülöníteni, hiszen ha az ember látja és hallja, hogy valaki valamit üt egy zenekarban, kézzel vagy valamilyen dobverővel… Hát akkor az dobol, nem? És ebben természetesen igazuk is van! De mivel a világon található, több ezer fajta ütőhangszer igen szépen elterjedt manapság már érdemes legalább a dobfelszerelésen játszó dobosokat, és a minden egyéb más ütőhangszeren játszó zenészeket valahogy a nevén nevezni, hogy pontosabban behatárolható legyen, miről is van szó. A Velencei-tavi Ütős Fesztiválon tehát a világzenéhez kapcsolódó, különböző ütőhangszerek lesznek a főszereplők, de elő fog fordulni dobfelszerelés is! Olyan ütőhangszerek fognak megszólalni, mint a konga, és a djembé amelyek a kubai, afrikai zenéhez köthetőek, vagy a tapan, a darbuka, amelyek a balkánon és a Közel-Keleti népzenében használatosak, vagy a cajon, amely Peruból indult világhódító útjára, és a flamenco zene által lett elsősorban népszerű, a láncos def, amely a Perzsa zenében tölt be fontos szerepet! Ezen kívül japán taiko dobok is feldübörögnek és nem utolsó sorban lesznek hagyományos afrikai ütőhangszerek mint a dun-dun, kenkeni, sangban, de előkerül a cimbalom is.