Ütős kis beszélgetések 4. – Gábor Andor

A Gramofon.hu internetes folyóiratban 2015-ben kezdték el közölni Budai Krisztián ütőhangszeres művész-tanár interjúsorozatát, amelyet kollégáival készít. Ezúttal Gábor Andor ütőhangszeres előadóművésszel beszélgetett a basszusgitárról, Terry Bozzio-ról, DJ szettekről, dob hangzásokról, kolumbiai ritmusokról, A nyálon lőtt lányról, és még sok minden másról. 

 Az előző beszélgetések itt olvashatóak:

Mogyoró Kornél: http://www.gramofon.hu/archivum/utos-kis-beszelgetesek-1-mogyoro-kornel-a-meinl-magyarorszagi-endorsere

Dés András: http://www.gramofon.hu/archivum/utos-kis-beszelgetesek-2-des-andras

Horváth Kornél: http://www.gramofon.hu/archivum/utos-kis-beszelgetesek-3-horvath-kornel "Gramofon: Andor, mikor és hogyan kerültél kapcsolatba az ütőhangszerekkel?

 

Gábor Andor: Viszonylag későn, egyszersmind korán találkoztam velük. Édesapám annak idején a Silverstar nevű kevéssé ismert beatzenekarban basszusgitározott, amit az első bátyám születésekor befejezett, de egy gitár azért maradt, és otthon ott állt a sarokban. A próbálkozás, hogy megtanítsa őket gitározni, mindkét bátyámnál megvolt, nálam már elfogyott. Viszont a gitár változatlanul ott álldogált. Kezembe vettem és elkezdtem; nem gitározni, hanem dobolni rajta. Tisztán látszott, hogy nem a szokott módon használom. Így kezdődött el minden. 11 éves koromban nagyon nagy inspiráció volt, hogy az általános iskolában a rajztanárom, egy elképesztően menő és bohém forma, illetve otthon édesapám bevezetett a „komolyabb” zenék világába. Apukám Beatles rajongó volt, mindazonáltal voltak otthon Stones lemezek is. Innentől kezdve az ő és a rajztanár útmutatásával nyílt ki a Jimi Hendrix, Led Zeppelin, Deep Purple vonal, ahol már elég komoly dobolás van. Nekem pont a Led Zeppelin volt ilyen szempontból nagyon meghatározó. Ezek aztán szépen átvezettek a fúziósabb, latin-rock, jazz-rock zenék világába. A másik nagyon fontos mérföldkő a doboláshoz való viszonyomban az volt, amikor 13 éves koromban megismerkedtem Borlai Gergővel…"

Tovább