Ütős kis beszélgetések 5. – Szendi Gábor

A Gramofon.hu internetes folyóiratban 2015-ben kezdtük el közölni Budai Krisztián ütőhangszeres művész-tanár interjúsorozatát, amelyet kollégáival készít. Ezúttal Szendi Gábor ütőhangszeres előadóművésszel beszélgetett – a celofánról, a buszpedálról, a cirkuszról, Kubáról, a Miniről, az LGT-ről, a kottaírásról, a Kongasuliról, és még sok minden másról.

Az előző beszélgetések itt olvashatóak:

Mogyoró Kornél: http://www.gramofon.hu/archivum/utos-kis-beszelgetesek-1-mogyoro-kornel-a-meinl-magyarorszagi-endorsere

Dés András: http://www.gramofon.hu/archivum/utos-kis-beszelgetesek-2-des-andras

Horváth Kornél: http://www.gramofon.hu/archivum/utos-kis-beszelgetesek-3-horvath-kornel   

Gábor Andor: http://www.gramofon.hu/archivum/utos-kis-beszelgetesek4-gabor-andor"Gramofon: Mikor és hogyan kerültél kapcsolatba az ütőhangszerekkel?

Szendi Gábor: Először nem az ütőhangszerekkel, hanem a dobbal kerültem kapcsolatba. Úgy tizenkét éves lehettem, amikor élő zenekar játszott a kerületi utcabálon, s azt vettem észre, hogy állandóan a dobost figyelem, majd ütögettem a padot az iskolában. Aztán lementem a pincénkbe, és anyukám celofán tetejű befőttjein próbálkoztam. Jó néhányat kénytelen voltam megenni, mert beszakadt rajta a celofán. Az igazi lökést a nyolcadikos ballagásunk utáni buli hozta, ahová egy beat-zenekar volt meghívva. Összezördülés történt az igazgatónővel, mert a lányok nem úgy öltözködtek, ahogy kellett volna, ezért nem engedte, hogy az iskolában legyen a buli. Anyukám mérgében mindenkit odahívott hozzánk és nálunk játszott a zenekar. De a lényeg az, hogy utána otthagyták a hangszereiket néhány napra, és ez nekem rettenetesen kapóra jött, hogy végre egy igazi dobfelszerelést püföljek. Ezután elkezdtem nyúzni a szüleimet, hogy én dobos szeretnék lenni, szeretnék dobfelszerelést és hogy én ezt az utat szeretném választani. Persze a szüleim mit mondhattak volna: „jól van fiam, vásárlás helyett menj el a zeneiskolába tanulni, és majd idővel kaphatsz egy dobfelszerelést.” "

Tovább