ÜTŐS KIS BESZÉLGETÉSEK 7. – BARTUS ZOLTÁN

A Gramofon.hu internetes zenei folyóirat sorozatában Budai Krisztián ütőhangszeres előadóművész, zenepedagógus beszélget kollégáival – ezúttal Bartus Zoltán „Bubuval”.

"Sorozatunkban ezúttal Bartus Zoltán ütőhangszeres előadóművésszel beszélgettünk. A többi között a vidéki zenei életről, a Parno Grasztról, az autentikus cigányzenéről, a djembe-klubról, spirituális élményekről, Nyíregyházáról, a 65 W-os izzóról, a kábel nélküli zenélésről, a művészeti cseppekről és még sok minden másról.BK: Mikor és hogyan kerültél kapcsolatba az ütőhangszerekkel?

 

BZ: Gyermekkoromban, Nyírbátorban kezdtem el ütőhangszereken tanulni, Kozma László tanár úr vezetése alatt. Főleg kisdoboltunk és a többi klasszikus ütőhangszeren tanultunk akkor. Természetesen (mint minden ütős) a használati tárgyakra is hangszerként tekintettem, és ami megszólalt, azon megindult a kopácsolás, ritmizálás, a legjobb hang keresgélése. Később a szüleimtől kaptam egy Amati jazz-szettet, gyári cinekkel, állványokkal. Nagyon jó kis cuccnak számított akkoriban. Ekkor kezdtünk el a barátokkal zenekarozni mindenféle felállásban, de ezek még csak korai próbálkozásoknak számítottak. Így is nagy élmény volt. Aztán jött egy nagy szünet. 2000 körül újrakezdtem, azóta intenzíven megy ez a dolog, gyakorlatilag erről szól az életem. Persze hangszereim azelőtt is voltak, csak nem voltam olyan közegben, amiben tudtam volna kamatoztatni a tudásomat."Tovább