Megjelent a Parlando legújabb száma

Két ütőhangszeres kiváló elméleti-elemző írás is olvasható a Parlando 2017/3. számában.

1. Budai Krisztián (a RD főszerkesztőjének írása)

Lebetonozott archaika Gondolatok napjaink verőhasználatáról

 

"Bevezető

Manapság megszokottnak számít a koncert és gyakorlótermekben az ütőhangszerek nagy és változatos száma (főleg a nyugati, klasszikus zenei kultúrkört vizsgálom jelen írásomban), de nem mindig volt ez így. Sok idő kellett hozzá (évtizedek), hogy különleges hangszerek is szerepet kapjanak a szimfonikus zenekar hangszerei mellett, és bekerüljenek a hangszerparkokba, az ütős repertoárokba, a zeneszerzők látókörébe, és gondolatvilágába…"

tovább

 

2. Lengyel Erik

A vibrafon mint jazzhangszer komolyzenébe való beilleszkedésének bemutatása Andrei Pushkarev Valse Brillante című művén keresztül

"I. Bevezetés I.1. A vibrafon kialakulásának kezdete A zenetörténetben az ütőhangszerek megjelenése egészen az őskorig nyúlik vissza, amikor már különböző fadarabokon megszólaltatnak ritmusokat, dallamokat. A kezdeti csörgő és dörzsölt hangszerek megjelenése után Afrikában kialakulnak az első membranofon hangszerek. A dallamjátszó azaz idiofon hangszerek első európai megjelenése 1511-re datálható. 1735-ben már Händel harangjátékot használt egyik operájában, és a zeneszerzők egyre nagyobb érdeklődése hozzájárult az ütős hangszercsalád fejlődéséhez. (Aldridge, 1994) Az ipari forradalom hatása, az új manufaktúrák megjelenése elősegítette az ütőhangszerek szakosodására létrejövő gyárak megjelenését. Ilyen volt a Leedy Drum Company Indianapolisban, ahol az első vibrafonhoz hasonlító hangszer megjelent a 20. század elején. Hermann Winterhoff, a Leedy Drum Company mérnöke a marimba elődjével, a fémmarimbával (F.1.1. ábra) kísérletezve tremoló hangzást, vibrátót próbált meg elérni. A hangszeren vékony, lapos acél hanglapok voltak. A fémmarimba, marimbafon hangterjedelme két, két és fél vagy háromoktávnyi volt. Először egy motort szereltek a fémmarimbára ami le– föl mozgatta a rezonátorcsöveket, így közelítve-távolítva azokat a lapoktól. A második kísérleti modellben a rezonátorok oldalra mozogtak. (Blades, Holland, 2016)…"

 

tovább

 

Bővebben

www.parlando.hu/NEWPROBE/PARLANDO.html

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak