Ütős hangszerek – ütős ismeretek 1.

Marimbula-Avagy David Livingston nyomában. Az Ütős hangszerek – ütős ismeretek című sorozat 1. részében a Meinl Percussion Marimbula nevű hangszerét ismerhetitek meg közelebbről, és ezzel együtt a hangszer történelmébe, fejlődésébe is bepillantást nyerhettek.

1. Kép: Meinl Marimbula (a Meinl Percussion fénykép archívumából, a cég engedélyével)

 

Kezdjük rögtön az elején. Egyáltalán mi az a marimbula?

A kinézete alapján elsőre azt is mondhatnánk, hogy egy jóllakott kalimba, vagy egy pengetős cajon…

Ezzel annyira nem is járnánk messze a valóságtól, mert a marimbula egy afrikai eredetű, karibi ütőhangszer, ami a cajon és egy mély regiszteres kalimba tulajdonságait öltötte magára (basszus kalimba).

A hangszer mérete és alakja miatt praktikus, könnyen hordozható. Ez talán a létrejöttében is szerepet játszhatott.

 

Keskeny, hangolt fém lemezekkel felszerelt belül üreges fadoboz, tulajdonképpen egy pengetett idiofon, egy lamellofon (lamellophon, linguaphone), egy ujjzongora (thumbpiano).

A gyár egyébként a Meinl Percussion, és a Meinl Sonic Energy palettájára is feltűzte. 2017-től már csak a Meinl Sonic Energy-nél találjuk meg, egyébként a Meinl 2013 óta gyártja.

 

Mit mondanak a lexikonok?

Váray László Ütőhangszeres szótárát felütve a marimbula szónál ezt találjuk: „lamellofon, kubai eredetű, lásd ott: zanza” (143. o.). A zanza szóhoz tovább lapozva ezt olvashatjuk: „zanza, sansa:

afrikai eredetű, nyelv -fém, -fa, -bambusz rezonátoron, lapon” (238. o.).

 

Brauer-Benke József Afrikai hangszerek c. könyvét ütjük most fel. A Pengetett idiofonok (35. o.) című fejezetet érdemes végigolvasni, számos információt találhatunk. A lamellofonokról a következőket írja: „Legáltalánosabb elnevezése a szansza vagy zanza. A szansza elnevezés David Livingstone misszionárius és Afrika kutató által terjedt el. Egyéb ismert elnevezései: mbira, likembe, likimbi, kaszai, lukuka, timbrh, kembe… Az angol (thumbpiano), és a német (Daumenklavier) elnevezések fordításával, a magyar nyelvű irodalomban is megjelent az (ujjzongora) elnevezés… A lamellofonok csak a Szaharától délre, Afrikára jellemző és ott elterjedt pengetős hangszerek…”

 

2. Kép: Thumbpiano – Digital Museum

 

Ezen kívül igen sok rokon hangszer leírását olvashatjuk ebben a fejezetben. A marimbulára leginkább emlékeztető afrikai hangszer meglátásom szerint az agidigbo. Erről következik most egy kis ismertető a könyvből.

 

Agidigbo: „Nyugat-Nigériában a jouruba népcsoport használja az agidigbo elnevezésű, doboz alakú rezonátorszekrényes lamellofont. A rezonátorszekrényt gyakran díszítik. A korábban fatörzsdarabból készített rezonátorszekrényeket az 1970-es évektől egyéb előre gyártott dobozokból, pl. szappanos dobozokból készítik, amelyekre pick-up-ot is szerelnek, és az erősítőbe kötik. A lamellákat leszorító bádoglapra laza illesztéssel üdítőüveg kupakokból csörgőt szerelnek. Az 5 széles lamella szintén bádogból van kialakítva. Az agidigbo lamellofont a vállra akasztják, és a hónuk alatt lógó hangszeren a mutatóujjukkal játszanak. A helyi orális hagyományok szerint az agidigbo lamellofont egy bizonyos Tafa nevezetű Oyo-beli zenész találta fel az 1950-es években és onnan terjedt el. Az agidigbo lamellofon tulajdonképpen a jouruba népcsoport által használt, molo elnevezésű, tökrezonátorral ellátott lamellofon feljavított változata. Az agidigbo rokonítható a Togóban használt gidigbo lamellofonnal és az afrikai származású, kubai marimbulával.” (42. o.)

 

3. Kép: Agidigbo –  Richard Olatunde Baker

 

4. Kép: Nigériai utcai zenészek, agidigbo-val

 

Daniel Genton: Les Tumbaos de la Salsa c. kottáját a 100-102. oldalon felütve pedig ezt olvashatjuk (a cikk szerzőjének fordításában):

 

A basszus szólam

Már a basszus szólam kubai populáris zenében való megjelenése előtt (1900 évek körül), valószínűleg a Danzon zenekarokban már létezett kontrabasszus szólam. A Son, és a Cangüí együttesekben használt hangszerek a botija, és marimbula voltak.

 

A Marimbula

Az afrikai zongora számos verziója közül egy a marimbula. Kubába a kongói Bantuk által került be.

A korai stílusokban cajon-t használtak (fadobozt, faládát), amire egy sor hajlékony fém lemezkét, fém pengét erősítettek (a régi órák rugói igen népszerűek voltak), amiket több ponton megfogattak, és a rezonancia miatt meghajítottak.

 

A Botija

A botija olivaolaj, vagy bor szállítására szolgáló kerámia tégely. Egyik oldalán átlyukasztották, ahol a zenész beleénekelt, szótagokat utánozva (tun, pun, dun). A hangszínt a tenyér nyitásával lehetett szabályozni.

 

5. Kép: Tumbao Standard kottapéda, 2-3-as clave-val (Daniel Genton: Les Tumbaos de la Salsa, 101. o.)

 

6. Kép: Tumbao kottapélda, basszussal, clave-val, és akkorddal (Daniel Genton: Les Tumbaos de la Salsa, 102. o.)

 

Paraméterek

A hangszer alapanyaga kaucsukfa (Siam Oak / Hevea brasiliensis). Barna színű, lakkozása matt. A test formája trapéz alakú hasáb (egyébként a marimbulák alakja bőrönd, doboz, félbevágott tojás, vagy egyéb más hasonló forma lehet), alul 60 cm, fölül 47 cm széles, 41 cm magas, 18,5 cm mély (ugyanez zoll-ban: 23 3/4″ W X 16″ H X 7 1/4″ D).

 

A kaucsukfa

A kaucsukfa csak bizonyos éghajlatú és páratartalmú helyeken él meg. Ezek az Egyenlítő-közeli trópusi sávban találhatók. A kaucsukfa az Amazonas térségében őshonos, de a gyárnak Délkelet-Ázsiában van fa ültetvénye. A fa sűrűsége a tölgy, kőris, teak-hez hasonló.

Ezt a faanyagot használja a gyár kongák, bongók, cajonok és egyéb más ütőhangszerek készítéséhez is.

 

Külcsín

8 (de valójában 2×8, mert mindkét sor hangjait lehetne használni) hangolható nyelv-szerű lemez (egyébként a marimbulák általában 8-15 lamellásak), 3 hangoló imbusz csavar, 4 kerek hangnyílás (2 kicsi, 2 nagy), 4 gumiláb található a testen. A forma, és a dizájn letisztult, semmi sallang. A fa erezete gyönyörű, szép a felület, jó ránézni.

 

Hangolás, hangolhatóság

A lemezeket imbuszkulcs segítségével hangolhatjuk. Egyesével, nagyon aprólékosan, kicsi mozgatással érdemes hangolni, hogy nehogy egy nem kívánt másik lemez elmozduljon. Illetve a hangoláshoz hangológépet mindenképpen ajánlatos használni. De ha például új hangzás után keresgélünk, akkor inkább zongorát javaslok.

 

A gyár a következő hangolást adja meg: f c G (középső, legnagyobb nyelv) F A d g (ezzel nagyon könnyen zenei közegbe is illeszthető)

7. Kép: A marimbula felső hangjai, felrakási sorrendben (a kottapélda a szerző saját munkája)

 

Áthangoltam (fél hanggal felfelé), most a következő módon használom:

kis Fisz, kis Cisz, nagy Gisz, nagy Disz, nagy Fisz, nagy Aisz, kis Disz, kis Gisz. Ez tulajdonképpen egy moll-pentaton skála, hangjai szolmizálva sorrendben: lá, dó, ré, mi szó, lá, dó, ré.

8. Kép: Az áthangolt marimbula felső hangjai, felrakási sorrendben (a kottapélda a szerző saját munkája)

 

Az alsó sort hangoláskor nem vettem figyelembe, így az nem lett tökéletes, de így is használható. Ezzel a hangolással a hangjai a következőképpen alakultak:

Kis Cisz, nagy Gisz, nagy E, nagy C, nagy D, nagy Fisz, nagy H, kis Disz.

9. Kép: Az áthangolt marimbula alsó hangjai, felrakási sorrendben (a kottapélda a szerző saját munkája)

 

Az a tapasztalatom, hogy tanulságos és érdekes volt a hangolás, de az új verzióval nagyon nehéz zenére illeszteni a hangszert.

Konkrét célkitűzés volt, hogy megtudjam, hogyan működik egy fél hanggal odébb. Az eredmény, hogy szép tisztára lehet csiszolni a hangzást. Aki hangolni szeretné ne habozzon, csak legyen türelme, mert precizitást kíván a művelet.

 

Használat

Egy egyszerűbb klaviatúrára emlékeztet a hangok felrakása, és ez nyilvánvalóan befolyásolja a játékmódot, megszólaltatást is. A lemezeket a két kéz ujjaival (elsősorban hüvelyk és mutató) lehet pengetni, de akár puha ütős használatot is bír. Ugyanakkor a testet cajon-szerűen is lehet használni.

Gyakorlatilag a basszusgitár, vagy nagybőgő játéka váltható ki vele. De csak adott hangnemben, hiszen koncert közben nincs idő a hangszert áthangolni.

 

Milyen zenékben hallhatunk marimbulát?

CD ajánló:

Luis Conte “Marimbula” című lemeze (Jimmy Johnson, Bary Coates & Luis Conte)

 

Kotta ajánló (komolyzenei):

1. Alice Gomez: Three Concert Pieces

2. Amadeo Roldan: Ritmica 6

3. Jack H. McKenzie: Nonet

4. John Cage: Imaginary Landscape

5. John Cage: The City Wears a Slouch Hat for Percussion and Sound Effects

6. Krisztián Budai: Concerto for Congas – Arkhé 2. tétel (egyelőre kiadatlan)

7. Siegfried Fink: Marimbula

 

Készítettem egy rövid videó mellékletet a cikkhez, amit az alábbi linken lehet megtekinteni:

 

Összeállítottam egy videólistát is, ahol további zenék, ismeretek találhatók:

 

Érdekességek a hangszerrel kapcsolatban

A facebookon van ilyen érdeklődési kör, igaz, ezek a wikipédia oldalak klónjai.

Viszont ebben a közösségi média csoportban érdemes körülnézni, sok érdekes adat, videó található itt: Cuban bongos – bongoes – bongoceros vintage, classic, contemporary bongós, Mark Sanders 2017. április 19-én posztolt videójában (Conjunto Folklorico Nacional De Cuba – ‘Fania’ y ‘Tu Maningo’ – 1978 ‘Fania’, is the song that Fania records were “inspired” to take their name from – the version by Estellas de Chocolate) tradicionális kubai zenei környezetben láthatunk, hallhatunk marimbulát.

 

10. Kép: Marimbula koncert helyzetben (Mogyoró Kornél fénykép archívumából)

 

Árképzés

Nem olcsó hangszer (egy darab jó minőségű conga ára körül mozog, egyébként pedig olcsó hangszernek gyakran híg a leve… – a szerző megjegyzése), de aki ilyet keres, az nagyjából tisztában is van ezzel. Nem tipikusan első, vagy kezdő ütőhangszer, hanem egy meglévő hangszer-park impozáns kiegészítője lehet. Alapvetően kevesen vesznek ilyet hobbiból, nem zsákba macska a hangszer. Latin zenében jártasak, a latin tradíciókért rajongók, világ zenét játszók, útkeresők-úttörők, zeneterápiások, ütőegyüttesek, ütőhangszer-őrültek lehet a célközönség. Magam is ezekbe tartozom, talán egy kicsit mindegyikbe, így az én arzenálomból sem hiányozhat 🙂

  1. 88000 Ft a Meinl Sonic Energy hivatalos árlistája szerint
  2. 249 Eur a meinlshop-ban (2021. 04. 14-i ár)

 

Összehasonlítás más gyártó hangszerével:

11. Kép: Schlagwerk MA840

  1. 258 Eur a thomann-on a Schlagwerk MA840 marimbula (2021. 04. 15-i ár)

 

12. Kép: A szerző hangszerével

 

Összegzés

A Meinl marimbula, és általában a marimbula egy nagyon izgalmas hangszer. Játszhatunk rajta basszus szólamot, és használhatjuk cajon-ként is. A hangszín izgalmas lehetőségeket ad, érdemes kipróbálni, és kísérletezni vele. A latin-zenei, eredeti környezete is igen mély és érdekes, ebbe is el lehet merülni.

 

Forrás
1
. Brauer-Benke József: Afrikai hangszerek

2. Budai Krisztián: A népi ütőhangszer – Egy új tantárgy körvonalazódik?, Parlando (2015/2)

3. Budai Krisztián: A Hand-Percussion hangszerelemző sorozat, 1. rész Bevezetés Parlando (2017/2)

4. Daniel Genton: Les Tumbaos de la Salsa (2000, I.D. Music, EMF)

5. The Meinl Book of Percussion 2016

6. Váray László: Ütőhangszeres szótár, Pannonhalmi Főapátság, 2012

 

1. https://digitaltmuseum.se/011024263064/tumpiano (2017. 05. 26.)

2. 12. Lamellofonok, avagy mi is az a kalimba? – Mucsi Gergő (Dobos Magazin 50-53.o. XIV. évf. 2.) https://issuu.com/dobosmagazin/docs/dobos_magazin/52 (2017. 06. 01.)

3. https://www.kalimbamagic.com/

4. http://www.kalimbamagic.com/newsletters/newsletter3.05.html

5. http://www.meinldistribution.hu/fileadmin/downloads_hu//%C3%81rlist%C3%A1k/SonicEnergy_2017.pdf (2017. 05. 30.)

6. http://www.meinlshop.de/en/meinl-percussion/instruments/kalimbas/marimbula-f-c-g-d-f-a-d-g-marimbula (2017. 05. 30.)

7. http://meinlpercussion.com/products/Product/PER-MARIMBULAS/Product/show/645/644/PER-MARIMBULAS/?desktop=1 (2017. 05. 22.)

8. http://meinlsonicenergy.com/soundeffects.html#marimbula (2017. 05. 25.)

9. https://www.muziker.hu/meinl-marimbula?wl_add=1 (2017. 05. 18.)

10. https://www.richardolatundebaker.com/agidigbo (2017. 05. 26.)

11. https://www.thomann.de/intl/meinl_marimbula.htm (2017. 05. 25.)

12. https://en.wikipedia.org/wiki/Chang%C3%BC%C3%AD

13. https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaucsukfa (2017. 05. 22.)

14. https://en.wikipedia.org/wiki/Lamellophone (2017. 05. 22.)

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak