Antal Gábor Trió

Az Antal Gábor Trio megnyert egy nemzetközi jazz versenyt, a Jazz in the Park-ot.

A zsűri a tizenöt döntős zenekar közül a legjobb zenekarnak járó elismerést az Antal Gábor Triónak ítélte oda a kolozsvári Jazz in the Park nemzetközi versenyén. 2018-ban ők nyitják majd a fesztivált a sétatéri nagyszínpadon.

Illetve a zenekar közönségdíjas lett egy másik versenyen, a Budafoki Pincejárat Tehetségkutatón.

A trió a nemrég megjelent Whirl című lemezen szereplő saját szerzeményekkel indult a kolozsvári versenyen.

A zsűri tagjai Ștefan Vannai jazzztanár, Bágyi Balázs, a Magyar Jazz Szövetség elnöke, Florian Lungu jazz-szakértő, Dragoș Bâscă jazz-poducer és Takács Aranka, a Jazz in the Park Nemzetközi Versenyének menedzsere voltak.

A fesztivál hét napja alatt összesen 70 ezren voltak kíváncsiak a koncertekre.

A Budafoki Pincejáratról:

A két győztes a HelloPisti! és a Ruby Harlem zenekar lettek.

A közönségdíjat az Antal Gábor Trió nyerte. A Borváros különdíját Békési Imre felajánlásával pedig az Amberjack zenekar kapta.

A zenekar tagjai:

Antal Gábor (zongora)

Szentgallay György (basszusgitár)

Fekecs Ákos (dobok)

A verseny kapcsán Ákossal beszélgettünk.
1. Mesélj a Kolozsváron töltött napokról!

Július 26-án reggel indultunk el Budapestről és aznap kora este már ott voltunk. Megkaptuk a zenekarunkhoz kirendelt segítőnket, elfoglaltuk a szállást, majd rögtön az Operába vitt minket, onnan pedig vacsorázni. Másnap, 27-én este játszottunk a Szamos partján, egy hangulatos szabadtéri színpadon, ahol nagyon segítőkészek voltak velünk. Összesen három versenynap volt, ebből ez volt az első nap. Minden nap 5 zenekar állt színpadra, mi negyedikként játszottunk. A nemrég megjelent Whirl című lemezünkről vittünk el 5 saját szerzeményt. Nagyon élveztünk a zenélést a srácokkal és elég sokan összegyűltek a koncertünkre, ami egy plusz öröm volt nekünk. 28-án is játszottunk egy kis utcában a Jazz in the Park fesztivál keretein belül. Ez a koncert is nagyon jól sikerült szerencsére. A fellépés után még átmentem egy jam session-re a Blend étterembe, ahol egy jót muzsikáltunk az erdélyi barátaimmal és rengeteg jó embert ismertem meg. Összefoglalva nagy élmény volt ez a pár nap és szinte hihetetlen, hogy sikerült elhoznunk az első helyezést, illetve, hogy még tiszteletdíjat is kaptam a zsűritől. Nagyon boldogok vagyunk és köszönünk szépen mindent!

2. Mik a tervek az Antal Gábor Trio-val?

Gyakorlatilag készen állunk a második lemezünk felvételére. Még vár ránk egy-két próba és utána a megunhatatlan stúdiómunkák. Az első lemezt egyben rögzítettük a Zanza Stúdióban az első basszusgitárosunkkal, Szabó Gergővel. Szentgallay Gyurival (basszusgitár) még nincs közös stúdióanyagunk, így nagyon várjuk a közös munkát. A számok már majdnem teljesen készen vannak. Emellett épp a lemezbemutató turnénk zajlik, melynek július 27-én lesz a hetedik állomása az Ínyenckertben. A turné további helyszínei és időpontjai:
2017.08.01. Budapest, iF Cafe
2017.08.05. Paloznak, Paloznaki Jazz Piknik
2017.08.24. Miszla
2017.09.01. Budafok, Klauzál Gábor Művelődési Központ
2017.09.22. Tamási
2017.10.11. Budapest, iF Cafe

3. Tudnál beszélni a jelenlegi munkáidról, zenekaraidról?

Jelenleg a saját zenekaromat, a Fekecs Ákos Project-et rakom össze, melynek tagjai: Antal Gábor (billentyűk), Fonay Tibor (basszusgitár, nagybőgő), Bartók Máté (EWI Szaxofon, alt szaxofon), Sütő Balázs (fuvola), Usztics Péter (gitár). Szeptember 3-án lesz a bemutatkozó koncerünk a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon. A műsor a hamarosan megjelenő szólólemezem anyagát foglalja magába, melyen minden számot én írtam és vendégzenészekkel fogom rögzíteni. A lemezről már nyilvánosságra került egy szám, a Reverse, melynek videóanyaga bekerült a Drum Talk TV videótárába és 50.000-en megnézték.

Jelenleg több zenekarban is dobolok az Antal Gábor Trio mellett. A Loyal-lal Blues-Rock zenét játszunk, rengeteget járunk Erdélybe és most fogunk kijönni két új dallal és videóval. A műsorunkban egyaránt vannak saját szerzemények és feldolgozások is. A Monyo Project-tel is sokat járunk Erdélybe, velük csak sajátokat játszunk a "hidegebb" elektronikus Rock műfajon belül. Már a 3. nagykoncertünkön vagyunk túl, ahol szimfonikus zenekarral közösen adtuk elő a Monyo dalokat. A Move nevű bandával Progressive Jazz-Rock-ot játszunk, szintén csak saját szerzeményeket. Hamarosan megjelenünk az első lemezünkkel. Sáfár József "Öcsi"-vel és az Ős P.Box-al most volt a visszatérő koncertünk és további közös munkára lehet számítani. A Manőkken Proletárzban is zenélek, többnyire kis klubokban adunk koncerteket. Illetve van egy Weekend Mood nevű formációm, akikkel falunapokra és egyéb rendezvényekre járunk.

Az állandó zenekarok mellett rengeteg session munkám és stúdiómelóm van. Csak a legfontosabbakat említem. Nemrég jöttem haza Oroszországból és Grúziából. A Váci Szimfonikus Zenekarral voltam kint egy 10 napos mini turnén. Ma este (július 7-én) Csemer Boglárka zenekarában, a Boggie-ban fogok helyettesíteni az Opus Jazz Club-ban. Odett zenekarában is helyettesítek a nyáron, illetve Zolbert-tel fogok játszani augusztus 19-én Hévízen.

Hang/Videó anyag:

https://www.youtube.com/watch?v=oy_qXHpdgrE

Még több infó:

akosfekecs.com/