Magyar kézbe magyar HandPan

Györben pár srác kitalálta, hogy HandPan-eket fog készíteni. Végül is miért ne? Elvégre elég izgalmas ez a hangszer, sok lehetőséggel, ráadásul sokan próbálkoznak vele, de sokszor silány, vagy közepes minőségben.

Nem csak kitalálta, de meg is valósította. Van egy gyártelepük, és már készítik is a hangszereket. A nevük: MAG Instruments.


Fb oldalukon ezt olvashatjátok: "Az első magyar handpan-készítő közösség. Célunk minőségi hangszerek elérhetővé tétele Magyarországon és az egész világon."


"Az első Hang vagy Hang(PanArt) néven ismert hangszert 2001-ben alkotta meg a svájci Sabina Schärer és Felix Rohner a steel-drum és néhány indiai és afrikai hangszer nyomán. (Csak az ő általuk készített hangszert nevezzük Hangnak, a hangszer általános neve a handpan.) A varázslatos harmóniákat is nyújtó ütős hangszer egyre népszerűbb, egyre többször tűnik fel fesztiválokon, utcazenészeknél, sőt popzenekarokban is  (itt például például Björköt kíséri egy ilyen).

 

A kereslet szerte a világon egyre nagyobb, pedig nem olcsó hangszerről van szó: 1500 euró alatt nemigen lehet jó minőségben hozzájutni. Az eredeti, svájci Hang ráadásul már csak másodkézből megvásárolható, a feltalálók ugyanis már nem gyártanak ilyet. Viszont egyre több helyen kezdtek el készíteni a világon – különböző elnevezésű – handpaneket.

„Mára száz fölött van a világon gyártók száma. De a kereslet óriási. Ha valaki jó minőségben készít egy hangszert, és belső szakmai fórumokon bemutat róla egy videót, onnantól sorban állnak nála a megrendelők” – mondja Szombathelyi Patrik, az első magyar műhely egyik alapítója." (hvg)

 

Forrás:

hvg.hu/kultura/20170720_Lepukkant_gyarepuletben_keszul_a_magyar_handpan

www.facebook.com/MAG-Instruments-447357548967232/