ÜTŐS KIS BESZÉLGETÉSEK 14. – SÁRKÁNY BERTALAN

Sárkány Bertalan ütőhangszeres zenésszel Budai Krisztián a debreceni Campus Fesztivál utolsó napján a közgazdaságról, a Mary Popkidsről, a Margaret Islandről, Orfűről, a Meinlről és még sok minden másról beszélgetett.

"G: Mikor és hogyan kerültél kapcsolatba az ütőhangszerekkel? Édesapádnak mekkora volt ebben a szerepe?

SB: Elkerülhetetlen volt a találkozás. Édesapám ütőhangszeres kamaraművész, a most már Kossuth-díjas Amadinda ütőegyüttes alapítója, ütőhangszeres tanár.

A szüleim szándékosan nem az ütőtanszakra írattak a Marcali Zeneiskolában, furulyáztam, trombitáltam, de valahogy mindig a folyosó végén lévő ütőteremben kötöttem ki. Végül beiratkoztam ütőre apához. Elkezdtük a munkát a szokásos tananyaggal, de a technikai gyakorlatokból nem igazán sajátítottam el a kívánt tudást eleinte. Dacoltam a rendszerrel és apával is, fontosabb volt a foci. Viszont nagyon sokat tanultam a kamarazenéről, a csapatban ütőzésről. Édesapám jó érzékkel találja meg az egyensúlyt az oktatás és a szórakozás között, remek hangulatú kamaraórákon vehettem részt. Nagyon korán megismerkedtem ott olyan emberekkel apa tanítványai közül, akik aztán később elismert zenészek lettek. Például Buti Szilárddal, aki a Baseli Szimfonikusok első ütőse, Gazdag Janival, akivel a debreceni egyetemről jól ismerhetitek egymást, Gájer Bálinttal, aki ütősként kezdte, majd énekesként folytatta, de sok más nevet is tudnék említeni. Ő általuk ismertem meg a kamarazenélést, így kerültem közel az ütőhangszerekhez.

Nyáron apa mindig szervezett ütős táborokat, ahol egy vidéki kisvárosba nemzetközi szinten is ismert zenészek érkeztek kurzust tartani. Váray tanár úr Győrből állandó vendég volt, Szendőfi Péter és Horváth Kornél is többször megfordult nálunk Marcaliban. Kornél egyedi technikája, muzikalitása felébresztette bennem a világzenei ütőhangszerek iránti érdeklődést…" (megjelent a gramofon online felületén)Tovább a teljes cikkre->

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak