Megkezdődött az Arany 200 országos lemezbemutató turné

Bordás József szerzeménye – amiben helyet kapott egy jazz trió, egy vonósnégyes, 2 ütőhangszeres dallamhangszer, üstdob, és a dobfelszerelés mögött maga a szerő – 8 állomásos turnéra indul.

A koncert előtt Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár Arany János munkásságára utalva elmondta: az erény, a hazaszeretet, a társadalmi felelősségvállalás, a lelkiismeret, a hit, valamint az emberi jellem fejlődésének igénye a kulcs egy életképes társadalmi közösség jelenéhez és jövőjéhez. A politikus a magyar kultúra napján megtartott eseményen kiemelte: ma is aktuális Arany Jánosra figyelni, hiszen a költő életműve "még ma is olyan üzenetet (.) hordoz, ami magyarságról, saját magunkról alkotott képünket tölti meg értékes tartalommal".

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. korábbi közlése szerint az Arany 200 című produkció "egy nyolcvan perces utazás a múltból a jelenbe hazánk nagy költője, Arany János versein keresztül Bordás József nagyzenekari művével interpretálva".

A hangszeres kiosztásban a klasszikus zenei hangzás és a mai populáris filmzenei hatások egyaránt érvényesülnek. A zongora, nagybőgő, dob mellett vonósnégyes és dallamjátszó ütőhangszerek – köztük – üstdobok, vibrafon, marimba, csőharangjáték – szólalnak meg. A dobokon Bordás József játszik, tárogatón és csángó furulyán közreműködik Borbély Mihály, Kossuth-díjas művész – áll a tájékozatóban.Az előadást február 5-én Tatabányán, február 12-én Törökszentmiklóson, 19-én Hódmezővásárhelyen, 26-án Kaposváron, március 5-én Nagykőrösön, 19-én Gyulán, 26-án Ózdon, április 9-án pedig Jászberényben mutatják be.

A lemezbemutató koncert az Arany-év Emlékbizottság, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

(forrás: MTI)Bővebben:

www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/kulturaert-felelos-allamtitkarsag/hirek/megkezdodott-az-arany-200-orszagos-lemezbemutato-turne

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak