45 éves a Képzelt riport

Ma negyvenöt éve, hogy a Vígszínház bemutatta a "Képzelt riport…"-ot (Eredeti bemutató: 1973. március 3.).

E sorok írója sem élt még a bemutatókor, de a musicalben szereplő dalok sokakra voltak nagy hatással, így rám is.

Ha esetleg valaki nem ismerné, jöjjön egy kis összefoglaló:

"A Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról (röviden: Képzelt riport vagy PopfesztiválDéry Tibor azonos című kisregényének 1973-as magyar musicalváltozata. A kisregényt Pós Sándor alkalmazta színpadra, zenéjét Presser Gábor, dalszövegeit Adamis Anna szerezte. Ez volt a rockzenészként népszerű Presser Gábor első színházi munkája, a darab pedig az első sikeres magyar rockmusical révén utat nyitott a popzenének a magyar színházi és irodalmi életbe. A cselekmény egy amerikai rockfesztiválon bontakozik ki, középpontjában pedig egy magyar emigráns házaspár áll.

A tragikus musical 1973. március 2-i vígszínházi bemutatója után azonnali kritikai és kasszasiker lett hazai és (a vendégjátékoknak köszönhetően) európai szinten. A premier óta számos magyarországi és európai színpadon bemutatták, míg angol nyelven az USA-ban 1986 márciusában láthatta először a közönség. A Színházi kalauz szerint ezen bemutatók sorából „kiemelkedett Kovalik Balázs 1999-es szegedi színrevitele Juronics Tamás koreográfiájával, illetve Szikora János tartalmas, gondolatiságában letisztult szolnoki rendezése (2005).”

Az előadástól függetlenül is nagy sikert értek el a musical dalai, melyek a Locomotiv GT repertoárjának részét képezték. A darab rádiójáték változata is elkészült 1979-ben, míg a mű 25. évfordulóján a dalokat Borlai Gergő vezetésével felújították, melyek később egy újabb, koncertjellegű változat alapjául szolgáltak." (forrás: wikipedia)

 

Presser Gábor fb oldalán így tekintett vissza a 45 évvel ezelőtti eseményre:

"Ez az est volt életem első színházi bemutatója, egy új világ nyílott előttem, új lehetőséget kaptam távolabbra (is) elcsavarogni az általam addig ismert csapásokról.
Akkor azon nem gondolkodtam, egyáltalán eltart-e majd a színházi jelenlétem a szezon végéig, nemhogy négy és fél évtized hosszan.
Nincs olyan év, hogy a "Képzelt riport"-ból ne születnének újabb és újabb előadások, a 45 évvel ezelőtti bemutató óta a mai napig játszák színházak, utazó – diák – és amatőrtársulatok.
Újabb elgondolások, újabb értelmezések, újabb viták.

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak