Amadinda Percussion Project

Amadinda Percussion Project 2018. március 28-án a Zeneakadémián. Amadinda Ütőegyüttes: Bojtos Károly, Holló Aurél, Rácz Zoltán, Váczi Zoltán. A Zeneakadémia és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola ütőhangszeres diákjai: Bolyki Sára, Soós Zsófia, Bereczki Klaudia (ének).

Műsor:

Carlos Chavez: Toccata

Elliot Cole: Postludes (No. 6 és No. 8)

Steve Reich: Music for Mallet Instruments, Voices & Organ

Steve Reich: Sextet

Agbadza – tradicionális afrikai zene

 

Az Amadinda együttes a kortárs ütőhangszeres zene szakavatott tolmácsolója, emellett azonban különféle egzotikus – főleg afrikai – népzenét is játszik. A már több mint harminc éve működő formáció olyan híres zeneszerzőkkel került személyes kapcsolatba, mint John Cage, Steve Reich vagy Ligeti György. Sok kompozíciót kifejezetten nekik írtak és ajánlottak. Ezen az estén a négytagú együttessel a Zeneakadémia és a Bartók Konzervatórium hallgatói is színpadra lépnek. Mesterek és tanítványok zenélnek együtt, hiszen az Amadinda tagjai közül Rácz Zoltán és Holló Aurél a fenti intézményekben oktat. Továbbá három huszonéves tehetség, Bolyki Sára, Soós Zsófia és Bereczki Klaudia is közreműködik. A műsor nyugat-afrikai hagyományos tánczenétől igazi kortárs művekig ível: Elliot Cole ifjú amerikai zeneszerző Postludes című sorozatát 2012-ben írta. Emellett Carlos Chávez huszadik századi mexikói komponista, valamint a zenei minimalizmus egyik atyjaként emlegetett Steve Reich művei is megszólalnak.

Rendező: Zeneakadémia Koncertközpont

Jegyár: 2 200, 2 900 Ft

Rácz Zoltán szavai, az Amadinda Percussion Project-tel kapcsolatban:

"Az Amadinda Percussion Project (APP) ötlete évek óta formálódik bennem. Legfőbb célja, hogy fiatal, tanulmányaikat végző ütőhangszeres fiataloknak olyan képzést és olyan kamarazenei repertoár elsajátítását tegye lehetővé, ami hasznosan egészíti ki a különböző oktatási intézményekben folytatott tanulmányaikat.

Az APP, az Amadinda együttes tagjainak irányításával, tevőleges közreműködésével, az Amadinda hangszerparkjának es egyedülálló infrastruktúrájának felhasználásával olyan nagyszabású kamarazenei produkciókat szeretne létrehozni, amely más módon elérhetetlen élményekkel gazdagítják a fiatal hangszereseket, tágítva ezzel szakmai horizontjukat, elősegítve őket a világ ütőhangszeres kulturájába való egyenrangú csatlakozáshoz.

Az APP projekt rendszerben dolgozna, évenként előre meghatározott periódusokban és repertoárral. Az intenzív 12-14 napos próbaidőszakokat koncertek zárnák le, ahol a legrangosabb hazai koncerttermekben adnánk elő a bepróbált programokat. Keresni fogjuk annak lehetőséget, hogy ne csak Budapesten, hanem vidéki városokban, fesztiválokon, egyetemeken is előadhassuk a műsorokat.

Bár az APP értelemszerűen nyitott kell hogy legyen bárki felé, aki a meghatározott életkori keretekbe illik – ez jelenlegi elgondolásom szerint 17-27 év – de a realitásokat figyelembe véve nagyon valószínű, hogy eleinte a Liszt Akadémia és a Bartók Konzi hallgatói mellett, maximum a Weiner Konzi és a Szent István Király Szakközépiskola diákjaira számíthatunk. Bízom benne, hogy idővel bekapcsolhatjuk a munkába a debreceni és a győri egyetem ütőtanszakát is.

Távolabbi tervként megfogalmazható az is, hogy az APP élére álljon egy olyan kortárs zenei projekt létrehozásának, amelybe már vonós, fúvós és billentyűs játékosok is bevonhatóak lennének, összhangban a fentiekben már bemutatott tanulmányi célokkal." Forrás:
zeneakademia.hu/hu/klasszikus/-/program/amadinda-percussion-project-20180328-1900

Rácz Zoltán fb oldala

 

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak