Percussion Fesztiválon jártunk

Gutenstettenben jártunk, a német hangszercég első ilyen rendezvényén. Élménybeszámoló következik a fesztiválról.

Hihetetlen zenei élményben volt részem. Nyilván nehéz lenne elfogulatlanul mesélni (mivel jómagam is kapcsolatban állok a fent említett céggel), de azért igyekezni fogok. (Fotók: Budai Krisztián, Meinl Percussion InstagramMeinl Percussion Festival facebook)


 

A Meinl cég emberei egy óriási ütős fesztivált hozták össze, rengeteg workshoppal (óránként átlag 3-4). Nagyon emberközeli volt az egész, lehetett beszélgetni mindenkivel, a cég emberei pedig nagyon vendégszeretőek voltak. Tudom, ez elég sablonosnak tűnik amit most írok, de igaz.

 

A nézőszám becsléseim szerint olyan 500-600 fő körül lehetett. Nehéz lenne egy átlag zenei fesztivállal összehasonlítani. Egyrészt azért, mert tematikus – csak percussion -, másrészt mert főleg a cég érdekeltségébe tartozó művészek (endorzerek) léptek fel, harmadrészt mert nem nagyon van ilyesmi a környéken (Agárdon idén is lesz, de az nagyrészt hazai fellépőket tömörít, nem ennyire összetett, nincs ilyen oktatói szelete, és nem fed le minden szegmenst, viszont talán jobban a zenekarokra koncentrál).

A németek ugyan évek óta rendeznek már dobfesztivált (például tavaly is megrendezték nézőcsúccsal, ha jól tudom 2000 fő látogatott el), de percussion-t eddig nem. Talán abból is fakad ez, hogy kevesebb embert mozgósít egy ilyen rendezvény, mert alapvetően kisebb csoport az, akit a percussion világ érdekel, mint mondjuk a dobfelszerelés. 

Nagyon jó lépés volt a cég részéről, hiszen évtizedek óta nagyon erős szereplője ennek a piacnak, sokat tesz a hangszeresekért is, a tehetségek felkarolásáért is.

De ha más oldalról nézzük, abszolút megvolt a fesztivál hangulat is. Volt sörsátor, hamburger, gyros, csapolt sör, logóval elátott sörös pohár. De gondoltak a gyerekekre is, volt ugrálóvár, arcfestés, shakeres játékok, gyerek hangterápia, NINO cuccok.

 

A kinti részen a sátrakban voltak a workshopok, amin általában elég sokan voltak. Úgy nagy általánosságban sok figurát mutattak meg, technikákat, ritmikákat. Nekem személy szerint a cajon, és a latin tetszett nagyon, a többinél is hallgatóztam, de abban nem tudtam ennyira elmélyülni. Talán ebben az is szerepet játszott, hogy csak 13.00 körül érkeztem, no de sebaj, azért mindennek utánajártam.

  

A fesztivál tematikái:

1. Cajon world – Stephan Maass, Juan Carlos Melian

2. Djembe World – Ellen Mayer, Joannie Labelle

3. Latin World – José j. Cortijo, Roberto Santamaria

4. Samba World – Inor Sotolongo, Tokhi

5. World of Sound – Holger Mertin, Lucia Nosko, Don Conreaux

6. All about kids – Heiko Tuch & Trommelkinder, Lucia Nosko

7. Drum Circles – Sabine Vieten, Ricarda Raabe, Tokhi & The Groove Army  


 Aki kicsit megunta a kinti sátrakat, annak bent a "showroom" kínált nem kis szórakozást, hangszer kipróbálási lehetőségeket. A cég márkái szépen tematikusan be voltak rendezve egészen nagy standokra. Volt ott NINO PercussionSonic Energy – én talán itt töltöttem el a legtöbb időt, hangtálakat próbálgatva -. Viva Rhythm

 – a terembe lépve egy nagy hangszerkörbe botlott az ember, ezek Viva cuccok voltak, és időnként óriási dobkör alakult ki egy moderátor segítségével, mindenki dobolt, megvolt a flow -,   

 

Meinl PercussionMeinl Cymbals – a cintányéros sarokban fel volt állítva egy gyönyörű TAMA dobszerkó is, egyébként volt még Ortega, és Ibanez stand is. Ami nekem különösen tetszett, hogy a Meinl Percussion standnál kipróbálhattam 2 talking drum-ot, egy Ibo drum-ot, és rengeteg csörgőt, a cajonokról nem is beszélve… De ha a lenti cajonok valakinek nem lettek volna elegek, annak a Pepote segítségével megújított Artisan szériát egy másik helyen, az irodaház első emeletén lehetett kipróbálni (de azt hiszem ide a bejutás nehezebb volt) az Artisan Lounge-ban.  

 

 

Oda pedig egy kis bemutatótéren át vezetett az út, ahol a cég mostani legnagyobb dobása várt: a saját dobverő brand!!! A ProMark távozásával megüresedett egy fejezet, ezt a cég most betöltötte a Meinl stick and brush-sal. Az új márkáról bővebben itt írtunk. Alapvetően hickory-t és juhart használnak, és elég széles a termékpaletta. Nekem leginkább a Standard 7A, 5A, és a Birch Standard rod stick jött be. 

 

Meinl Stick & Brush tesztelés:

 

A showroom bejáratánál volt a merch rész, volt ott minden, mi szem-szájnak ingere. A showroom végénél pedig a duplaajtó a koncertterembe vezetett, itt volt a nagyszínpad.

Fellépők: Tokhi and the Groove Army + Big Drum Circle,  Die Schlagzeugmafia, DrescHHeads.  

 Nekem a Mafia nagyon tetszett, hihetetlen volt, amit produkáltak. Kreatív volt, friss, ötletes, vicces. Volt egy konyhai jelenet, ami zseniális lett, illetve egy világító dobverős szösszenetük is volt, látványban óriási volt. Illetve volt még egy darab, amin a pergő sodronyon játszottak, ami szépen meg volt tűzdelve zenei utalásokkal, poénokkal. Ez után következett a DrescHHeads. Eddig élőben nem láttam még őket. Még korábban találtam rájuk egyszer véletlenül, a youtube-on böngészve. Nagyon megtetszett a ritmusduó, a szerkó+perka+elektronika nagyon jó kis elegyet alkot. Azt az élményt tudták nekem hozni, amit a videóban is láttam tőlük, abszolút élvezetes volt, még jöhetett volna belőle akár egy fél óra is…

 

A helyszínek között járva-kelve magyar endorzerekkel is talélkozhattunk:   

 

Cajon World at #MeinlPercussionFestival #MPF18

MEINL Percussion (@meinlpercussion) által megosztott bejegyzés,

 

Na de 19.30-kor befejeződött sajnos a rendezvény, utána pedig mindenki sietett foci vb-t nézni, hiszen a németek játszottak a svédekkel. Mi is megnéztük, volt nagy tömeg, meg hangulat.

Azt gondolom, a perkázás jövője szempontjából 2018. június 23. egy fontos sarokkő volt. Biztosan lesznek még ilyenek. Keresni kell őket, nem sajnálni az időt, fáradtságot, és elmenni élő zenét hallgatni, élő zenészt szagolni, gyakorolni, beszélgetni, sörözni. A MPF közösségi élményben erős volt, lehetett áldozni a közösségi dobolás oltárán. Ez egy nagy torta, mindenki vehet belőle egy szeletet, de ne csak otthon, a fotelből próbáljuk fogyasztani…

 

 

A fesztiválról bővebb infók: 

www.facebook.com/meinlpercussionfestival/ 

www.instagram.com/p/BkXlA22B_hG/

www.instagram.com/p/BkerZVThM9v/

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak