Elhunyt Balázs Oszkár

Életének nyolcvankettedik évében elhunyt Balázs Oszkár zenepedagógus, zeneszerző, hangszerkészítő. Az alapfokú ütőhangszeres oktatás meghatározó alakja Soroksáron, majd Óbudán tanította ütőhangszerre és kamarazenére a gyerekeket.

Balázs Oszkár felnőtt tanítványaiból alapította meg a Budapesti Ütőegyüttest, amelynek művészeti vezetője volt. Az 1970-es években megszervezte az Országos Zenepedagógiai Szakosztály ütőtagozatát és 1989 óta működtetett egy professzionális ütőhangszereket gyártó cégét, hogy hazai ütőhangszerekkel tudják ellátni a zeneiskolákat.

Tanítványa volt többek között Héja Domonkos, a Magyar Állami Operaház korábbi főzeneigazgatója és a világhírű, Kossuth- és Bartók–Pásztory-díjas Amadinda együttesből Bojtos Károly és Rácz Zoltán.


Rácz Zoltán (az Amadinda ütőegyüttes tagja, az LFZE tanára), egykori tanítványa így emlékezett meg Oszi bácsiról:Balázs Oszkár 2016-ban Óbuda Kultúrájáért díjban, 2017-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült. (Papageno)

Balázs Oszkár (Óbudai Média):

 

Bővebben:

papageno.hu/intermezzo/2018/08/elhunyt-balazs-oszkar-az-utohangszeres-oktatas-meghatarozo-alakja/

magyarhirlap.hu/cikk/126155/Elhunyt_Balazs_Oszkar_pedagogus_zeneszerzo_es_hangszerkeszito

www.xilo-ton.hu/bemutatkozas.html

obuda.hu/hirek/a-zeneszerzo-akinek-szep-a-lelkeben-az-enek/

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak