Az Európai Parlament a szerzők mellett voksolt

Strasbourg, szeptember 12. – az Európai Parlament közel 200 szavazat többséggel elfogadta az új szerzői jogi irányelvet. A szerzői társadalom ünnepel, hiszen ez az irányelv biztosíthatja azt, hogy az interneten elérhető zenék, filmek és más művek alkotói végre tisztességes bevételhez juthassanak műveik felhasználásából.

Az Artisjus facebook oldalán ezzel a poszttal köszönte meg a petíciót aláíróknak, és a döntéshozóknak a támogatást:Miről is szólt ez a szavazás tulajdonképpen? Vajon fog-e változást hozni?

"… A szavazás eredménye révén most megkezdődhet a háromoldalú egyeztetés az irányelvről az Európai Bizottság, Tanács és Parlament között. Miután a Bizottság és a Parlament már elfogadta azt, most az Európai Tanács vizsgálja meg az irányelvet, a végső döntést pedig 2019 januárjára tűzték ki. Ezután sor kerülhet arra, hogy az egyes tagállamok is implementálják saját törvénykezésükbe az új irányelvet. A GESAC meggyőződése szerint ez a folyamat is pozitív eredménnyel zárul majd, és végérvényesen megoldja majd az ún. értékhézag problémáját (ld. alábbi keretes írásunkat), amely az utóbbi években meghatározta a kulturális élet szereplői és a technológiai mamutvállaltok közötti viszonyt.

Mi az a value gap?

A value gap (vagy transfer of value = ”értékhézag”) kifejezés a digitális piacon jelenleg nem realizálódó zeneipari bevétel jelenségét írja le. A bevételkiesést az előadók, a szerzők és a zenébe fektetők szenvedik el, elsősorban a videomegosztó platformok működése során. Ezek a platformok több, mint 900 millió felhasználó számára juttatják el a zenei tartalmakat, mégis az innen származó iparági bevétel arányosan több, mint harmadával kevesebb, mint az előfizetéses streaming szolgáltatásokból származó bevételek, melyek csak 68 millió felhasználót szolgáltak ki 2015-ben. A platformok ingyenes, hirdetésalapú működése miatt a streaming szolgáltatók is kénytelenek ingyenes, hirdetésalapú szolgáltatásokat nyújtani, ami további bevételkiesést okoz…"Az irányelvek elfogadása esetén várható majd változás, de addig van idő. Mindenképpen egy fontos döntés született, végre megmozdult valami. Várjuk a további fejleményeket!Forrás, bővebben:
www.facebook.com/artisjus.hu

dalszerzo.hu/2018/09/12/sikerult-az-europai-parlament-a-szerzok-mellett-voksolt/

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak