
Megjelent a zenepedagógiai folyóirat idei utolsó, 8. száma. Benne egy shaker-ekkel foglalkozó írással – lapszemle.
A Parlando Művészetelmélet rovatának utolsó előtti írása:
Budai Krisztián: A Hand-Percussion hangszerelemző sorozat (6/6.) Rázva, nem keverve (pdf)
Részlet a cikkből:
„Rázva, nem keverve
Hangszerelemző sorozatom 6. részében egy igen népes percussion hangszercsaláddal, a rázással megszólaltathatóakkal fogok foglalkozni. Több latin-amerikai kontinensről származó hangszer tartozik ide, többségük afrikai gyökerű. Tehát a sorozatom utolsó cikkében a „rázós” hangszerek kerülnek nagyító alá.
A természet shaker-ei
Talán a világ legnagyobb hangszergyára a mindent körülvevő természet. Rengeteg érdekes, színes hangot adó növényt, tárgyat kínál nekünk, csak észre kell vennünk. Feltettem magamnak a kérdést: mi volt előbb, az igény egy rázható hangszerre, vagy a felfedezés, hogy egy természetben megtalálható tárgy képes csörgő-zörgő hangot kiadni. Nem tudtam sajnos megválaszolni, viszont érdekességképpen összegyűjtöttem azon növényeket, amelyek használhatóak akár shaker-ként is: Pod Rattles, szárított termések (bab, borsó, stb.), szárított mákgubó, szárított tök, felfűzött terméshéj, felfűzött kagylók…"
Bővebben: