Meghalt Honey Lantree

A poptörténelem első sikeres női dobosa hagyott itt minket karácsony előtt. Úttörő volt, hiszen abban az időben a nők inkább énekesi pozíciókban zenéltek a zenekarokban.

A 75 évesen elhunyt Honey Lantree (valódi neve Anne Lantree volt) ritka jelenség volt a hatvanas évek popzenéjében, ahol nők leginkább csak énekesként fordultak elő (például: Dusty Springfield, Cilla Black, Sandie Shaw, Mary Wells és Dionne Warwick), ő viszont dobolt. Lantree 1943-ban született, és húszévesen lett tagja a Sheratons nevű zenekarnak, amely később The Honeycombs néven vált rövid időre az egyik legnépszerűbb londoni beatzenekarrá.

 

Interjú Honey Lantree-vel, 2014-ből:

 

A Honeycombs sikere azután következett be, hogy egy kezdő dalszerző páros, Ken Howard és Alan Blaikley dalokat kezdett írni a zenekarnak, és ezek közül a Have I The Right? című szám 1964-ben No. 1 lett a brit listán: ebben elévülhetetlen érdemei voltak a zseniális producernek, Joe Meeknek, aki a korláthoz erősített mikrofonokkal vette fel, ahogy a tagok a lábukkal verik a taktust a stúdió falépcsőjén. A kislemezből csak Nagy-Britanniában egymilliónál is több kelt el, és a Honeycombs (melyben John Lantree, Honey bátyja basszusgitározott) a legnagyobb sztárok közé került, az együttes arca pedig a vagány dobos-énekesnő volt.

 

Honeycombs – Have I The Right (a zenekar toplistás száma):


Igaz, ezt a sikert később már nem tudta megismételni a zenekar, mely egy-két év alatt kikopott a listákról, és több tagcserét és Meek 1967-es öngyilkosságát követően feloszlott. Honey Lantree két évvel később férjhez ment, és egészen a Honeycombs nyolcvanas évekbeli újjáalakulásáig nem nagyon hallatott magáról. Az együttes aztán még tartotta magát egy darabig a nosztalgiazenekarok között, de a gitáros-énekes Denis D’Ell halála után 2005-ben felhagyott a koncertezéssel.


 

A twitteren így emlékeztek meg Lantree haláláról:

 

 

 

Képek:

twitter.com/brighton_stevie

www.theguardian.com/music/2018/dec/28/honey-lantree-obituary

bestclassicbands.com/honey-lantree-obituary-12-25-18/

 

Forrás:

24.hu/kultura/2018/12/31/meghalt-honey-lantree-a-poptortenet-elso-sikeres-noi-dobosa/

www.independent.co.uk/news/obituaries/honey-lantree-dead-drummer-the-honeycombs-beat-music-have-i-the-right-a8700691.html

www.youtube.com/watch

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak