Ütős programok Sopronban

Másodszorra rendezik meg június 10. és 17. között a SopronDrum Nemzetközi Ütősfesztivált. A Kossuth-díjas Horváth Kornél, a fesztivál megálmodója és művészeti vezetője a fesztivál legnagyobb erényének és értékének, Európában is egyedülállónak azt tartja, hogy a meghívott világsztárok és a hozzájuk csatlakozó nemzetközi hírű zenészek, oktatók nem csak koncerteznek, hanem mesterkurzusokat is tartanak a Sopronba érkező magyar és külföldi diákoknak, művészeti tanulmányaikat végző hallgatóknak, tanároknak, a műfaj iránt érdeklődőknek, valamint a nagyközönségnek is. Mesterkurzusokat tart: Dennis Chambers (június 14. és 15.), Michael Schack (június 15.),Gordon Stout (június 15. 16. 17.) és Tommy Campbell (június 15.).

Jazz és Funk – SopronDrum

2019. június 10-16.

 

A fesztivál klasszikus zenei sztárja, Gordon Stout három napos aktív kurzusának szokásos eleme a játék, a párbeszéd, így a diákoknak arra is lehetőségük nyílik, hogy a tudásuk bemutatásán túl együtt játszhassanak a mesterrel.

A Budapest Jazz Orchestra és Malek Andrea, Tóth Vera, valamint Náray Erika Ella 100 elnevezésű műsora nyitja június 10-én este a fesztivált, akik előadásukkal a jazz nagyasszonnya, Ella Fitzgerald előtt tisztelegnek.

Pénteken, június 14-én, igazi bulihangulattal és táncra perdítő zenével várja az érdeklődőket a jazz-funk jeles képviselője, az Incognito együttes. Az Incognito-sztori 1979-ben kezdődött Angliában – amikor a mauritiusi származású, és az együttest máig vezető Jean-Paul „Bluey” Maunick „Tubbs” Williams-szel együtt megalapították a formációt – s a mai napig, pontosan 40 éve tart. Első önálló albumuk 1981-ben jelent meg Jazz Funk címmel, amit később 15 lemez követett. Legnagyobb sikereik a Still a Friend of Mine, a Don’t You Worry ’Bout a Thing, valamint Ronnie Laws Always There című dalának feldolgozása. Felléptek a világ számos pontján, a 2000-es évek közepén a Montreux-i Jazz Fesztiválon is.

2019-es turnéjuk során Amerikában, majd az öreg kontinensen több állomáson lépnek színpadra, egy londoni, a Royal Albert Hallban, a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő Tower of Powerrel való szereplés után és egy zürichi koncert előtt érkeznek Fertőrákosra. Olyan sztárokkal dolgoztak együtt, mint Al Jarreau, Stevie Wonder, George Benson, Chaka Khan és Marcus Miller. A zenekarban korábban olyan népszerű előadók szerepeltek, mint Linda Muriel, Jocelyn Brown, Carleen Anderson, Pamela (PY) Anderson, Kelli Sae és Joy Malcolm a zenekar jelenlegi tagjai, Jean-Paul M”Bluey” Maunick, Matt Cooper (billentyűs), Francis Hylton (basszusgitár), Francesco Mendolia (dob) Joao Caetano (ütőshangszerek), Sid Gauld (trombita), Jamie Anderson, Jim Hunt (szaxofon/fuvola), Trevor Mires, Alistair White (harsona) Francisco Sales (gitár) valamint Tony Momrelle, Imaani, Mo Brandis, Natalie Williams, Vanessa Haynes, Maysa Leak és Katie Leone vokálénekesek. Stílusuk, hangszeres tudásuk, dalszövegeik tartalmassága és mélysége a műfaj csillagai közé emelte őket.

A hangulat szombatra, június 15-re csak fokozódik, amikor a ma már fogalomnak számító ütőegyüttes, a fennállásának 35. évfordulóját ünneplő Amadinda (Rácz Zoltán, Holló Aurél, Bojtos Károly, Váczi Zoltán) lép színpadra. A Kossuth-, Bartók-Pásztory-díjas együttes mára kivívta a nemzetközi kortárszenei és ütőhangszeres élet legnagyobb tekintélyét. A kezdeti modern és kortárszenei repertoárt, saját zeneszerzői invenciókkal és átiratokkal, valamint az egyetemes világkultúra ütőhangszeres zenéivel egészítették ki. Az elmúlt évtizedekben olyan művészekkel dolgoztak együtt, mint Eötvös Péter, Paul Hillier, Schiff András, Marton Éva, Kurtág György, Keller András, Vásáry Tamás. Kifejezetten nekik írt darabot John Cage, Ligeti György, Steve Reich, Kocsis Zoltán, Vidovszky László, Márta István és Dés László. Sokat játszottak Presser Gáborral is, aki szintén szerzett számukra egy művet. Koncertjeik állandó teltházzal mennek, az ütőshangszerek által kiváltott rezgések, a lüktetés és a szédítő ritmus garantáltan felpezsdíti és elvarázsolja a közönséget!

 

A fesztiválra érkeznek a modern zenei stílusok képviselői is, ugyanezen az estén még alkalom nyílik csatlakozni a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban Michael Schack, az elektromos dobolás legelismertebb előadójának 21.00 órakor kezdődő DJ show-jához, a produkcióban DJ Andrew J is közreműködik.

 

A legfiatalabbak is képviseltetik magukat a fesztivál alatt a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban: június 16-án délután 15.00 órakor a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Gimnázium Ütőtanszaka valamint a XIII. Országos Ütőhangszeres Verseny győztesei, Nyilas Gyöngyvér, Kiss Dávid, Kovács Boldizsár és Mohácsi Benjamin ad koncertet. 17.00 órától pedig a Magyar legendák című bemutató koncert csendül fel, amelyen a hazai rock-dobolás két koronázatlan királya, Solti János és Németh Gábor lépnek fel, majd 18.00 órától őket követi a Budapest Ragtime Band.

A SopronDrum talán legnagyobb szenzációjának ígérkezik a Nik West Band szereplése június 16-án este. Westet napjaink legjobb női basszusgitárosai közé sorolják, de emellett énekel és zenét is szerez, progresszivitása, ereje határtalan. Játszott Prince zenekarával, Dave Stewarttal az Eurythmics-ből, gyakran nevezik a funk Lady Gagajának és a „női Lenny Kravitz”-nek is. Mindemellett bámulatos szólókarriert is elindított, telt házas turné koncertekkel Japántól Ausztrálián keresztül Európáig. Énekel, zenét szerez, progresszivitása, ereje határtalan. Megálmodója a Queen of String Versenynek, ahol fiatal női zenészeket fedeznek fel – egyik korábbi győztese a magyar Muck Éva – inspirálnak, támogatnak és tanítanak.

 

 

Vasárnap este zenekara két dobos géniusszal egészül ki, Dennis Chambers-szel valamint Tommy Campbellel, akik a jazz élet kiemelkedő ütősei és hosszú pályafutásuk óta most lépnek együtt színpadra Fertőrákoson, tehát a közönség egy szenzációs premiernek lesz szem- és fültanúja, mely egyben műfajtörténeti pillanatnak számít.

 

Dennis Chambers egyike a világ legnagyobb dobosainak, akiket minden műfajból ismert muzsikusok keresnek. Autodidakta módon tanult meg dobolni, késsel, villával utánozta a ritmusokat, majd kapott egy dobfelszerelést. Már hat évesen professzionálisan játszott. Hatással volt rá Billy Cobham, de igazán útmutató Tony Williams volt számára, akit nyolc éves korában egy Baltimore-klubban látott játszani Miles Davissel. Ezután már a műfaj legnagyobbjaival zenélhetett együtt, John McLaughlintól, George Duke-tól, Stanley Clarke-ken át Santanáig. Teljesítményét azzal is jutalmazták, hogy 2001-ben bekerülhetett a Modern Drummer Hall of Fame-be.

 

A szakma és a világ egyik kiemelkedően fontos dobosának tartják Tommy Campbellt, aki eleinte kosárlabdázónak készült, de egy sérülés miatt úgy döntött, hogy a dobolás hosszabb távú és biztonságosabb karriert jelent számára. Diplomája megszerzése után Dizzy Gillespie zenekarának tagja lett, ahol 1982-ig dolgozott; majd csatlakozott John McLaughlin csapatához. Miután 1988-ban New Yorkba költözött, saját formációjában együtt dolgozott Charnett Moffett, Aydin Esen és Eubanks mellett. Daniel Kikoski és Alex Blake triójában is muzsikált. Közreműködőként az 1990-es években dolgozott Stanley Jordannal, a Manhattan transzferrel, David Murray-vel, Ray Anderson-nal és a Mingus Big Band-del. Progresszív, kreatív, kísérletező stílusú dobos, szereti a fúziós muzsikát és a szabad zenélést.

 

Sajtótájékoztató, Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház 2019:

 

Bővebben:

https://www.facebook.com/soprondrum/

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak