Dobostorna – avagy egy kivételes zenész-sors a Dél-Alföldön (Kertész Ákos)

A riff.hu riportere, Olasz Sándor interjút készített Kertész Ákossal, lapszemle rovatunk jelentkezik.

"Zenésznek lenni egy dél-alföldi kisvárosban. Halmozottan hátrányos helyzet – alaphangon, ám ismerem személyesen az ütőhangszeres Kertész Ákost, évtizedek óta követve a tevékenységét. Mert az átlagos muzsikus itt záros határidőn belül megreked, kivéve, ha a tehetség némi szerencsével és lehetetlenséget nem ismerő kitartással párosul, mint nála. Ilyen helyzetekben készülhet csak hasonló beszélgetés másokkal is, mint itt és most, a negyvenes éveit taposó fiatalemberrel.

– Mit jelent „csodagyereknek” kikiáltva felnőtté válni? Te hogyan élted meg? Fel tudtad-e dolgozni ezt? Szerinted átok vagy áldás az ilyesmi?
– Kemény a kérdés, de nagyon aktuális. Azt hiszem, hogy ez a jelző végig fog engem kísérni: az átka és az áldása, kicsiben és nagyban is. Abból a szempontból nekem sokkal könnyebb volt, hogy nem kellett gondolkoznom, hogy mit kezdjek magammal – a kortársaim többségével ellentétben. Nagyon korán jött, hogy ez az út van kijelölve számomra, amiben igen jelentős szerepe volt a szüleimnek. Különösen megboldogult édesapámnak, aki kiváló zongorista volt. Ez a rész az áldás.
Legyünk őszinték: nem fekete-fehér ez a dolog, ugyanis sokszor eszembe jutott, hogy mást is lehetne csinálnom. Arról nem beszélve, hogy az ember menet közben már látta, hogy a művészi pálya cseppet sem egyenes, és igencsak göröngyös, pláne kis országunkban. Mégis, maradt a legfontosabb szempont: megfelelni annak a kis csodagyereknek, akinek tartottak egykor. 44 évesen úgy látom, hogy minden gyerek csodagyerek! Annyi a különbség, hogy az én csodámat, ami a muzsika, nagyon korán megtalálták. Hogyan dolgoztam fel akkor? Még mindig nem dolgoztam fel: műveleti státuszban van nálam. Amíg élek, ezt fogom feldolgozni, mert máig bennem van a megfelelési kényszer…" (forrás:
 http://www.riff.hu)

E gy aktuális érdekesség – bár Ákos éppen nem dobol benne – zenét írt Farkas Bertalan és a Szojuz-36 küldetés tiszteletére, felkérésre!

 

Tovább a teljes cikkre->

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak