Dobkörök szerte az országban – 1.

Alapvetően a kíváncsiság vezérelt, amikor ezt a cikket elkezdtem írni. Egyszerűen csak szerettem volna utánajárni, hol milyen dobkörök vannak, ha vannak egyáltalán. Persze egynéhányról tudtam, hogy létezik, nade hogy ennyit találok? Magam sem gondoltam volna. Sokféle van (latin, afrikai, ősmagyar, world, tradícionális, nem tradícionális, stb.), sokféle elképzeléssel, indíttatással. Az egészből azt lehet leszűrni, hogy a perkás élet működik, pörög, nyilvánvalóan Budapest és vidék között fogunk eltéréseket tapasztalni (ebben is). Amikor belevágtam, egy cikkben gondolkodtam, de mostanra ez egy 5 részes cikksorozattá nőtte ki magát, aminek az első részét olvashatják most.

A sorozatban kísérletet teszek arra, hogy bemutassam az országban jelenleg működő csoportosan oktató helyeket-oktatókat, dobköröket, ütős jam lehetőségeket.

A zenekarokat, dobköröket és oktatókat ABC-szerint szedtem rendbe. De lehetett volna más módon is csoportosítani, pl. Budapest és vidék, vagy dátum szerint (ki mikor kezdte), vagy ki-kire volt hatással, vagy a stílusok alapján, tehát sok egyéb érdekes szempont van még. A plusz információkat igyekeztem mindenütt feltüntetni, az együttes fb oldalának linkjével, és fb kedvelőinek számával együtt (és egy dátummal, amikor az adatokat kimentettem), hiszen ez is egy adalék.

 

1. Afrobreakz„A nyugat-afrikai tradicionális ütőshangszer (djembe) iránti közös szeretet vezette a korábbi margitszigeti dobosokat az Afrobreakz 2008-as megalapításához.
A csapat 8-10 főből álló baráti társaságból alakult, akik már 7 éve zenélnek együtt különböző formában. A nyugat-afrikai ritmusok, dobok szerelmesei. Afrobreakz néven táncos esteket szerveznek, ahol az élő dobok ereje hallható és élvezhető, valamint lemezekről bemutatják a mai afrikai és Afrikához közel álló népek (Cuba, Brazília, Jamaica, Zöld foki szigetek… ) széles zenei spektrumát a könnyű zenétől a tradicionális ütemekig.”


A zenekar tagjai:

 A. Gergely András (AgA), Gergely István (SIR), Domokos Norbert (KicsiStewe), Tettamanti Ádám (Ádám), Nagy István (Stewe), Balázs Lengyel (Bazseee), Magyar Levente (Mamukó), Kiss Bálint (Bálint), Csiki Róbert (Kölyök), Sereg Melinda (Lindus), Sobják Móni (Móni), Pálinkás Beáta (Beus), Marton Anikó (Anikó).

 


Afrobreakz djembe-jam – AGA és SIR a Millenárison – youtube videóBudapest

572 ember kedveli, 571 ember követi – 2019. 06. 22.

 

2. Afro Magic Club

  

“Koncerteket, különleges kulturális programokat szervezünk, de emellett szívesen fogadunk olyan magán vagy cégeket akik saját rendezvényüket szeretnék nálunk megtartani! Nincs terembérleti díj! Nézz be, lehet, hogy beleszeretsz…”


Az Afro Magic Band-et 1997-ben alapította Mbaye N’diaye a szenegáli Nemzeti Balett egykori táncosa.

Az együttes utánozhatatlan ritmusvilágú koncertjeikkel évek óta varázslatos színfoltjai a magyarországi koncertéletnek. Zenéjüket a tradicionális nyugat-afrikai ritmus- és dallamvilág határozza meg; ahol az ütőhangszereké – elsősorban a djembéké – a főszerep, valamint spirituális szertartási és beavatási énekek, dinamikusan lüktető ritmusok keltik a fergeteges és egzotikus hangulatot. De ezek a tradicionális elemek populáris, mai hangszerelésben oldódnak fel a multikulturalitás jegyében. (forrás: http://www.showtar.hu)

Az oktató jelenleg Svájcban van, de minden hónapban legalább egyszer jön Budapestre. 
 

Mbaye Ndiaye

Budapest

507 ember kedveli, 495 ember követi – 2019. 07. 03.3. Barakoo Szabad Dobkör„A Barakoo Szabad Dobkör egy olyan közösség, ahová bárki csatlakozhat mindenféle zenei előképzettség nélkül. Lényeg a felszabadult együttlét a zene által!

Immáron 6 éve tartunk dobköröket, főleg Szentendrén, de sokféle rendezvényen részt vettünk már, interaktív programmal örvendeztetve meg a jelenlévőket. A dobolás, a zene közösségformáló ereje és sokrétű, jótékony hatásai inspiráltak minket egy dobkör létrehozásában, ahová mindenkit szeretettel várunk! :-)”  – Olvasható a dobkör facebook oldalán a leírásban.

 

 Megkértem a csoport vezetőjét, hogy mesélje el nekünk a csoport tevékenységét:

„Nevünk Barakoo, mely egy afrikai törzs, a mandinkák nyelvén áldást jelent. Csapatunk hét éve tart rendszeresen dobköröket kéthetente Szentendrén.Az egyszerűség és a természetesség azok az alapértékek, amik meghatározzák tevékenységünket. Örömmel osztjuk meg és gyakoroljuk magunk is a zenén keresztül e két, számunkra fontos minőséget.

Olyan közösség vagyunk, ahol mindenki szabadon megélheti az együtt lüktetés örömét! Eseményeinken a zenélés, a dobolás közösségformáló, önfejlesztő oldalát ismerheti meg a résztvevő, legyen bár teljesen kezdő vagy profi zenész. Célunk, hogy mindenki megtapasztalhassa, igenis képes zenélni, csak még nem volt olyan helyzetben, hogy ez kiderüljön. Hogy mindenki átélhesse, újra tapasztalhassa segítségünkkel a zene gyógyító, lélekemelő erejét, inspirálva magunkat és egymást.

 

 

Túlnyomórészt afrikai ütős hangszereken játszunk de mellette minden más hangszer is helyet kap, énekléssel karöltve. Bárki csatlakozhat, aki felszabadító közösségi élményre vágyik! Alaphangszerünk az afrikai djembe, melynek jelentése öröm, harmónia, élvezet. Olyan hangszer, ami összehozza az embereket, felpezsdíti, kimozdítja a hétköznapok körforgásából. Ennek a dobkörnek-mindamellett hogy megtanuljuk használni a hangszert és megismerkedünk az afrikai ritmusokkal, az is célja, hogy megtanuljunk együttműködni, és megéljük azt, amit a djembe jelent.

A részvétel kötetlen, kortól, nemtől független, nem igényel semmilyen zenei előképzettséget! Lényeg a felszabadult együttlét a zene által! Csapatunk segít abban, hogy mindenki megtalálja a helyét. Nincsenek elvárások, komolyabb szabályok, csak egymásra való figyelem, melyben csodák születnek. Az elején mindkét kezedet tartjuk de a végére elengedjük, hogy megélhesd, igenis képes vagy zenélni!!! Mi tudjuk, még ha te nem is. 🙂

Sokszor tapasztaltam, hogy az emberek nem hiszik magukról, hogy bármilyen módon is közük lenne a zenéhez, hiányzik életükből a zenélés öröme. Ám amikor leülnek a dob mellé, nem sok idő kell nekik, hogy rájöjjenek, nem is olyan nehéz játszani rajta. Ezért alkalmas ez a hangszer arra, hogy egy teljesen kezdőt bevezessen a zene világába, és már az elején sikerélményt adjon.

Bár az aktuális csapat dinamikája, felkészültsége meghatározza egy dobkör menetét, a cél a jó technika elsajátítása mellett mindig a felszabadultság, az egymásra való figyelem, az ebből fakadó jó összjáték. A résztvevők megtapasztalhatják, hogy milyen könnyen lehet egyszerű ritmusokból élvezetes zenét alkotni. Lehetőség van mélydobokat is kipróbálni, csörgőzni, tikfázni, kinek mi tetszik. Van, aki csak úgy leül közénk és élvezi a zenét, van aki táncra perdül.

 

 

Élményt, örömet szerezni magunknak és a többieknek, gátlásoktól felszabadulni, megtapasztalni a harmónikus együttműködést, önbizalmat erősíteni, levezetni a feszültséget, fejleszteni a koncentrációt: ez az, amit a dobolás ad.

Idén immáron nyolcadik alkalommal tartunk tábort is, ami valódi kikapcsolódásról szól, felidézve a régi kis közösségek őszinte, baráti, természetközeli légkörét. A családias hangulat, a zene és a természet feltöltő ereje mellett  akit a djembe játék komolyabban érdekel, mind technikával, mind új témákkal gazdagodik.

Csapatunk a dobkörök mellett számos rendezvényen meg szokott jelenni, legyen szó családi vagy céges rendezvényről, fesztiválról, városi eseményről. Tartunk foglalkozásokat iskolákban, óvodákban “megzenéltetve” kicsit, nagyot. Interaktív programunk gyakorlatilag bárhol megtalálja helyét, legyen szó esküvőről, évfordulóról, születésnapról, nyugdíjas klubról, gyászcsoportról és még sorolhatnám…

Mindemellett fellépésekkel is színesítjük az eseményeket, afrikai ritmusokkal pezsdítve a jelenlévőket.

Tartunk csapatépítő tréningeket cégeknek, pedagógusoknak, óvónőknek és egyéb területen dolgozóknak. Élményalapú tréningünk egyik fő célja az élvezetes együttlét, egymáshoz való közeledés egy sokak számára teljesen új helyzetben. Módszerünk számos területen jótékony hatással bír mind az egyénre mind a közösségre. Nagyon régi, mégis új, különleges módja a csapatépítésnek. Régi, mert már az ősi közösségek fontos eleme volt az együtt zenélés a jó összhang megteremtéséhez. Új, mert hazánkban kevésbé alkalmazzák a tréningeken, holott nagyon jól fejleszti az együttműködést.

Róluk és tevékenységükről bővebben weboldalukon olvashatsz: www.barakoo.hu

És végül egy Barakoo csapatépítős és egy dobtáboros videó.”

 

Szentendre

Mákó Kató

Alapítás: 2011. 

952 ember kedveli, 987 ember követi – 2019. 06. 22.

 

4. Budaörsi Dobkör


 

 

„Ez egy teljesen nyitott dolog, amit Bodnár Gábor hangszerkészítő álmodott meg kb 5 éve. Mivel ő hangszerkészítő, így a hangszerek adottak. Ebből 5 fő kivált, és megalapították a Ritmikon-t (lásd alább – a szerk.).
Azóta a dobkört ez a csapat "vezényli". Szabad improvizáció havi egy alkalommal. 20-25 fős létszámmal általában.”

 

Bodnár Gábor, Bodnár Music

381 ember kedveli, 381 ember követi – 2019. 06. 22.

 

5. Debreceni Rocksuli, Dobszerda

„A debreceni Rocksuliban szinte a kezdetektől fogva volt ütő hangszeres tanszak azoknak a diákoknak, akik nem kifejezetten dobszerkón szerettek volna játszani, hanem inkább a kézi ütős hangszerek iránt érdeklődtek. Egészen 2007-ig, Kiss István (akkor még Talamba) Rocksuliból való távozásáig folyamatosan volt tanár. Az ütős tanszak ezután sajnos 3 évig szünetelt a Rocksuliban, ám néhány lelkes diák úgy gondolta, érdemes lenne valamilyen formában összejárni, zenélni, ütőzni, amíg újra nem talál az iskola tanárt.

 


 

A lelkes csapatot ebben az évben egy bizonyos Alfred Sankoh, Sierra Leone-i fiatalember tartotta életben, aki ebben az időben épp Magyarországon tartózkodott. Vele az ország több helyére – többek között Budapestre és Nagyvázsonyba – is eljutott csoport, akik főleg kongán, bongón és djembén küldték az afrikai ritmusokat. 

2008, ’Amber is the colour’, a következő mérföldkő. 12 országból – köztük arab országokból és Zöld-foki Szigetekről – érkezett 30 zenész a Rocksuliba, köztük ütősök is. Az egy hetes szeminárium alatt igen intenzív és felperzselő jam-ek, dobolások követték egymást, melyek újabb löketet adtak a helyi arcoknak a folytatáshoz.

A második, 2009-től kezdődő hullám Laskai Viktor (Péterfi Bori éand the Love Band akkori dobosa) nevéhez fűződik, akivel szintén történt egy-két fellépés Debrecenben. Ő akkor már többször is szervezett ’Dobszerdákat’ különböző helyeken, maga a ’Dobszerda’ elnevezés is tőle származik. S mivel őt a zenekar és az élet a fővárosba hívta, ismét magára maradt az ütős csapat. 

 


2010-ben viszont csatlakozott a Rocksulisokhoz két, a Debreceni Egyetem ütőhangszeres tanszakának hallgatója (Varga Ákos, Domoki Soma), akik újra összehozták az ütősöket a városban. Velük is volt néhány fellépés, főleg Debrecenben.

Ebben az évben viszont már megérlelődött a gondolat a fiatalokban, hogy épp itt lenne az ideje úgymond saját lábra állni és megszervezni mind a Dobszerdákat, mind az ütős szakot. Így is történt, 2010 februárjában Huszti László és Mangu ’Mambo’ Róbert elkezdték szervezni az első Dobszerdákat, havonta egyszer – értelemszerűen – szerdánként a Rocksuliban. 

Maguk is meglepődtek azon, mekkora az érdeklődés, volt értelme tehát elkezdeni az ütős jam session-öket. A közös dobolásokba többször is beszálltak azok a zenészek is, akik kifejezetten ütősként ténykedtek (Boldogh ’Tittiman’ Tibor, Blaskovich ’Blasi’ Attila, Rénes Károly). 

 


A Dobszerdák 2011-től a Rocksuli új helyszínén, az Ifjúsági Házban zajlottak. Közben újraindult az ütős tanszak is, először Huszti László majd Budai Krisztián (Krxternational Dobsuli – de erről később, a szerk.) vezetésével. A tanszak újraélesztése is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy újabb és újabb érdeklődő csatlakozott a szerda délutánokhoz. 

Felmerül a kérdés, mit is játszottak együtt az ütősök. Egyrészt volt egy halom improvizáció, szabad játék, másrészt Mamady Keita djembe mester könyve alapján számos olyan ritmuskompozíció, melyet sikerült megtanulni (djole, sökö, moribayassa, kuku). 2012 nyarán sor került a nagy találkozóra is a szegedi ’Sziki’ dobkörrel. Szeged mellett, Sziksósfürdőn reggeltől estig szólt a sangban, kenkeni, dununba és a rengeteg djembe. 

Azonban mint minden sikertörténet, a Dobszerda is véget ért. Nem sikerült már újabb zenészeket megszólítani, míg a végére mindig ugyanaz a 4-5 ember járt, akik menet közben zenekarrá formálódtak. ’Szökők’ néven, immár ütős együttesként járták a környező településeket, legtöbbször a ’Tűzről Pattant Tűzzsonglőr’ csapat kíséretében. Az utolsó Dobszerda 2012. októberében volt.

Szerencsére jelenleg a debreceni Rocksuliban van ütős tanszak (Kurucz Marcell a jelenlegi ütős tanár), vannak diákok, fellépések félévzáró vizsgákon. Szóval, ha Dobszerda nincs is, van hová mennie annak, aki ütőzni szeretne a cívisvárosban.” – Huszti Laci beszámolója a Dobszerdákról


Debrecen

Rocksuli

Alapítás: 1989.

5085 ember kedveli, 5043 ember követi – 2019. 07. 03.

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak