Dobkörök szerte az országban – 2.

Alapvetően a kíváncsiság vezérelt, amikor ezt a cikket elkezdtem írni. Egyszerűen csak szerettem volna utánajárni, hol milyen dobkörök vannak, ha vannak egyáltalán. Persze egynéhányról tudtam, hogy létezik, nade hogy ennyit találok? Magam sem gondoltam volna. Sokféle van (latin, afrikai, ősmagyar, world, tradícionális, nem tradícionális, stb.), sokféle elképzeléssel, indíttatással. Az egészből azt lehet leszűrni, hogy a perkás élet működik, pörög, nyilvánvalóan Budapest és vidék között fogunk eltéréseket tapasztalni (ebben is). Amikor belevágtam, egy cikkben gondolkodtam, de mostanra ez egy 5 részes cikksorozattá nőtte ki magát, aminek a második részét olvashatják most.

A cikksorozat első része, a Dobkörök szerte az országban – 1. itt olvasható.


6. Djembe Jam Stúdió


 

“Percussion hangszeroktatás (djembe, konga, bongó, darbuka.). Célunk: csoportos oktatás kereteiben a felsorolt hangszerek népszerűsítése.”


Paks

Engler Attila

LANET hangszerbolt

227 ember kedveli, 238 ember követi – 2019. 07. 03.


7. Dobban a szív

 

„6-an vagyunk alapító tagok Porkoláb Imre tanított minket… Ő most babázik, Lőrinczi Hunor a másik profi, ő is babázik… Kretler Zoltán, Hajdu Gergő, Hajdu Beni, és én vagyunk jelenleg. Afro a fő csapásirány, meg transztáncok kísérete, meg icaro énekek, amiket peruban használnak meditációk kíséretére. Én egyébként Ölvedi Gabihoz is járok darbukázni, illetve didgeridoo-zunk páran.” – Hajdú Lakshman Csaba


A csapat leírása (fb):

„Közös együttlét a belső ritmusunk megtalálásáért, zeneiségünk fejlesztéséért, transz, révülés, öröm… és dobot is használunk majd hozzá… „


Tata

A csoport létrehozása: 2015. október 19.

85 tag – 2019. 06. 22.

 

8. Dobkör


 

„Indul a dobkör, induljon hát, aki jönne szóljon rám! Jön a tavasz, jön a nyár az ősz is télbe fordul és így tovább! Hangszer lesz bőven, de hozzad csak, ha van saját! A Dobkör egy kézi ütős hangszerekre és más egyéb dallam-hangszerekre specializálódott, éneklős, táncolós vándor-esemény, ahol eldöntheted, hogy zenészként, vagy csak megfigyelőként veszel részt. A Dobkört ajánljuk születésnapokra, családi rendezvényekre, csoportos foglalkozásokhoz, céges rendezvényekhez, vagy akár egyéni fejlesztéshez. Íme néhány gondolatébresztő lehetőség: Vezetett zene-oktatás, előzetes hangszeres ismeret nélkül, létszámhoz igazított hangszerek biztosítása, improvizatív játék a felszabadult örömért, egymásra hangolódás a zenén keresztül, gátlások leküzdése, félelmek elengedése, szokások átírása, szívből jövő örömzenélés.”

Egy kis dobolás, s a szíved ritmusa helyreáll!”


Molnár Endre

265 ember kedveli, 275 ember követi – 2019. 06. 22.

 

9. Dobkör
„A djembe egy tradicionális afrikai dob neve, jelentése öröm, élvezet. Egy olyan hangszer, ami összehozza az embereket, felpezsdíti, kimozdítja a hétköznapok körforgásából.. Ennek nyomán elkezdtünk dobköröket tartani, ahol azt tapasztaltuk, hogy az emberek mindig ellazulnak, megnyílnak és örömöt okoz nekik a dobolás.„


„Mi jelenleg egy olyan közösség kialakításán dolgozunk, ahol a kezdők, az érdeklődők és a tapasztalt zenészek is együtt tudnak zenélni, dobolni, énekelni és táncolni. Aki nem rendelkezik hangszerrel, van lehetősége kipróbálni magát több hangszeren, leginkább dobokon. Fontosnak tartjuk, hogy a programokon gyerekek is jól érezzék magukat és ugyanúgy részt tudjanak venni a közös zenélésben. A jó idő beköszöntével, a közösségi programjaink jelentős részét a szabadban tervezzük az idén, zenélés mellett közös főzéssel, ismerkedéssel, beszélgetésekkel, tapasztalatok cseréjével és gyakorlással, tánccal és közös énekléssel. Természetesen, aki itt kedvet kap a doboláshoz, van arra lehetőség, hogy elmélyüljön az alapok elsajátításában és fejlesztésében, egyéni konzultáció és kisebb csoportok keretében. Az idei terveink szerint havi 1 közösségi alkalomban gondolkodunk. Az érdeklődők és igények figyelembevételével terveink szerint a közösségi program mellett havi 1-2 alkalommal tervezünk csoportos dobolásokat. Üdv, Endre”


A csoport létrehozása: 2011. szeptember 2.

Pákolicz Mihály adminisztrátor

149 tag – 2019. 06. 22.


10. Csakragenerátor Dobkör


 

„Szabadátjárású dobkör. Van egy kemény mag, de szeretjük, ha jönnek mások is dobolni vagy csak úgy szöszmötölni. Hozz hangszert!

Csakragenerátor – Pszichedelikus etnopunk kommandó

5 állandó tagunk van, afrikai tradícionális ritmusokat nyomunk.. hetente összejövünk, alkalomszerű fellépéseink vannak, falunap, ilyesmi.”


Mészáros Ákos, a dobkör vezetője

Eger 

468 ember kedveli, 478 ember követi – 2019. 06. 22.


11. Ethnosound

hangszerbolt – webshop – csapatépítés – örömzene – interaktív zenés programok

 

A budapesti hangszerboltnak nagy szerepe van a hazai perkás élet fellendítésében, de ezzel nem mondtam újat. Hihetetlenül sokrétűen tevékenykednek, szakmai szemmel e boltban (és webshopban) kapható hangszereken túl a workshopok is nagyon sokrétűek és értékesek, de ennél sokkal több dologban is tevékenykednek, amit egészen eddig a cikk írója sem tudott pontosan.

 

 

Nagyjából 2000-óta rendszeresen szerveznek dobköröket, dobos csapatépítő és interaktív zenés programokat, csoportos órákat.

Az Ethnosound nem mellékesen kurzusokat is szervez, amelyre igen nagy neveket tudott eddig is megnyerni magának, és a percussion-t szerető közönségnek. Néhány nagy név, akik már tartottak Ethnosound által szervezett workshop-ot:

– Alex Acuna

– Giovanni Hidalgo

– Dely István – Dely Shango – Dely Dávid

– Rafael Santa Crus

– Cheik Ibrahima Fall (Ibro)

– Mohamed Bangoura (Banguraké)

– Szendi Gábor

– Tar Gergely

– Takács Márton

– Ölvedi Gábor

– Keönch László Farkas

– Matthias Philipzen

– Abraham Kwabena Mensah

– Szendőfi Péter

– stb.

Korábbi eseményeikről bővebben itt.


Felhívtam Fehér Károlyt, az Ethnosound alapítóját/vezetőjét, hogy egy kicsit meséljen bővebben is a tevékenységeikről.


RD: Mit lehet ezekről tudni?

FK: A cikk a dobkörökről szól, de általában ezen belül is 3 féle megközelítés van: vannak egyszer a közösségi élménydobolások – dobkörök, amik általában ingyenesek, és így bele lehet kóstolni a közösségi örömzenélésbe, aztán vannak a workshopok, amikre magyar vagy külföldi “mestereket” hívunk el (lásd: az előbbi felsorolás – a szerk.). Ezekből a legemlékezetesebb az Alex Acuna, vagy a Giovanni Hidalgo volt, ezek fantasztikus workshopok voltak. De ugyanúgy természetesen a magyar előadók is fantasztikusak voltak. De említhetném még Rafael Santa Crus nevét is, aki az első afro-perui cajon workshopot tartotta, Ő azóta sajnos már nincs közöttünk. Őt egyébként a perui cajon nagykövetének is szokták hívni. De a többi kurzus is nagyon izgalmas, és felelmelő volt. És ezt a továbbiakban is folytatni fogjuk. A dobos vagy más zenés csapatépítő tréningek, iskolás-óvodás-gyerektáboros rendezvények felkérés alapján szerveződnek. A közösségi zenés programok random, van, hogy hetente, havonta… Szeptembertől ezt a vonalat szeretném majd jobban rendszeresíteni.


A rendezvényeik elég változatosak, a résztvevők számában is: 2 főtől akár több száz főig terjedhet, szinte nincs is felső határ. Eddig 1100 fős volt a legnagyobb interaktív zenés rendezvényük. Ami egy hihetetlenül nagy szám együtt dobolók tekintetében, képzeljük csak el…

Legfőképpen nyugat-afrikai, latin-amerikai és közel-keleti ritmusokkal foglalkoznak.

A tréningeket, iskolás programokat, privát rendezvényeket felkérések alapján – tehát alkalmanként -, a közösségi zenés programokat pedig van amikor hetente, vagy havonta szervezik. A következő élménydobolás programok a Babel Sound fesztiválon lesznek (jelenleg is zajlik), ahol ismét nagy neveket kértek fel közreműködésre, mint pl: Shango Dely, Cheikh Ibrahima Fall, Aboubakar Sylla.

 


“Ethnosound – Csapatépítés

A tradicionális zenei stílusok, a dobolás és éneklés közösségteremtő erejét, személyiségfejlesztő, önbizalom-erősítő hatását először zenészként tapasztaltuk meg. A kezdetektől próbáltuk ezt az élményt másokkal is megosztani, "avatatlanokat" is bevonni. Az eleinte spontán kialakuló közös zenélések kapcsán jöttek az első felkérések, majd a 2000-es évek elején már tartottunk csapatépítő, egymásra hangolódást segítő élménydobolásokat, zenés programokat.

2005-ben Budapest belvárosában kulturális kávézót és hangszerboltot nyitottunk, ahol a programok szervezése mellett 10 év alatt nemzetközi hírű hangszerparkot építettünk fel. Ez alatt az idő alatt fejlesztettük ki programjainkat, amiket számtalan céges rendezvény, családi nap, iskolai óra, csapatépítő tréning során csiszolgattunk, figyelembe véve a különböző létszámú, érdeklődésű, életkorú csoporttal szerzett tapasztalatainkat.

Mindig nagy hangsúlyt fektettünk az innovációra, több eszközt, technikát mi vezettünk be elsőként a hazai piacon. Ez a tendencia a mai napig is tart, folyamatosan dolgozunk új ötleteken.

Hiszünk abban, hogy a zene bárki számára elérhető örömforrás, ami gyógyít, boldogít és közelebb hozza egymáshoz az embereket. Tevékenységünkkel szeretnénk elősegíteni, hogy ezt a kincset minél többen felfedezzék.


Milyen foglalkozásokról is van szó?

élménydobolás: interaktív dobshow – közös zenélés autentikus ütőhangszerekkel

cajon építés: perui ütőhangszer készítés – együtt zenélés – ajándék hangszer

karton cajon-puzzle: perui ütőhangszer összeállítása – dekorálás – közös kép összeállítása – együtt zenélés – ajándék hangszer

hangszersimogató: egzotikus hangszerek testközelből

boomwhackers: zenélő csövek – élő xilofon – közös zenélés hangolt csövekkel

hangterápia: teljes ellazulás tibeti hangtálak, gongok, hangágy segítségével


Élménydobolás – Interaktív dobshow – az együtt zenélés öröme

Lehetséges időtartam: 20 – 60 – 90 perc vagy egyéni igény alapján hosszabb időtartamban, illetve rendszeres időközönként is kivitelezhető.

A tánc és a zene, de különösen a dobolás az emberiség őskorától kezdve az összetartozás megélésének és erősítésének egyik legfontosabb eszköze és közege. Igazi közösségi élmény, amelynek ereje azt is magával ragadja, aki egyébként nem mozog otthonosan a hangok világában.

A dobok lüktető ritmusát hallva önkéntelenül megmozdul a kéz, és az ember egyszer csak azt veszi észre, hogy minden gond elszállt, eltelt egy óra és mosolyogva "megtanult" dobolni.

Mi itt Európában már régen elhagytuk saját dobos hagyományainkat, de talán éppen ezért hatnak ránk olyan vérpezsdítően az afrikai és latin ritmusok.

Minden résztvevő kap egy hangszert (djembe, derbuka, cajon) és a tréner vezetésével 1-1,5 óra alatt megtanulnak egy pár komplex ritmust.

Nem egy szokványos zeneóraként kell elképzelni a foglalkozást. A ritmusjátékokon, improvizáción keresztül tapasztalja meg a csapat a közös zenélés örömét.
Ezeknél a programoknál természetesen nem csak a zenei készségek fejlesztése a cél (az csak „mellékhatás”), a lényeg, hogy a zene öröme magával ragadja a résztvevőket és egy szuper közösségi élményben tapasztalhatják meg a zenélés erejét. A játékokba mindenki be tud kapcsolódni, akár különböző szinteken, és az egyszerű elemekből a végére egy hatásos, összetett előadás kerekedik ki. A sikerélmény nem marad el! ” (forrás: https://www.facebook.com/ethnosound/)


Akit esetleg bővebben is érdekel, itt találja meg őket:

https://www.facebook.com/ethnosound

www.ethnosound.hu


Fehér Károly

Budapest

Alapítás: 2005.

8159 ember kedveli, 8121 ember követi – 2019. 06. 22.

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak