Dobkörök szerte az országban – 4.

Alapvetően a kíváncsiság vezérelt, amikor ezt a cikket elkezdtem írni. Egyszerűen csak szerettem volna utánajárni, hol milyen dobkörök vannak, ha vannak egyáltalán. Persze egynéhányról tudtam, hogy létezik, nade hogy ennyit találok? Magam sem gondoltam volna. Sokféle van (latin, afrikai, ősmagyar, world, tradícionális, nem tradícionális, stb.), sokféle elképzeléssel, indíttatással. Az egészből azt lehet leszűrni, hogy a perkás élet működik, pörög, nyilvánvalóan Budapest és vidék között fogunk eltéréseket tapasztalni (ebben is). Amikor belevágtam, egy cikkben gondolkodtam, de mostanra ez egy 5!? részes cikksorozattá nőtte ki magát, aminek a negyedik részét olvashatják most.

A cikksorozat korábbi részei, a Dobkörök szerte az országban – 1.Dobkörök szerte az országban 2., Dobkörök szerte az országban 3. itt olvasható.18. Dobfesztivál


Nemzetközi világzenei és ütőhangszeres találkozó, mely az önfeledt közösségi zenélésből, tűz körül dobolásból "nőtte ki" magát úgy, hogy közben megmaradt a családias, vagy inkább törzsies hangulata. 

http://www.dobfesztival.hu

 

Alapítás: 2001.

Az oldal létrehozása – 2013. június 25.

1037 ember kedveli, 1028 ember követi – 2019. 08. 03.


 

19. KaraBuda Dobkör

„A csoport elvonulások, szertartások és dobkörök szervezésével foglalkozik. Az alkalmazott módszerek között szerepelnek sámán-technikák, tudatosság-gyakorlatok és természetes gyógymódok egyaránt. Lehetőség van továbbá egyénre szabott foglalkozásokat, szertartásokat, illetve tanítást kérni, ugyanis a módszerek megtanulhatóak és elsajátíthatóak.”


Somogyi István

A csoport létrehozása: 2013. június 16. 

319 tag – 2019. 06. 22.

20. Krxternational Dobsuli 

egyéni és csoportos órák, iskolai dobkör, csapatépítő, workshop


Nehéz erről mondanom bármit is. Nem akarom különösebben reklámozni, magyarázni a saját dobsulimat. Csináljuk, fejlesztjük, és nagyon lelkesek vagyunk Debrecenben… 🙂


A csoportos órák tekintetében a fő vonal a samba, és a samba különböző fajtái. Ezek mentén építjük fel a csoport tudását. De az egyéni órákon, workshop-okon, vagy a Perka Klubban más is megy, pl.: kubai, afro, brazil, közel-keleti ritmusok, tradícionális, és nem tradícionális (pl. saját szerzemények) stílusok is.


A tevékenység így épül fel:

Csoportos Percussion (samba) órák

Jelenleg egy haladó csoporttal dolgozunk, de szeretnénk indítani egy kezdő csoportot is a későbbiekben. 2018 szeptembere óta zajlik, eleinte havonta 1 alkalom volt, nyáron havonta 2 alkalommal. Az órák létszáma változó: 3-9 fő szokott részt venni rajta. Lassan kialakul a “keménymag”, akik mindig jelen vannak. 


Iskolai ütőhangszeres oktatás

Dobkör szervezése, ritmusok tanítása, együttzenélés, személyiség fejlesztés, csapatépítés osztályfőnöki óra, vagy ének óra keretein belül. 2019 tavaszán indult be, de egyelőre csak teszt jelleggel.


Az ütőhangszeres csapatépítő tréning 

Keretein belül a csapat tagjai játékos feladatok formájában ismerkedhetnek meg az ütőhangszerekkel, az azokon való játékkal és az elsajátított tudással csapatban is zenélhetnek.

Csapatépítő eddig nem volt, ez még a jövő.


Debreceni Perka Klub

A klub a debreceni, és a környékbeli perkások számára kíván felületet, lehetőséget biztosítani a találkozásra, eszmecserére, közös zenélésre. 

2018 nyarán indult el a dolog (mindenképpen indikátor volt ebben a többi, már létező dob-kör, az azóta megszűnt Rocksulis Dobszerda, és az együttzenélés, közösségteremtés, közösségformálás lehetősége). Az alkalmainkon főleg jam-session-ök vannak (a stílusok, a kiinduló ritmikák többnyire előre le vannak egyeztetve). Van egy saját kihívásunk is: a #doboljtemplomromnal #holydrumschallange.


WorkshopEddig 4 workshopot tartottam: általánosságban-bővebben a perkáról, a saját zenéim mentén, a conga-zásról (kezdő), és a cajonról (kezdő-haladó) szinten.


És végül a sztori:

Nagyjából 2005-óta mindig is voltak magántanítványaim. De ez önmagában nem lett volna elég egy komplexebb dolog létrehozásához. Amikor 2015 februárjában eljöttem a Debreceni Rocksuliból, csak akkor indult be komolyabb ez az egész. Szép lassan, fokozatosan. 

Rengeteg oktatási ötletem, tippem volt, amiket szerettem volna megvalósítani. A tanítványok pedig jöttek folyamatosan, és a dolog csak nőtt-nőtt. Én pedig szerettem volna egy olyan ütőhangszeres közösséget építeni, akik szeretik, művelik a ütőzest, és egymással kapcsolatban maradnak akár a későbbiekben is.


A Hand-percussion tanterv “elképzelésem” 2015-ből, elérhető itt.


Budai Krisztián

Debrecen

Krxternational Dobsuli

Alapítás: 2015. (hivatalosan)

létszám: változó, de nagyjából 18-20 fő, a "mag" olyan 4-5 fő

21. Kongasuli 

Oktatás

Kis létszámú csoportokban /3-6 fő/
Kezdőtől a gyakorló zenészig
Barátságos, jól felszerelt stúdióban, komplett hangszerparkkal.
Időtartam: 1.15 – 3 óra.


Tananyag

Afro-caribbean, brasil, afrikai ritmushangszerek ütés és megszólaltatási technikái.
/Konga, bongo, djembe, timbales, claves, guiro, kolompok, maracas, shaker, tambourin, surdo, agogo, …/
Stílusok megismerése, rész-szólamok pontos elsajátítása.
/salsa, cha-cha-cha, mambo, bembe, rumba, samba, kuku, kpanlogo, …/
Hangszertörténet és kialakulásuk érdekességei. Együttesjáték, kreativitás, improvizáció fejlesztése.
Zeneszámok megtanulása, lejátszása. Hogyan használhatjuk mindezeket a mai zenék bármelyikében, és persze saját magunk örömére!


Felhívtam Gábort, hogy kicsit kifaggassam a Kongasulival kapcsolatban.

BK: Gábor, mi újság a kongasulival?

SzG: Az a helyzet, hogy a kongasuli 1,5 éve alussza a téli álmát, mert elmentem alkotói szabadságra. Míg aktívnak érzem magam, addig tanulok, gyakorlok, stúdiózom, stúdió technikázom, hangszereket építek, alapvetően magamra koncentrálok. Maga a suli megszűnt, fel is adtam a helyet. De valamikor, talán évek múlva megint meg fogom nyitni valahol máshol, de az is lehet, hogy más formában. Szóval ez most a kongasuli, egy lelkes legenda, illetve egy jövőben újranyitó dolog. Jelentkezők vannak azért, így egyéni órákat azért adok.


BK: Akkor tulajdonképpen most kiéled azokat a dolgokat, amikre korábban nem jutott idő?

SzG: Amióta megnyitottam, állandóan ezeken járt az agyam. Úgyhogy most 1-2 év alatt kiélem ezeket a dolgokat, lerendezem, befejezem, eladom, megcsinálom, megveszem. Utána pedig leülök, és hátradőlve taníthatok. A weboldal az ugyanúgy aktív, de nincsenek frissítések. Vannak egyébként anyagok, csak nem volt eddig idő, energia frissíteni ezeket.Szendi Gábor

Kongasuli

Alapítás: 1995. január 1.

139 ember kedveli, 145 ember követi – 2019. 07. 03.

 

 

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak