Dobkörök szerte az országban – 5.

Alapvetően a kíváncsiság vezérelt, amikor ezt a cikket elkezdtem írni. Egyszerűen csak szerettem volna utánajárni, hol milyen dobkörök vannak, ha vannak egyáltalán. Persze egynéhányról tudtam, hogy létezik, nade hogy ennyit találok? Magam sem gondoltam volna. Sokféle van (latin, afrikai, ősmagyar, world, tradícionális, nem tradícionális, stb.), sokféle elképzeléssel, indíttatással. Az egészből azt lehet leszűrni, hogy a perkás élet működik, pörög, nyilvánvalóan Budapest és vidék között fogunk eltéréseket tapasztalni (ebben is). Amikor belevágtam, egy cikkben gondolkodtam, de mostanra ez egy 5!? részes cikksorozattá nőtte ki magát, aminek a befejező, 5. részét olvashatják most.

A cikksorozat korábbi részei, a Dobkörök szerte az országban – 1.Dobkörök szerte az országban 2.Dobkörök szerte az országban 3.Dobkörök szerte az országban – 4. itt olvasható.22. Békés Dánfoki Dobkemping


2019-ben negyedik alkalommal rendezték meg a capoeirások és a dobosok által egyaránt közkedvelt informális eseményt.

Programok: közös esti dobolások tábortűz körül, dobos workshopok kezdőknek-haladóknak, capoeirás közös nyújtás, capoeira zenei órák, capoeira, akrobatika strandon, kézművesség/kézműves sarok folyamatban…

Bővebb tartalom: a First Hungarian Djembe Club nevű csoportban (Dobkörök szerte az országban – 3. rész, 14. név a listán).Dánfoki Dobcamp 2015 csoport

A Dévaványai Dobfesztivál emlék kempingezésére létrehozott csoport. Igyekeztek továbbvinni a szellemiséget, örökséget, hangulatot.Admin: Kónya Csaba

Létrehozás: 2015. jún. 26.

99 tag – 2019. 08. 22.

23. Franczia Dániel


Kérésemre Dani így vallott önmagáról, és a tanításáról:

“Én eredetileg bölcsész-tanár és színész voltam, de már gyerekkoromtól zenéltem, és egyre jobban éreztem, hogy a zenélés tesz a legboldogabbá. Ahogy kb. húszévesen kezdtem a közel-keleti és balkáni ütős hangszerek felé fordulni, úgy vált évről évre szilárdabbá bennem az elhatározás, hogy egyre többet gyakoroljak, tanuljam a darbuka és egyéb hangszerek ütéstechnikáit.

Az elmúlt öt évben a legfőbb foglalkozásom ezen játéktechnikák és hangszerek népszerűsítése, megismertetése a szélesebb közönséggel, valamint több hazai és egy nemzetközi zenekarban is játszom.

2011 óta foglalkozom rendszeresen tanítványokkal a nemesvámosi Fehérlófia Waldorf iskolában.

Ott 3. osztálytól az érettségiig van lehetőségük nálam egyénileg és csoportosan is tanulni.

Tudtommal az országban ez az első és egyetlen "darbukásműhely" ahol gyerekek módszeresen, hétről-hétre tanulhatják a közel-keleti ütéstechnikákat (darbukán), és tudásukat minimum félévente/évente be is mutathatják a közönségnek (kb. mint egy klasszikus zeneiskolákban).

A legtöbb zeneművet mi magunk készítjük az arab ütős zenék mintájára, de előfordul hogy egy korábbi szólómat dolgozzuk át több fős műre. De nagyon sok energiát fektetünk a dobkör jellegű alapritmus-improvizáció gyakorlásába.

Három csoportom van: 3-4 osztályosoknak, 5-8 osztályosoknak, és 11-eseknek.

Rajtuk kívül felnőttekkel is dolgozom, de egyelőre csak egyéni órákban, illetve felnőtt érdeklődők számára is tartok dobolós elvonulásokat, rendszerint a Bakonyban, vagy a Balaton-felvidéken.

Ezekben a játéktechnikák elsajátításán túl nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy minél előbb élvezzék, és a gyakorlatban is tudják alkalmazni amit tudnak, s ami a legfontosabb, minél jobban élvezzék azt.

2017-től a Mathias Corvinus Collegium előadójaként is szerepet vállalok a fiatalok zenei ízlésének fejlesztésében, és abban, hogy minél önfeledtebben tapasztalhassák meg az együtt zenélés örömét.”

 


Ez a két elvonulás lesz legközelebb:

Közel-keleti ütőhangszeres elvonulás "lelkes kezdő II." szinttől (szept. 27-29)

Közel-keleti ütőhangszeres elvonulás "lelkes kezdő szinttől" (nov. 1-3)


Néhány videó:

TRASH, lim-lom zenebona

Veszprémi Utcazene Fesztivál, 2019


24. Maghari Táltos Dobkör

Sevecsek Béla

Kecskemét

A csoport létrehozása: 2013. március 15.

663 tag – 2019. 06. 22.


25. Nap párduca dobkör

„Szeretettel köszöntök minden hozzánk kapcsoló Mágikus őstudást érdeklő elszánt utazót! Kérek mindenkit, hogy erre az oldalra Táltosok és Mágusok útjával kapcsolatos témákat és képeket rakjátok fel, hogy mind energetikailag mind színvonalilag igényes legyen. Mágikus események, és misztériumiskola tudásanyagok kapcsolódjanak ide. Köszönöm! Fontos a minőségi rezgés megtartása azért, hogy motiváljon téged is ez az út, ahogy eddig is sokban segítve másokat a fejlődésükben. A dobkör csapata mindig a legtisztább erő megszerzésére törekszik, mind élethelyzeteikben, mind már meglévő (tapasztalatok) útján történő letisztult visszaigazult fehér mágia tudásban, ami folyamatosan egyre csak bővül az úton. A témákhoz való hozzá állásban is szeretném, ha törekednénk a minőségre, hogy másoknak is segíthessen megérteni (MÁGUR) MÁGUS ősnépünk fellelhető hagyatékait! Még egyszer köszönöm! Szem „


A csoport létrehozása: 2015. március 1.

2087 tag – 2019. 06. 22.


26. Napfény Öröm Dobkör

"Fordítsd arcodat a Nap felé… és minden árnyék mögéd kerül"

513 ember kedveli, 510 ember követi – 2019. 06. 22.


27. Ősök útja dobkör

Sopron


28. Perkások – facebook csoport

Minden, ami percussion. Perkázás, hangszerek, studiózás, fellépés, hangszer barkácsolás, anyám tyúkja…

Ez a hazai perkások facebook csoportja (nyilván más csoportokban is vannak perkások, de ez a tisztán perkás hely), ahol a megfejtések, programok, hangszer csere-berék, tippek, és mindenféle stílus mehet. Igaz, a létszáma nem olyan nagy, viszont nagyrészt tényleg aktív játékosok alkotják a csoportot.


A csoport létrehozása: 2014. május 21.

Adminisztrátor: Böszörményi Kovács Zsolt

235 tag – 2019. 07. 03.


29. Ritmikon

“Amikor egy hangszerkiállítás megszólal. Bodnár Gábor hangszerkészítő és -gyűjtő kollekciója adta meg az alapot a zenekar megalakulásához. Az együtt zenélés öröme hozta össze a tagokat a Gábor szervezte dobkörön.

A Ritmikon (Rhythmicon vagy Ритмикон) eredetileg a Leon Theremin alkotta ritmusgép neve, ami a világ első elektronikus dobgépe volt 1932-ben. Nevünkhöz híven zenénk lényege a ritmus, és az improvizáció.

Hangszereink: djembe, darbuka, cajon, konga, sámándob, doromb, didgeridoo, indián furulya, hulusi, stb.., és szinte minden, ami hangot ad.

Műfaj: stílus egyveleg, instrumentális kísérleti világzene, az ambienttől és a downtempótól a goán át a drum&bass-ig.”Tagok: Bodnár Gábor, Gyaraki Károly, Oláh P. Gábor, Tihanyi György, Viczay András

Alapítás: 2017.

422 ember kedveli, 426 ember követi – 2019. 06. 22.


30. Ritmosaic


“A RitMosaic ütőegyüttes arab, török, balkáni valamint indiai zenei motívumok által inspirálva sajátos zenei mintázatot hoz létre. A RitMosaic név utalás a munkafolyamatra; apró darabokból, díszítmények részleteiből létrejött hangkollázs, melyben a kompozíció, a letisztult végleges forma keretet ad az állandóan jelenlévő rögtönzésnek.

M – Metrika

O – Ornamentika

S – Szeánsz

A – Absztrakt

I – Improvizáció

C – Compositio


Nem csak a zenei stílusuk, hanem a balkáni dob workshop-juk keltette fel a figyelmemet.


Az oldal létrehozása – 2014. február 20.

643 ember kedveli, 633 ember követi – 2019. 08. 22.


31. Sziki Dobkör


32. Szíriusz Fénycsillaga Spirituális Dobkör

Szeged


33. Szilaj Dobkör

Eger

Már megszűnt

Forrás:

Perkások, fb csoport – 2019. 01. 19.


34. Kurul Dobosok

“A Szilaj dobcsoport tagjai voltak ők, s négyen új útra léptek. Utazásukhoz társakra leltek. Eztán a Kurul tovább gurul. A lovasnomád, sztyeppei népek dobkultúrájából indulva játszanak különféle hangulatú, ősi mindennapokat idéző zenéket. "Zenénkkel szeretnénk elérni, hogy a közönség átélje őseink csatáinak hangulatát és mindennapi életének pillanatait, az érzést, mint: Hajnalban feszülten figyelni az életet adó vadra, vagy a hazánkra törő ellenségre várva. Ló hátán vágtatva üldözni a zsákmányt, vagy bátran a támadóra rontani bajtársainkkal vállvetve. Nehéz nap után napszentültekor csöndben nyugodt pihenésre készülni. Vagy fergeteges, éjszakába nyúló mulatságra, a teljesített kihívások, vagy a természethez kapcsolódó jeles napok ünneplésére. Mindezek előadására egy ősi és szent eszközt kaptunk, a zenét, és egy ősi és szent hangszert, a dobot…"- ahogyan az a honlapjuk bemutatkozó részében írják.”


“2009. március elején alakultunk az egri Szilaj Dobkörből kilépve: Barczi Nóra, Barczi Zsolt, Kirigucz József, Moldván Zsolt, majd rövidesen csatlakozott hozzánk Várhelyi Zalán, majd Barczi Anna is. Népi hangszereken Okos Tibor erősíti és színesíti a csapatot. Dobjainkat magunk készítjük, de mellettük más hangszerek is szerephez jutnak, mint például doromb, láncosbot, tilinkó, kaval, tekerőlant.”


Eger

3606 ember kedveli, 3526 ember követi – 2019. 07. 22.


35. Tabala Dobkör

 

Takács Mártont, a Tabala egykori vezetőjét kérdeztük:
„Hetente voltak szeánszok kb egy tucat ember járt, most már ugyebár inaktív és Dely István-féle afro-karibi ritmusgyűjteményekből szemezgettünk.”
„Szóval a Tabala dobkör eredetileg még Kolumbiában alapítódott Dely István szárnyai alatt, majd az ő megbizatásából vittem tovább itt Budapesten kb 2007 és 2013 között működött aktívan. Jelenleg inaktív, de tervezem a havi egyszeri felelevenítését. Jakab Máté nevét is megemlíthetjük mint aktív vezető tagja. A ritmusanyag, főleg az István által gyűjtött afro-karibi ritmusvilágból tevődött össze, főleg kolumbiai, kubai ritmusok, de csemegéztünk Puerto Rico, Suriname, vagy Haiti gazdag világából is. Egy alkalommal 6-9 ember jött, de volt kb 12-15 aktív tagja, mikor mennyi. Volt pár fellépésünk pl a hangfoglaláson (erről talán van is videó fent
itt feat Shango), illetve van egy stúdió felvétel itt.

Amire oda kell figyelni ezeknél a dobköröknél, hogy lehetőség szerint párosuljanak a ritmusok tánccal hiszen ennek ez a lényege. Talán a miénk is amiatt fulladt ki, mert nem volt tánc, meg attól, hogy nem volt rá már több időm. (de ezt nem kell megírni).”

 

Videók:

Hangfoglalás 2010.Tabala Dobkör & Shango Dely

tabala dobkor hip hop cumbia

 

Tabala dobkör

Budapest-Cartegna

1. poszt: 2010. november 10.

Utolsó poszt: Lángoló kongák

Már nem aktív.


36. Tűzmadár Táltos Dobkör

Zárógondolatok

Összesen 36 különböző, és nem is annyira különböző dobkört, csapatot, csoportot, és mindeféle egyéb más dobolós közösséget találtam. Talán ez nem az összes, elképzelhető, hogy valaki kimaradt, de ez csak a véletlen műve lehet.

 

Sosem gondoltam volna, hogy az országunk zenei téren ennyire érdekes csemegéket rejteget. Talán nem ez ömlik a médiából, de talán jó is ez így. Ez a hangszerek, ritmusok, együttjátszás szépségeiről és néha kavalkádjáról szól. Talán arról is, hogy szeretnénk magunkat, másokat jobban megismerni, megérteni, talán a belső utazásokban is segíthet egy dobkör. De ha nem is akarunk ennyire spirituálisak lenni, jó buli, hangos, szétverhetjük vele a kezünket, el tudjuk engedni a stresszt, és talán még új barátságokat is tudunk így kötni. Vagy egyszer csak kikötünk egy dobos csapatban, vagy egy reggae zenekarban. Ki tudja mit tartogat az élet? Lehet, hogy egyszer a sorozatnak lesz egy 6. része?

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak