Dalszerzők Napja

Október 18-án (holnap) ünnepeljük a Dalszerzők Napját – mindazokat a zeneszerzőket és szövegírókat, akiknek kedvenc dalainkat köszönhetjük. Az Artisjus kezdeményezésének célja, hogy ezen a napon nagyobb figyelmet szenteljünk annak a 13 ezer magyar dalszerzőnek, akik nélkül ma Magyarországon nem lenne ennyi jó zene, és nem születnének új dalok. A dalszerzők ünnepléséhez bárki csatlakozhat, ha saját közösségi oldalán egy posztban a #kösziadalt hashtag használatával mond köszönetet kedvenc zenéiért.

Legkedvesebb dalaink felvidítanak, inspirálnak, vagy fontos pillanatok emlékét őrzik. Gyakran bele sem gondolunk, hogy ezeket a zenéket, dalszövegeket azok szerzőinek köszönhetjük, így az őket megillető elismerés is sokszor elmarad. Erre hívja fel a figyelmet a Dalszerzők Napja alkalmából elindított #kösziadalt kihívás. A kampányt támogató zenészek arra kérik a rajongóikat, hogy mondjanak köszönetet kedvenc daluk szerzőinek Facebookon és Instagramon a #kösziadalt hashtaggel, és hívjanak ki 3 embert, hogy tegyék ugyanezt. A tavalyi évben többek között Péterfy BoriFreddieRadics Gigi, Molnár Tamás (Jetlag) és a Margaret Island állt az ügy mellé.

A szerzőket ritkán látjuk, legjobb esetben is csak a nevükkel találkozhatunk. Pedig több mint tizenháromezer magyar szövegíró és zeneszerző dolgozik új zenéken, illetve kap a dalai után jogdíjat. Évente közel 17 ezer új dal és más zenemű születik Magyarországon, az Artisjus adatbázisában jelenleg már több mint 280 ezer magyar szerzemény szerepel.

„Számunkra nagyon természetes folyamat a közös dalszerzés, meghallgatjuk mindenki ötleteit, véleményét” – mondta az alkotói munkáról Lábas Viki, a junior Artisjus-díjas Margaret Island énekesnője, aki zenekarával egyben a tavalyi Dalszerzők Napja egyik “nagykövete” is volt. “Dalszövegírás terén is nyitottak vagyunk: egyre több saját ötletünk van, de a szövegek csiszolgatása továbbra is a dalszövegíróinkkal történik. Nagyon hálás vagyok azért, hogy a dalszerzői körünk egyre csak bővül és egyre több emberrel tudjuk inspirálni egymást – szövegírókkal, producerekkel egyaránt”.

 

Forrás:

https://dalszerzo.hu/2019/10/16/oktober-18-a-dalszerzok-napja-unnepelj-velunk/

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak