Ütőhangszeres konferencia Szegeden

2019. októberében az ütőhangszeres élet ismét gyarapodott, hiszen megrendezték az első hazai ütőhangszeres konferenciát (I. DUSZK néven) a szegedi Király-König Péter Zeneiskolában.

A konferencia egy hibrid rendezvény volt, hiszen több alappillérre épült: konferencia, mesterkurzus, koncert. Ez adta az érdekességét is, hiszen több típusú előadás részesei lehettek az idelátogatók.

 

Összesen 5 szakmai előadás hangzott el, sorrendben így következtek:

 1. Holló Aurél: Az Amadinda együttes Cage-antológiája
 2. Mucsi Gergő: Számolási rendszerek a ritmustanulás szolgálatában
 3. Blaho Attila: Mikrofonozási technikák és mikrofon típusok
 4. Budai Krisztián: A Hand-Percussion lehetőségei az oktatásban
 5. Szives Márton: Transparent Fluidity és Ideokinetika: Technikák a jövő marimbásainak

 

Holló Aurél előadása a többinél hosszabb volt, 40 percben mesélt a különböző Cage művekről, stúdiófelvételekről, és az ezekkel kapcsolatos érdekességekről, tapasztalatokról.

 

A rendezvényt tovább gazdagították a mesterkurzusok, az első Joó Szabolcsé volt. Klasszikus ütőhangszerezés volt a téma, kétszer negyven percben, előre regisztrált aktív résztvevőkkel. Itt élőben követhettünk le ütőhangszeres órákat, foglalkozásokat növendékekkel, konkrét problémákkal.

 

A rendezvény vége felé közeledve Szendőfi Péter pergődob, ütéstechnika, improvizáció workshopján remek ötleteket, tippeket hallhattunk.

 

A zeneiskolai helyszínt egy rövid, moderált beszélgetés zárta, ahol elhangzott az egész rendezvény megálmodójától, hogy 2 évente szeretné rendszeresíteni a konferenciát.

 

A szakmai nap harmadik alappillére az ütőhangszeres gálakoncert volt. A nap záró eseményeként, az alábbi a fellépő együttesekkel:

 • “Drummer hands” ütőegyüttes – Makó
 • “PowerBeat” ütőegyüttes – Gyula
 • Kecskeméti Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium ütőtanszaka – Kecskemét
 • SZTE Zeneművészeti Kar ütőhangszeres hallgatói – Szeged
 • SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium ütőtanszaka – Szeged
 • Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskola ütőegyüttese – Szeged
 • A II. Kecskeméti Regionális Ütőhangszeres Verseny különdíjasa: Gerhát Domonkos (felkészítő tanára: Palotás Gábor)

 

Az szakmai napon konferenciakötet is készült, ami ITT érhető el.

 

Három kiállító volt jelen aznap a DUSZK-on: a SzegeDrums, az Askhatan marimba mallets, és végül a lengyel dallamhangszer gyártó cég, a Mido is.

 

Szép számmal voltak még jelen ütőhangszeres tanszakok, növendékek és tanárok is. Akik előzetesen regisztráltak, 5 továbbképzésben felhasználható kredit pontot is kaptak.

Az első ilyen rendezvény hazánkban hiánypótló volt. Eddig talán fel sem tűnt, de ez egy hatalmas fehér folt, űr volt eddig a helyén. Alapvetően nagyon hasznos és jó kezdeményezés volt a főszervezőtől, Mucsi Gergőtől (jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar ütőtanára). Nélküle nem valósulhatott volna meg, nyugodtan nevezhetjük őt a DUSZK 4. alappillérének. Hasznos szakmai információkkal a zsebben térhettek haza, akik a szombatjukat (vagy talán a hétvégéjüket) ide szánták. Egyébként nem kizárólag a programok voltak, amik feltölthették a vendégeket, hanem az egymással való találkozás, a privát, vagy a nagyobb közös beszélgetések, eszmecserék, ismerkedések, közös folyosói kávézások. Sok fiatallal lehetett találkozni, és valahol ez a lényeg…  Azt gondolom itt most elindult valami új, a folytatás még messze, de nagyon ígéretes.

 

Galéria a RitmusDepo facebook oldalán, elérhető: ITT.

 

Az I. Dél-Alföldi Ütőhangszeres Szakmai Nap és Konferencia posztja az esemény után:

 

Forrás, bővebben:

parlando

duszk 2019 – facebook

duszk

 

Címlapkép:

duszk 2019

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak