A dobolás megerőltető?

Egy rockkoncerten a dobos annyi energiát éget el, mint egy focista egy meccsen. És nem a magyar bajnokságról beszélünk – lapszemle, az index-en szemezgettünk.

Bár a rockzenészek élete nem éppen tűnik egészségesnek kívülről nézve, egy brit kutatás azt mutatta ki, hogy egy rockegyüttes dobosa olyan fizikai terhelésnek van kitéve egy koncert alatt, mint egy élsportoló. "Kivételes állóképességre van szükség ahhoz, hogy egy dobos végigbírjon egy koncertet" – mondta a BBC-nek a kutatást vezető Dr. Marcus Smith, a Chichester University professzora.

A kísérletben Clem Burke, a veterán amerikai rockbanda, a Blondie dobosa vett részt. A kutatás eredménye azt mutatta, hogy Clem óránként 4-600 kalóriát éget el egy koncert alatt, és a pulzusa 140-150 között jár, de van, hogy eléri a 190-et is. Ez nagyjából megegyezik egy angol elsőosztályú focista értékeivel meccs közben, és a tudósok szerint ebben a korban (Clem 53 éves) ennél többre nem is igazán képes az emberi szervezet. Ráadásul egy rockzenésznek egy turné alatt ezt minden este produkálnia kell, míg egy focista heti egy-két meccset játszik csak, arról nem is beszélve, hogy a koncerteken a nagy meleg is nehezíti a dobos dolgát.

A kísérlet közben mérték Clem oxigénfelvételét, és a vérében a tejsav koncentrációját. Arra jutottak, hogy a dobolás minden szempontból legalább olyan terhelést jelent, mint aminek az élsportolók vannak kitéve. A kutatás egy nyolc éve zajló projekt része, amiben túlsúlyos gyerekek számára keresnek alternatív testmozgási lehetőségeket a sportolás mellett. (forrás: index)

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak