KELET-EURÓPAI IDŐUTAZÁS- AMATI DOBOK KIÁLLÍTÁSA

Magyarország első Amati dobkiállításán vehettünk részt a 25. Dobosok Farsangján. A tárlaton az eredeti állapotú, ismerős felszerelések mellett olyan Amati dobok és kiegészítők is bemutatásra kerültek, amiket az elmúlt évtizedekben Magyarországon nem, vagy csak elvétve láthattunk.


A volt csehszlovák hangszergyár „cseppbabás” vagy éppen „kockababás” szettjei sokakban idézték fel a dobolással való ismerkedés első éveit- nem csoda, hogy minden második beszélgetés így kezdődött: “Ilyen volt az első dobfelszerelésem!” 😊

 

Voltak kevébé ismert Amati ütősök is, például a menethangszerek sarka, ahol egy pár 15”-os menetcintányér, egy 26”-os fa menetdob és mellette egy 14”-es sárgaréz és egy 12”- es festett sárgaréz menetpergő állta a kíváncsi tekinteteket.

 

De az érdeklődők ritka pergődobokat is láthattak, például a legutolsó, ‘90-es évek legelején készült széria COB- azaz krómozott sárgaréz 14×5.5 pergődobját, amit gyárilag hatszögletes fejű csavarokkal szereltek (a korábbi szériák megszokott “sliccelt” vagy “lapított” hangolócsavarjaival ellentétben). A kiállítás nem csak dobokkal várta a látogatókat. Az információs plakátok elolvasása után egy nagyméretű monitoron lehetett követni, hogyan is zajlik egy cseppbabás szett, vagy éppen egy menetdob felújítása. A dobok mellett a tárlat másik legfontosabb része pedig maguk a látogatók voltak, hiszen szinte mindenkinek volt egy története, egy kérdése, egy informatív megjegyzése
az Amati dobokról. Köszönet a Vigyázó Sándor Művelődési Háznak és a Dobosok Farsangja szervezőinek, akik rengeteget segítettek abban, hogy ez a kiállítás megvalósulhasson! Ha esetleg lemaradtál róla- vagy akkor is, ha nem, ITT meg tudod nézni a kiállításról készült összefoglaló videót.


Ha további Amati képekre, videókra és egyéb tartalmakra vagy kíváncsi, nézd meg az Amati Dobmúzeum elérhetőségeit:
Facebook
Instagram
YouTube

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak