Egy ghánai utazás szülte Magyarország első afrobeat-lemezét

Egy alkalmi produkcióból született meg Magyarország első és egyetlen afrobeat-zenekara, a Mabon Dawud Republic, amelynek bemutatkozó nagylemezén afrikai zenészlegendák is közreműködtek. A csaknem egy osztálynyi zenésszel készült anyag a Stenken hallható először – lapszemle, Index.

A Mabon Dawud Republic 2017-ben alakult, majd a Trafóban debütált a saját maguk szervezte első budapesti Felabration-eseményen, amelyen az afrobeat úttörőjeként és emberjogi aktivistaként egyaránt ismert nigériai zenész, Fela Kuti munkássága előtt tisztelegtek – a koncerttel az Index videós anyagban foglalkozott.

A Qualitons, a SoulClap Budapest, a Jü és a Zuboly zenekarok tagjaiból verbuválódott csapat azóta – a koncertezés mellett – saját számokból álló repertoárt épített, illetve eljutott Ghánába, ahol többek között a műfaj élő legendájának számító Pat Thomasszal is koncertezett és stúdiózott. Az ott született felvételek adják a most megjelenő album gerincét. A lemezen közreműködik még többek között a Felabration-emlékestek megálmodója és utazó nagykövete, Fela Kuti egykori billentyűse, Dele Sosimi, illetve a már több budapesti színpadot is megjárt Stevo Atambire.

Ghánába logisztikai okokból csak a zenekar egy része, összesen kilenc fő tudott kimenni. Élő Márton és Sena Dagadu hívtak meg minket az általuk szervezett Connection koncertre a Hungarian Cultural Week keretein belül. Az esemény különlegessége az volt, hogy minden magyar zenekarnak volt egy hete felkészülni egy közös koncertre helyi előadókkal. Így ismerkedtünk meg Pat Thomasszal is. A brigád nagy része a fesztivál hetére ment ki, páran viszont már egy héttel előbb kint voltunk, hogy dobleckéket vegyünk a tengerparton. Pat Thomasszal fantasztikus élmény volt együtt dolgozni, örökre szóló megható pillanat volt, amikor először lépett be a próbaterembe, és először zenéltünk együtt. Kifejezetten inspiráló volt munka közben látni őt, elképesztő energiája van, és a korát meghazudtoló módon énekel

– mondja az Indexnek a Mabon Dawud Republic billentyűs-perkása, Bognár Szabolcs (forrás: Index, )

A hétszámos, cím nélküli bemutatkozást a zenekar első 7 inches kislemezét is kiadó Budabeats Records jelenteti meg – itt jött ki néhány éve a Görbe Nórával forgott Linda című sorozat zenéje is. Az anyag limitált számban vinil formátumban is elérhető. A lemezbemutató koncert március 7-én, szombaton, lesz a Trafóban, amit egy afrikai zenés buli követ majd.

A zenekar lemezbemutató koncertet tart március 7-én a Trafóban.

A Mabon Dawud Republic Magyarország egyetlen afrobeat zenekara 2017-ben alakult, majd a Trafóban debütált a saját maguk szervezte első hazai Felabration Budapest esten (az afrobeat legenda, Fela Kuti előtt tisztelegve). Az elmúlt két évben a koncertezés mellett saját számokból álló repertoárt építettek, illetve eljutottak Ghánába, ahol a műfaj élő legendájának számító Pat Thomasszal koncerteztek és stúdióztak. Az ott született felvételek adják a Mabon Dawud Republic címmel most megjelenő bemutatkozó albumuk gerincét, melyet csakúgy, mint az első 7″ kislemezüket, a Budabeats Records jelentet meg vinylen. A lemezen többek között közreműködik még a világszerte tartott Felabration emlékestek megálmodója és utazó nagykövete, Fela Kuti egykori billentyűse, Dele Sosimi, illetve Stevo Atambire, aki a Trafó színpadán élőben is csatlakozik a zenekarhoz.

A zenekar tagjai:
Somló Dávid, Mészáros Ádám – gitár
Bognár Szabi – billentyűs hangszerek
Hock Ernő – basszusgitár
Boros Levente, Halmos András, Krecsmáry Zsolt – dob, ütőhangszerek
Szarvas Dávid – ütőhangszerek
Weisz Gábor – tenor, bariton szaxofon
Szelevényi Vito – trombita
Zahár Fanni – fuvola, alt szaxofon
Abbas Murad – harsona

Vendégzenészek:
Stevo Atambire (Ghána) – ének, kologo
Said Tichiti (Marokkó) – ének, guembri

The Mabon Dawud Republic lemezbemutató koncert facebook eseménye

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak