Jancsovics Máté a Dob-Office rovatban

Az új rovatban a Dob-Officeban, Budai Krisztián kérdez ismert hazai dobosokat, ütősöket. A hatodik részben Jancsovics Máté – a Punnany Massif, a Kistehén, a The Hybrid Drummer Trio zenekarok dobosa – mesél arról, hogyan telnek mostanában a napjai, hogyan éli meg ezt a helyzetet.

 

– Te hogyan éled meg ezt a helyzetet?

– Mivel full-time zenélésből és tanításból élek, ezért inkább össze se számolom, hogy mennyi koncertem fog elmaradni ez alatt az időszak alatt. Ez eléggé elszomorít, pénz kiesést jelent, és a szociális életemet is kb. nullára csökkenti az eddigiekhez képest. Úgy alkalmazkodtam a mostani helyzethez, hogy belevetettem magam a munkába, és a kreatív energiáimat próbálom minél jobban meglovagolni. Néha már túlzásba viszem a “valamit csinálni kell” kényszert, ilyenkor próbálom leállítani magam. Több-kevesebb sikerrel…

 

 

– Mivel telnek a napjaid?

– Bújom a neten a videókat, koncerteket, filmeket nézek, gumilapozok, zenéket rakok össze, heti pár alkalommal elmegyek biciklizni. Befejeztem egy nagyobb lélegzetvételű tutorial videót, ennek például örülök, mert tudom, hogy még sokáig húzódott volna, ha nem szánok rá most koncentráltan sok időt. Most épp egy elektronikus zenei szóló szettet állítok össze, amiről felvételt is fogok csinálni. Van egy csomó jegyzetem, ötletem, most ezeket veszem elő, és foglalkozom velük. Persze azért jut idő bambulásra és kicsit depresszív pillanatokra is.

 

 

– Otthon hogyan gyakorolsz?

– Itthon mindig van dobverő és gumilap, de most hazahoztam az SPD-SXemet, amihez van egy lábgép is, úgyhogy ezzel egész jól el tudok szórakozni, felvételeket csinálni, és még jobban elmélyülni az SPD-SX lehetőségeiben. A nap nagy részében dobolok, vagy ötletelek valamin, felvételeket csinálok, és néha elbringázok a próbatermembe, hogy szerkón is gyakoroljak.

 

Egy 2018-as videó, ami azóta meglehetősen elhíresült:

 

– Milyen rövid és hosszú távú hatásai vannak ennek a helyzetnek a zenészekre,
dobosokra véleményed szerint?

– Ami azonnal érzékelhető volt, az nyilvánvalóan a munkánk nagy részének azonnali elvesztése. Nincsenek koncertek, a személyes dobórákat is kerüljük, én is most alakítom ki a rendszeremet az online oktatáshoz. Azt látom, hogy a zenészek közül nagyon sokan elég hamar elfogadták ezt a nehéz helyzete, és elkezdtek jobban rámenni az online tartalmak gyártására. Sorra jönnek a kreatív vicces videók, oktató jellegű live kurzusok, koncert streamek. Ez szerintem több szempontból is jó. Leköti az adott zenész figyelmét, miközben készíti, és új dolgokat tanulhat közben (pl.: videó vágás, keverés). Ha másoknak is hasznos vagy érdekes, az már egy plusz, és hosszútávon ezekkel mindenki építeni tudja a saját brandjét is. Közben biztos, hogy mindenkinek vannak mélypontjai, rosszabb napjai, amiket valahogy el kell viselni. Magamon azt tapasztalom, hogy ilyenkor meg kell várni a következő napot. 🙂

 

 

– Mi lesz, ha egyszer vége lesz a vírus helyzetnek?

– Az első időszakban vagy bátortalan távolságtartás lesz még egy darabig, vagy egyből felhőtlen euforikus ünneplések. 🙂 Mindenesetre a karanténban töltött új szokásaink és esetleg megszerzett, fejlesztett tudásunk a hangszerünkről, más hangszerről (vagy bármi másról), megmaradnak és akár komoly pozitív életmódbeli változásokat is hozhatnak.

 

Képszerkesztés:

Lieber Gábor

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak