Mucsi Gergö a Dob-Office rovatban

A sorozat tizenkettedik részében Mucsi Gergő – az Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar, a Király-König Péter Zeneiskola ütőtanára – mesél arról, hogyan telnek mostanában a napjai, hogyan éli meg ezt a helyzetet.

 

– Gergő, te hogyan éled meg ezt a helyzetet?

– Eleinte nagyon szokatlan volt, mára már kialakult egy új napi rutin itthon is. Sajnos nekem is sok szakmai programom elmaradt, többek között a nagyszabású Tavaszi Ütős Napok, amelyre nagyon készültem és készültünk a tanszakommal. Ha minden jól megy, lehet, hogy csak évszakot váltunk, és Őszi Ütős Napok lesznek majd Szegeden hamarosan, de természetesen ezzel még várni kell kicsit. Remélhetőleg mindent be tudunk majd pótolni.

 

Ez lett volna a programsorozat:

 

És a közlemény:

 

– Mivel telnek a napjaid?

– Engem jellemzően mindig hajt valamilyen munka vagy feladat, nem tudok unatkozni, sok tanítványom is van, ezért eddig szinte minden nap reggel elindultam, este hazajöttem. Most egész nap itthon vagyok, de a gyerekeink elég jól beosztják a napunkat. Délelőtt és délután fix időpontokban online tanítok, közte és utána a gyerekekkel foglalkozom. Ha már mindenki alszik, akkor éjjel tanulok, cikkeket olvasok, készülök az óráimra, zenét hallgatok. Másnap újra…

 

– Otthon hogyan gyakorolsz?

– Ebben a nagyon szoros időbeosztásban sajnos csak egy kis gumilapozásra van idő, így most jobban előtérbe kerül a szellemi edzés… Az utóbbi napokban egy különleges online nemzetközi projektre is készülök, ezért heti egy nap (amikor nyitva van a zeneiskola) bemegyek gyakorolni a vibrafonomon pár órát.

 

– Milyen rövid és hosszútávú hatásai vannak ennek a helyzetnek a zenészekre, dobosokra véleményed szerint?

– Azt hiszem, ezzel mára már mindenki szembesülhetett valamilyen formában, ráadásul sok zenész megélhetése is nehéz helyzetbe került a jelenlegi korlátozások miatt. Az élő koncertek hiánya lelkileg is megterhelő. Az online zenei tér viszont virágzik, jobban, mint bármikor. Válogatni lehet az online kurzusokból, előadásokból, oktatóanyagok és szakirodalmak százai váltak ingyenesen elérhetővé, köszönhetően néhány online könyvtárnak szerte a világban. Ez most egy különleges lehetőség, amivel élni kell, töltekezni, tanulni.

 

– Mi lesz, ha egyszer vége lesz a vírus helyzetnek?

– Ha majd vége lesz, és újra „szabadok” leszünk, talán jobban felvértezve térünk vissza a valóságba, a közösségekbe. Az élő koncertek biztosan hatványozottabban fognak hatni a közönségre és az előadókra egyaránt, sőt talán a zene által közvetített érzelmek, a hatás átélése is más lesz, mint eddig.

Nagyon bízom a pozitív változásokban, a fejlődésben. Sok mindennek meg kell változnia és ez az időszak jó alkalmat ad arra, hogy átgondoljuk merre tovább.

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak