Hagymási Péter a Dob-Office rovatban

A sorozat tizenhetedik részében Hagymási Péter – a Miskolci Szimfonikus Zenekar ütőhangszeres művésze, és az Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Tagiskola ütőtanára – mesél arról, hogyan telnek mostanában a napjai, hogyan éli meg ezt a helyzetet.

 

 

– Péter, te hogyan éled meg ezt a helyzetet?

– Szerintem nyugodtan kijelenthetem, hogy nagyon sok kollégámhoz hasonlóan kihívásként. Mind a zeneiskolai mind a szimfonikus zenekari munka terén. Nagyon gyorsan kellett reagálni a kialakult helyzetre, de pár nap leforgása alatt már el is kezdődtek az online órák, amiben sokat segített növendékeim és szüleik nyitottsága, pozitív hozzáállása. Nagyon hálás vagyok érte.

 

– Mivel telnek most a napjaid?

– Szerencsére szinte teljesen ugyanúgy tudtam alakítani napirendemet mint a vírus előtti időkben, azt leszámítva, hogy nem mozdulok ki otthonomból. Elég sűrű napjaim voltak és vannak most is. Mindezt a hálószobámban berendezett kis home office-ban oldom meg. Délelőtt gyakorlok, és a zenekari anyagokkal foglalkozok, illetve ilyenkor van időm előkészülni a délutáni online óráimra. Rögzítem és feltöltöm youtube csatornámra azokat a kisdob és dallamhangszeres etűdöket és darabokat, amiket a tanulóim játszanak, hogy ezzel is segítsem az otthoni munkájukat.

 

Péter youtube csatornája

 

– Hogyan gyakorolsz ebben a helyzetben?

– Gumilapozok, egyetemi éveim alatt merültem bele jobban George Lawrence Stone Stick Control for the Snare Drummer című kötetébe, amit a mai napig szívesen használok. A munkahelyemről elhoztam egy házi készítésű 3 és fél oktávos xilofont is.

 

– Milyen terveid vannak augusztus 15-ig?

– Nemsokára vége ennek az abszurdra sikerült tanévnek, egy kis lazítással fogom kezdeni a nyarat, aztán folytatódik a “home work”, és remélhetőleg lassacskán a zenekari próbák is.

 

– A zenekarral mikor indultok újra? Mikor lesz az első koncertetek?

– Ezen a héten már kisebb formációk megjelennek a város közterein, de a bevezetett szigorításokat a szimfonikus zenekari élet is megsínylette. Az évad második felének koncertjeit többségében halasztani vagy törölni kellett, ezek pótlásáról folyamatosan megy az egyeztetés vezetőségi szinten. Hetente van online zenekari értekezlet, illetve szólamtársaimmal napi kapcsolatban vagyunk. Természetesen a műhelymunka sem állt le. Jelen pillanatban ütemezetten megy azon művek egyéni feldolgozása, amiket a korlátozások feloldása után, rövid időn belül színpadra szeretnénk állítani.

 

A Miskolci Szimfonikus Zenekar Ütőhangszeres művészei: Dömötör Tamás, Angyal Zsuzsanna, Soós Tibor, Hagymási Péter

 

– Te mit vársz, mi lesz, ha egyszer teljesen vége lesz ennek a vírus helyzetnek?

– Kíváncsi vagyok, hogy egy kicsit lelassul-e világunk. Úgy érzem túlságosan feszített az a “tempó” amiben élünk, amit ránk erőltetnek az élet minden területén.

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak