Mogyoró Kornél a Dob-Office rovatban

A sorozat huszonegyedik részében Mogyoró Kornél ütőhangszeres mesél arról, hogyan telnek mostanában a napjai, hogyan éli meg ezt a helyzetet.

 

– Kornél, hogyan élted meg a március közepe óta eltelt időszakot?

– Szeretetben és rengeteg munkával teltek a napok.

Elég gyorsan reagáltam a pandémia okozta káoszra. Az első sokk után – ötven koncertet húztam ki a naptárból március, április, májusra – alig egy-két nap alatt teljesen átláttam a helyzetet. Nemcsak azt, hogy mi fog történni, hogy meddig fog tartani a „koncertszünet” (érzésből azonnal augusztust lőttem be), hanem azt is, hogy most mi a teendő. 2009-ben volt a legutóbbi gazdasági válság, az akkor engem az elsők közt érintett, de az elsők közt is álltam fel belőle. Akkor is és most is azt a taktikát választottam, hogy előrefelé kell menekülni. Bíztam az improvizációs készségemben, ráadásul most szerencsém is volt, hogy minden cuccom otthon van, hogy jól felkészült a „spájzom”. Minden kéznél van: a csodálatos Meinl ütőhangszereim és cintányérjaim, a zseniális Audio-Technica mikrofonjaim, a jó öreg Roland HPD-20, kábelek, mikrofonállványok, szinti, 2 gopro, lámpák, Mac, és még sok minden egyéb eszköz profi audio és video felvételhez. Azonnal belevetettem magam a munkába, először is live streameltem, de ez néhány hét után hirtelen abbamaradt, aminek komoly oka volt. Meg kellett rendelnem egy Go Live mixer pro-t a Rolandtól, hogy telefonon jelentkezhessek be, mert a laptopos streamjeim kezdtek szétesni, csökkent is a nézettségük. A fb változtatott egy csomó mindenen a hirtelen jött világméretű live stream cunami miatt, ezért kellett ezt a döntést meghoznom. Két hét volt, míg megjött a cucc, de azóta sem sikerült visszajutnom élő bejelentkezésre. Először is lendületből csináltam egy konga szóló videót, aminek számomra is meglepően egy hét alatt 90 ezres nézettsége lett.

Megvágtam egy videót, aminek az anyagát még tavaly novemberben vettük fel Dublinban a kiváló kongói gitáros Niwel Tsumbu-val és egy régi jó barátommal, a basszusgitáros Erdei Péterrel, aki Írországban él már 15 éve. Nagyon jó hangulatú klip lett!

Kb. ebben az időben derült ki, hogy Fonogram-díjasok lettünk a feleségemmel, Tarján Veronikával megálmodott bandánkkal, a Veronaki zenekarral. Mire befejeztem az előző videó vágását, felkérte a Veronakit a Várkert Bazár egy hat videóból álló sorozatra, aminek a részeit hetente kellett elkészíteni. Ez úgy működött, Hogy első éjjel kitaláltuk Veronikával a klip forgatókönyvét, majd elküldte a srácoknak a rájuk vonatkozó feladatokat. Én másnap elkezdtem a felvételt otthon (egyszerre audio és videofelvétel), tovább küldtem Herr Attisnak, aki felbasszusgitározta, azután Sütő Marci meggitározta, Szokolay Dongó Balázs megfurulyázta, vagy dudálta, végül Veronika énekét egy pokrócokból épített „bunkerben” is felvettük , közben mindenki visszaküldte nekem az anyagot, én megkevertem a hangot, majd összeraktam és megvágtam a videot. Mikor végeztem vele, egy nap szünet után jött a következő… Huh, nagyon kemény volt, főleg, mikor 16 vendég-angyal is szerepelt a klippben… Nemegyszer tizenhat órát dolgoztam, hogy semmivel ne csússzak el. Közben komolyabban belementem a Logic és a Final Cut program rejtelmeibe, hogy mindezt meg is tudjam csinálni. A végére már egész belejöttem.

A video-őrület közben egy nap rendkívül megtisztelő felkérés jött Borlai Gergőtől, miszerint játsszak fel egy timbales sávot a készülő új szólólemezére. Ez azért nagy kihívás volt, mondanom sem kell miért…

Pár nappal később Maria Keck és Tomaz Pacnik – Ex-Auro flamenco duojához csatlakoztam egy kis uduzással és audio keveréssel,

majd remote sessionben játszottam fel Nick Payne brit zeneszerző Big Band Projectjének egy bongo és egy caxixi sávot, karikacsörgőzéssel megspékelve. Ez a video még készülőben van, mint ahogy a Kiskalász zenekar két videója is, ahol Varga Borival, Sántha Gáborral és Boros Attilával játszom. Ez a két klip is a Várkert Bazár oldalán lesz látható hamarosan.

Egy – másfél hete elkezdődött az Ewiva Trióval még februárban felvett lemezünk keverési folyamata. Itt zenehallgatás, kommentelés folyik zenekarilag. Nagyon jó kis lemez lesz, ez tuti! A zenekar különleges felállásban játszik, Tóth Evelin énekel, Frankie Látó hegedül, én pedig hibrid-perkázom. Nagyon szeretem ezt a triót, úgy emberileg mint zeneileg, szabadon játszunk bármit, bármikor, bárhol. Csak a zene van. Vendégünk is lesz a lemezen, a kubai zongoristafenomén, Omar Sosa fog brilliáns játékával néhány dalban csatlakozni hozzánk.

Még egy lemezt kezdtünk el keverni. A legjobb barátommal, Papesch Péterrelel csináltunk egy perka-basszusgitár duó projektet Rebirth Of The Azuma Ninja (ROTAN) néven, meg is volt az első, nagy sikert aratott koncertünk Március 7-én a Mom Kultban, a GetCloser Jazz fesztiválon. Felejthetetlen élmény volt! Ráadásul ez volt mindkettőnk utolsó koncertje a pandémia előtt. Fel is vettük sávonként a hangot, az ott játszott koncertből készül a lemez. Ez a video is ott készült, még a keverőből jövő stereo hanggal:

Mindezek mellett persze kéthetente bevásárlás, néha sütés-főzés, néhány interjú, és folyamatos kapcsolattartás fb-n, telefonon a családdal, barátokkal, rengeteg szakmai kérdéssel is megtaláltak a perkások, dobosok, zenészek, igyekeztem mindenkinek segíteni, amiben csak tudtam. A legnehezebb az volt az egészben, hogy a nagylányomat nem láthattam két hónapig, de már ez is megoldódott, az enyhítések kezdetén csak a Duna-parton találkozhattunk néhány órára, a múlt hétvégén pedig már itt volt négy napot. Boldogság.

 

– Mivel telnek most a napjaid?

– Most adjuk le az utolsó Veronaki videót, azután hétfőtől elkezdjük az új lemezünk anyagának a felvételét. Szervezkedünk, pályázunk, tesszük a dolgunk, nincs megállás, a jövő hamarosan jelen lesz. Szabadidőmben a családommal vagyok. Nagyon szeretem őket és imádok velük lenni, beszélgetni, játszani, marháskodni a gyerekekkel, kutyázni, ők a mindenem. Néha bringázom, az nagyon király dolog!

 

– Hogyan gyakorolsz?

– Az elmúlt két és fél hétben gyakorolni nem volt időm az extrém munkatempó miatt. „Békeidőben” minden hangszeren amin játszom tartok etapokat, pl. 3 nap kongázás után 2 nap cajon, 2 nap uduzás, 2 nap kalimba, 2 nap shakerezés, majd 3 nap derbuka, 3 hangdrum, 2 steel drum, 2 talking drum stb., Sosincs vége, mindig fejlesztem minden hangszeren a játékom. Persze úgy alakítom a sorrendet, ahogy akarom, így sokszor az aktuálisan következő koncertek, felvételek határozzák meg, hogy melyik hangszert veszem elő.

 

– Milyen terveid vannak augusztus 15-ig?

– Ami biztos: a Veronaki lemezfelvétele után lesz néhány live koncertünk is, Gyereknap környékén. Tervezek egy steel drum – basszusgitár video-duót a norvég basszusgitár virtuóz barátommal, Per Mathisennel.

Június végén egy, a pandémia miatt elmaradt színházi project tv-filmadaptációjához fogok feljátszani. Persze improvizálni is biztosan fogok menet közben, bármikor jöhet bármi, nyitott vagyok a zenélésre, idő pedig úgy tűnik most sok mindenre van .

Ami nem biztos: Ha tudok, akkor megint live streamelek, nagyon sokan írtak nekem menet közben, hogy hiányolják. Néhány zenekarral pályáztunk az NKA.nál, ha ott nyerünk, akkor lesz még live koncert is.

Amit szeretnék: Felvenni a szólólemezem végre és elmenni picit pihenni a családdal Szigibe.

 

– Te mit vársz, mi lesz utána?

Nem várok el semmit, viszont készen állok bármire. Mindent megteszek a családomért és azért, hogy zenélhessek, de alkalmazkodom a helyzethez, bárhogy is lesz. Már jópár koncert be van írva Augusztusttól: Veronaki, Heavy Weather, Ewiva és Kiskalász biztos lesz. Még több időpont, és más produkciók is szerveződnek, szerencsére ahogy telik az idő, úgy a naptár is. Bízom benne, hogy nem lesz erős második hullám, és ezek már meg is lesznek tartva.

 

– Mi lesz az elmaradt koncertjeitekkel?

– Vannak, amik nem elmaradtak, hanem eltolódtak későbbi időpontra, ezeknek örülök, a többit el kell tudni engedni.

 

– Mi lesz, ha egyszer teljesen vége lesz ennek a vírus helyzetnek?

 – Lesz olyan? Én azt érzem, hogy nekünk embereknek meg kell tanulnunk új alapokra helyezni az életünket, átértékelni sok mindent, különben a mostaninál is komolyabb egészségügyi- és gazdasági problémák alakulhatnak ki.

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak