Jogdíjfelosztás

Július 3-án a második nagy jogdíjkifizetés (azaz „nagyfelosztás”) részeként élőzenei elhangzásokért is utalt jogdíjat az Artisjus a magyar szerzőknek. A könnyűzenében ezúttal a 2019 második félévében befizetett jogdíjak érkeznek meg a szerzői számlákra – feltéve, hogy a felosztásukhoz szükséges elhangzási adatot is megküldték a rendezvények szervezői. A komolyzenei alkotók a teljes tavalyi évre most kapják meg élőzenei jogdíjukat.

Majdnem 1 milliárd forint élőzenei jogdíj egy év alatt

Ennek apropóján vizsgáltuk meg koncertekről szóló adatainkat a teljes tavalyi évre. Az összesített statisztika szerint a 2019-es élőzenei elhangzásokért majdnem egymilliárd forintot (999,5 milliót) fizetett ki az Artisjus. Ez 4%-kal magasabb a 2018-as elhangzások utáni 960 milliónál. Hasonló mértékben emelkedtek a magyar szerzőknek jutó összegek: 2019-ben 762 millió forint jogdíj jutott összesen a korábbinál több, 9654 magyar szerzőnek.

A könnyűzenei koncerteken elhangzó magyar művek után mintegy ötször annyi jogdíj keletkezett, mint a komolyzenében, ez az arány nem változott lényegesen a korábbihoz képest.

További emelkedés a koncertek számában

A koncertek számának stabil emelkedése éveken keresztül megfigyelhető volt. 2019-ben az előző évinél 6,5%-kal több, 23 475 koncert adatait dolgozta fel az Artisjus. Ebből 20 575 volt könnyűzenei; a komolyzenei koncertek száma pedig 2900 volt az évben, ami a 2018-as adatokhoz képest jelentős, 21%-os emelkedés.

Az adatok alapján úgy becsüljük, hogy ha az év második felében nem kell újra leállítani az élőzenét, akkor is 50-60%-os visszaesésre lehet számítani a 2020-as élőzenei jogdíjaknál.

A koncertek területi megoszlásáról a 2018-as adatok alapján közöltünk egy térképet; 2019-ben ehhez képest nem történt érdemi változás (forrás: dalszerzo.hu, kép: musicmedia.hu)

 

Tovább a teljes cikkre ->

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak