Ritmusformák – magyar fejlesztésű dob gyakorló alkalmazás

A napokban megjelent egy új dobos gyakorló alkalmazás okostelefonokra Shape of Rhytms, azaz Ritmusformák néven. Az app-ot az teszi különlegessé, hogy különböző ütemeket és rudimenteket kör alapon ábrázol, ezzel szakítva a hagyományos (lineáris) dob kotta alapú sémával. Az eredmény egy teljes körűen használható interaktív kottafüzet dobosoknak, ahol az ütemeket egyedi, dinamikus animáció reprezentálja valósághű dobhangokkal kísérve, miközben az óramutató a beállított tempónak megfelelően halad körbe, megszólaltatva a pontokat.

A másik különlegessége az alkalmazásnak, hogy fejlesztője egy fiatal magyar hobbi-fejlesztő és -dobos, Asztalos Levente. Mivel a szerkesztőségnek nagyon tetszett mind a koncepció és a megvalósítás, megkerestük Leventét egy rövid interjúra, hogy megtudjuk, hogyan pattant ki a fejéből az app ötlete és milyen tervei vannak a jövőre nézve.

 

Kezdjük az elején. Mesélj egy kicsit magadról – te magad is dobos vagy? Hogy kerültél kapcsolatba a ritmus világával?

Igen, bár inkább hobbi dobosnak mondanám magam, nem vagyok profi zenész, vagy oktató. Mint a legtöbb embernél, nálam is tinédzser korban jött, hogy milyen menő lenne valamilyen hangszeren játszani. Sikerült is beiratkozni a helyi zeneiskolába, ahol egy pár évet tanultam jazz dobolást. Itt ismerkedtem meg a ritmusok világával először. Játszottam néhány zenekarban, csináltam pár dob feldolgozást, de nem lett belőle végül semmi komoly. Azóta más területekre sodort az élet, azonban még mindig le szoktam ülni néha püfölni a dobot kikapcsolódásként.

 

Hogyan jött az ötlet, hogy egy dobosoknak szóló gyakorló alkalmazást készíts? Mikor kezdtél el ezzel foglalkozni?

Nagyon szeretek a youtubeon ismeretterjesztő előadásokat, videókat böngészni, és így botlottam bele egy TED prezentációs videóba, aminek a címe: A different way to visualize rhythmJohn Varney.

A videó, ahogy látható, lényegében arról szól, hogy hogyan lehet ábrázolni a ritmusokat egy úgynevezett “wheel method” segítségével. A videó alatti a legtöbb likeot kapott komment a következő volt:

There needs to be an app where you can make beats with that circle he mentioned.”

Ami magyarul körülbelül azt jelenti, hogy “kellene egy olyan app, amivel ezzel a módszerrel lehet ütemeket készíteni”.

Amikor néztem a videót, pont akkor kezdtem el tanulni mobil applikáció fejlesztést. Ha valaki valamilyen új programozási keretrendszert tanul, akkor sokak szerint az a legjobb taktika, ha elkezd valami saját projekten dolgozni vele. Megtetszett az ötlet, és el is kezdtem játszani vele. Egy idő után azon kaptam magam, hogy azon gondolkozok, hogy hogyan lehetne akár egy valós terméket létrehozni ebből.
A videón kívül az inspirációt a kedvenc kotta füzetem, Benny Greb – The Language of Drumming kottája adta. Ennek a koncepciója, hogy a lehetséges alap ütemekből épít fel minden komplexebb ütemet, zenei stílust, hasonlóan, mint a nyelvben, ahol a betűk szavakat, a szavak mondatokat, a mondatok történeteket alkotnak.

A ritmus kör formák és az ütemek betűkből felépítésének lehetősége nagyon össze illő koncepcióknak tűntek nekem, és beindították a fantáziámat, hogy hogyan lehetne kombinálni őket. Ez körülbelül egy éve volt.

 

Te magad fejleszted az applikációt? Kik vannak még a csapatban? Hobbiként foglalkozol ill. foglalkoztok vele vagy ez egy komolyabb startup elképzelés, teljes fókusszal?

Egymagam fejlesztettem ki az applikációt, hobbi projektként. Teljes fókuszról nincsen szó, a munka mellett csináltam a szabadidőmben. Az alkalmazás jelenlegi állapotára mint egy kész prototípusként tekintek, amivel akár egy startupot is el lehet indítani, ami nem titkolt célom.

 

Vannak hasonló “kör-elven” működő ritmus tanító vagy gyakorló app-ok a világban? 

Igen, már a fentebb említett komment alatt is elindult egy beszélgetés ezekről. Viszont kifejezetten dobosoknak szánt verzióval nem találkoztam, maximum egy metronóm alkalmazással.

 

Az app magyar mellett angol nyelven is “beszél”. Tudatos döntés volt a kezdetektől nemzetközi közönséghez is szólni?

Természetesen alkalmazások esetében mindig érdemes nemzetközi szinten gondolkodni, de nekem fontos volt hogy legyen magyar nyelven is. Jelenleg tehát angol és magyar nyelvet támogat az alkalmazás, de később ha lesz rá igény, akkor további fordításokat is könnyen hozzá lehet adni. Elvileg ha magyar nyelv van beállítva a telefonon, akkor magyarul kellene megjelennie. Ha mégsem ezt tapasztalja valaki, akkor írjon egy email-t, és megpróbálom kijavítani.

 

Mikor lett nyilvánosan elérhető az app, és eddig mik a visszajelzések? Személyes tapasztalatok esetleg dob oktatókkal, akik tanításhoz használják már?

Most augusztus vége felé került ki mind az App illetve Play Store áruházba. Eddig a marketing annyiban merült ki, hogy csináltam egy rövid demonstrációs videót, amit megosztottam pár dobos fórumon, közösségi oldalon.

Az eddigi visszajelzések döntően pozitívak voltak, sokaknak tetszett a koncepció. Kaptam építő jellegű kritikákat is, miszerint nem túl felhasználóbarát a felület, meg az üzleti modell sem túl átgondolt.  Ezzel teljesen egyetértek, van még mit fejleszteni természetesen. Egyelőre még nincsen oktatói tapasztalat az alkalmazás mögött, amin szeretnék változtatni. Örülnék ha profi oktatók által tervezett anyagok is meg tudnának jelenni az alkalmazásban.

 

Kiknek ajánlanád kifejezetten az alkalmazást? Kezdő dobosoknak vagy haladóbb, profi felhasználóknak?

Meg vagyok győződve arról mind kezdő, mind haladó dobos tud újat tanulni a segítségével. Az alkalmazásban jelenleg stílusok (rock, funk, drum and bass, jazz, metal), lüktetések (páros, hármas), ütemfajták (negyedes, nyújtott, nyolcados, tizenhatodos)  és egyéb szabályok szerint (kézrend), valamint ezek kombinációja szerint lehet ütemeket készíteni. Ezek az ütemek profi kották tematizált anyagaiból épülnek fel.
Kaptam egy olyan kritikát is az egyik fórumon, hogy ez olyan ember számára haszontalan, aki tud kottát olvasni. Természetesen nem célja az alkalmazásnak, hogy helyettesítse a sztenderd kotta jelölési rendszert, de úgy gondolom verseny képes alternatívája annak tanulás szempontjából. Ha tudunk is kottát olvasni, ami mellé mondjuk indítunk egy metronómot, ha nincs mellettünk egy oktató, semmi sem ad visszajelzés arra vonatkozóan, hogy mennyire játsszuk tényleg azt, amit kellene.
Míg egy hagyományos kotta esetében maximum egy cd-n hallgathatjuk meg az adott ütemet egy adott tempóban (már ha van még otthon cd-lejátszónk, és van türelmünk a gombokkal a feladathoz ugrálni), itt tetszőleges tempó mellett hallgathatjuk azt. Az egyes nehezebb részeket ismételhetjük mind negyeden, mind ütemen belül, valamint könnyen metronómot tehetünk be. Míg egy kotta esetében ki fogyhatunk az ütemekből, itt mindig tudunk újat generálni, ami végtelen ötlet forrást, és kihívást biztosít. 

Mik a további terveid az applikációval? 

Sok minden van a fejemben, amit lehetne fejleszteni rajta, de jelenleg visszajelzést szeretnék a piacról, hogy van-e egyáltalán igény egy ilyen jellegű termékre, és ha igen milyen formában. A további fejlesztéshez, marketinghez pedig szeretnék partnereket találni, akik látnak benne potenciált, és szívesen beszállnának. Akárhogyan is alakul az app sorsa, a fejlesztés egy kihívásokkal teli, izgalmas út volt, amin sokat tanultam, és közben a ritmusokhoz is egy kicsit közelebb kerültem :).

Az alkalmazást letölthetitek Android és iOS alapú telefonra egyaránt az app store-ból, illetve további információkat és letöltési linkeket találtok az app weboldalán:

https://shapeofrhythms.app/

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak