Találtak egy 3000 éves, 33 kilós cintányért

A Sang-dinasztia korából származó, háromezer éves, nagy méretű, bronzból készült cintányért találtak egy Hunan tartományban folyó építkezésen – közölték a helyi kulturális hatóságok.

Az alább olvasható írás alaposan körbejárta a hazai dobos csoportokat, megmozgatta a fantáziákat. Egy probléma volt az eredeti cikkel, hogy mivel egyelőre nem található fotó a leletről, ezért valószínűleg egy Amati cintányér fotóját mellékelték:

 

Az ősi ütőshangszerre, amelynek átmérője 52 centiméter, súlya pedig 33 kilogramm, Miluóban, egy építkezés területén bukkantak rá október 8-án. A hangszer felszíne részben korrodálódott, de a formáját megtartotta. A cintányér jó állapotban került elő, állatábrázolásokkal díszítették a korongot, a fogantyúja körül pedig dekoratív felhők és villámok láthatók – mondta el a Hunani Múzeum szakértője.

A régészek szerint a cintányért rituálékon használták, amikor a természet isteneihez fordultak a Sang-dinasztia kései szakaszában.

Miluo a Miluo folyó mellett fekszik. Bánatában ebbe a folyóba ölte magát a híres költő, a Csu fejedelemség főhivatalnoka, Csü Jüan (Kr.e. 343-278), akit megrágalmaztak és száműztek a fejedelemségből.

A cintányért szakértők restaurálják majd, és további ásatásokat is kezdenek a helyszínen az esetleg még ott rejtőző kulturális emlékek felkutatására.

A Sárga-folyó középső és alsó szakaszán terült el az i. e. 17. század vége és az i. e. 11. század dereka között a sangok állama, amely nem volt egységes királyság. A Sang-dinasztia idején kezdődött Kínában a bronzkor, és az írás első emlékei is ekkor jelennek meg.

 

Forrás:

hvg

enghunan

 

Kép:

http://www.ipernity.com/doc/laurieannie/34484453

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak