Mit szabad és mit nem

A mai nap egy új világ köszöntött be ránk. Az alábbi cikkben a zenészekre jelen körülmények között érvényes lehetőségeket gyűjtöttük össze.

Mint ismeretes, szerdától további korlátozásokat vezetett be a kormány.
A koronavírus-járvány további terjedésének megakadályozása érdekében a kedd éjszaka kihirdetett és szerda 00.00 órától hatályos 484/2020. (XI. 10.) számú kormányrendelet a kulturális rendezvények tekintetében teljes tiltást tartalmaz.

Az előadóművészi munkavégzésre vonatkozó legfontosabb új szabályok:

1. TILOS December 11-ig bármilyen rendezvényt szervezni, illetve tartani

Az általános tilalom kiterjed a könnyű- és komolyzenei koncertekre, továbbá a személyes előadóművészi teljesítményt igénylő, közönség előtt zajló nyilvános rendezvényekre. Leegyszerűsítve a tilalom műfajtól függetlenül minden zenei-, színházi-, táncszínházi-, opera-, operett-, cirkusz- és más jellegű előadásra kiterjed. Nincs jelentősége annak sem, hogy az előadásra önállóan (főszolgáltatásként) vagy egyéb szolgáltatások kiegészítéseként (pl. karácsonyi vásáron) került volna sor. A tilalom a zártkörűen megtartott, illetve magánrendezvényekre is kiterjed. Mivel a vendéglátóhelyek is kötelesek zárva tartani (az elvitel és kiszállítás szolgáltatást leszámítva), ezért előadás vendéglátóhelyen sem tartható.

2. ENGEDÉLYEZETT az előadások online közvetítése (streamelése)

A tilalom kifejezetten nem vonatkozik az előadóművészi teljesítmények online közvetítésére, ha az előadás helyszínén kizárólag a fellépők és a közvetítés technikai személyzete tartózkodik. Ilyen esetben a technikai kiszolgálók számát a lehető legalacsonyabban szükséges meghatározni. Ez alapján a kormányrendelet engedélyezi az online közvetített színházi előadásokat, könnyű- és komolyzenei koncerteket, az élő DJ seteket és bármilyen más előadást is. A közvetített előadáson közönség nem vehet részt.

3. Kijárási tilalom

A kormány este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalmat vezetett be, amely alól kivételt jelent a munkavégzés, illetve a munkavégzés céljából történő utazás (ideértve a munkahelyre és a lakóhelyre történő utazást is). A munkavégzés fogalmát szélesen kell érteni, tehát az a munkaviszonyon kívül a megbízási és vállalkozási jogviszony keretében végzett munkát is átöleli.

A kijárási tilalom alóli kivételt okirattal kell igazolni, amelynek tartalmi követelményeit ez a közlemény tartalmazza: https://kormany.hu/hirek/kijarasi-tilalomrol-szolo-igazolas

 

Forrás:

Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak