Elhunyt Mihály Tamás, az Omega egykori basszusgitárosa

Erős hét volt ez az Omega-család és a magyar könnyűzene számára. Szerdán Benkő László, néhány napra rá pedig Mihály Tamás költözött fel az égiek zenekarába.

A zenekar a Facebookon közölte ezt a rossz hírt is:

“Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Mihály Tamás, az Omega együttes Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas basszusgitárosa elhunyt. Meghatározó alakja volt a hazai rockzenének, az Omega mellett szólólemezei és színpadi művei is maradandóak. Emlékét örökre megőrizzük.”

Noha 2014-ben játszott utoljára az Omegával és kapcsolatukat az elmúlt években bizonyos konfliktusok szaggatták, mégis csak hosszabb volt az a diadalmas rész, amely 1967-ben kezdődött…

Mihály Tamás zenész családból származott, apja Mihály András az operaház vezetője volt. Ő maga is klasszikus zenét tanult a zenei konzervatórium gordonka-szakán. Ott ismerte meg Presser Gábort. Játszott a Scampolo és a Non-Stop együttesekben, majd 1967-ben Varsányi István helyére csatlakozott az Omegához. Az egyik próbára elhívta Pressert, aki kezdetben külsős zeneszerzőként komponált számukra dalokat, majd egy évvel később teljes jogú taggá lépett elő.

Ők voltak az együttes első képzett zenészei, nagyban hozzájárultak, hogy az Omega a magyar beategyüttesek élvonalába kerüljön.

Első szerzeménye az együttesben a Spanyolgitár legenda, amelyet ő maga is énekelt. Ezen kívül az első Omega-album, az angol nyelvű Omega Red Star from Hungary dalainak többsége is az ő hangján hallható, mert az énekes Kóbor János nem tudott kiutazni Angliába a felvételre. Koncerteken az eredetileg Presser Gábor énekével felvett Tízezer lépést szokta Kóborral duettben énekelni. Presser kilépése után – Molnár György mellett – a legtöbb Omega-dalt ő írta, köztük olyan remekműveket, mint a Szvit vagy a Nem tudom a neved. (via wiki)

Mihály Tamás 73 éves volt. Most már újra együtt zenélhetnek Benkő Lászlóval az égi zenekarban. Nyugodjanak békében!

 

Forrás:

koncert.hu

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak