Ütőhangszeres a Príma Junior-ok között

Az MVM támogatásával minden évben 10 fiatal művész kapja meg a Junior Prima Díjat magyar zeneművészet kategóriában. Egy gálakoncert keretében tudásukat is megcsillantották a díjazottak. Tegnap, azaz 2020. november 26-án 19:30-tól az mvmjuniorprima.hu oldalon volt látható az online díjátadó és gálakoncert.

A Príma Junior Díj nyertesei 2020-ban:

BERECZ MIHÁLY, zongora

FÜRJES ANNA CSENGE, ének

HOTZI MÁTYÁS, gordonka

KECSKÉS D. BALÁZS, zeneszerzés

MÉSZÁROS ZSOLT MÁTÉ, orgona

OSZTROSITS ÉVA, hegedű

SZTRANYÁK DÁVID, basszusharsona

VÁRALLYAY PETRA, hegedű, jazz-zongora, zeneszerzés

VIDA MÓNIKA RUTH, zongora

LÁPOSI DÁNIEL, ütőhangszer, zeneszerzés

Láposi Dániel muzsikus családban született 1996-ban, Budapesten. Zenei tanulmányait a Hubay Jenő Alapfokú Művészetoktatási Intézményben kezdte Schwarcz János ütőhangszeres osztályában, 2003-ban, majd 2011-ben Holló Aurél tanszakán a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta. 2016-ban felvételt nyert a Zeneakadémiára, melynek jelenleg is hallgatója, és ahol Rácz Zoltántól, Fábry Boglárkától és Joó Szabolcstól tanult. Tanárainak köszönhetően a hagyományos repertoár mellett fiatalon megismerkedhetett korunk zenéjével, különösen a kortárs ütőhangszeres kamarazene színes és kreatív világával, s ez a mai napig nagy hatással van zenei ízlésére és általános gondolkodására. Középiskolai évei alatt Holló Aurél a hangszeres játék mellett a zeneszerzésben és közösségépítésben is inspiráló hatással volt rá. Ezeknek a korai benyomásoknak és érdeklődésének köszönhetően mára számos kortárs zenei eseményen játszott, rendszeresen kisegít budapesti szimfonikus zenekarokban és kortárs ensemble produkciókban, számos ősbemutató vagy magyarországi bemutató közreműködője, valamint több versenyen ért el 1. helyezést szólistaként. 2020 októberében zeneszerzői győzelmet aratott az UMZF 2020 zeneszerzés-versenyen. A Bartók Konzi – Új Zene minifesztiválon, majd később az Amadinda Percussion Projecten szerzett tapasztalataiból és inspirációjából merítve Siklósi Kristóffal és több fiatal barátjával megalapította az Ensemble Z kamaraegyüttest, mely a műfajok széles skálájából merítve friss zenei hangot keres, és széles körben igyekszik a közönséghez eljuttatni korunk zenéjét, kiemelten a fősodorból kieső és fiatal, feltörekvő szerzők műveit.

A díjazottakról bővebben itt lehet olvasni.

 

A zsűri tagjai 2020-ban:

A zsűri tagjai minden évben a magyar zeneművészet szaktekintélyei közül kerülnek ki. A korábbi évekhez hasonlóan idén is dr. Vigh Andrea Liszt- és Prima-díjas hárfaművész, Érdemes Művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora a grémium elnöke. A zsűri tagjai továbbá Marton Éva Prima Primissima-, Kossuth- és Szent István Rend-díjas operaénekes, a Nemzet Művésze, Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora tanszékének vezetője, Fekete Gyula Erkel-díjas zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés tanszékének vezetője, Fülei Balázs Liszt- és Junior Prima-díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kamarazene tanszékének vezetője, Binder Károly Erkel-díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékének vezetője, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, Liszt-, Prima- és Junior Prima-díjas, Érdemes Művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa, Boldoczki Gábor Liszt- és Junior Prima-díjas trombitaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, Fazekas Gergely zenetörténész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem habilitált egyetemi docense, valamint Jakobi László gordonkaművész, Cziffra Életműdíjas hangversenyrendező.

 

A szerkesztőség nevében gratulálok a díjaztottaknak!

 

Forrás:

mvmjuniorprima

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak