Decemberi ajánló

A RitmusDepo decemberi zenei eseményválogatása.

Minden hónap elején közzéteszünk egy ajánlót, amiben az aktuális hónapra vonatkozóan adunk tippeket azoknak, akik zenei, dobos-ütős eseményekre vadásznak. Ha még nem tettétek, akkor mindenképpen lájkoljátok facebook oldalunkat, nehogy lemaradjatok a friss szakmai eseményekről, hírekről. Sajnos a covid ismét erőteljes hatással van a zenei eseményekre, hiszen szinte csak online-t lehet tartani.

Nézzük is rögtön a december havit:

 1. December 3-4-5. – Nemzetközi Jazznap 2020: A tavaszi első járványhullám miatti korlátozások a Nemzetközi Jazznap (április 30.) magyarországi eseményeit is elsöpörték, velük együtt a szokásos ingyenesen látogatható koncerteket is. De a szervezők úgy döntöttek, nem múlhat el az év anélkül, hogy ne ünnepelnénk meg ezt a világra szóló és itthon is kedvező visszhangra talált, Herbie Hancock-féle kezdeményezést.
 2. December 5. – UNESCO Nemzetközi Jazznap – Bágyi Balázs New Quartet: Bágyi Balázs a magyar jazzélet egyik meghatározó, külföldön is rendszeresen koncertező művésze, aki húszas évei óta vezeti saját zenekarait. Számos formáció tagjaként szinte minden műfajban alkot, különleges, melodikus dobolási stílusa komplex zenei élményt nyújt. A zenekar Bágyi Balázs saját szerzeményeit játssza. Megszólal a Continuity Jazz Suite és friss darabokat is hallhatunk majd előadásukban.
 3. December 6. – Kovács Ádám ingyenes online percussion mesterkurzusa
 4. December 8. – Balázs Elemér Group: Balázs Elemér formációja kiemelkedően egyéni hangzásvilágot alakított ki; ennek legfőbb jellemzői a dallamközpontúság és a különleges ritmika, melyeket a férfi és női hang érdekes kontrasztja tesz még színesebbé.
 5. December 9. – Az AVM bemutatja: Gáspár Károly Trio: Gáspár Károly zongorista a hazai jazz élet egyik meghatározó szereplője. Sokrétű zenei tevékenysége mellett a Karc FM szerkesztő-műsorvezetője, a JazzMa.hu kritikai rovatvezetője.
 6. December 10. – Juhász Gábor Trio: A gitáros Juhász Gábor hangszerének talán a legsokoldalúbb művésze Magyarországon, aki egyaránt képes az elmélyült visszafogottságra és a tüzes virtuozitásra.
 7. December 11. – Harmónia Jazzműhely: Cseke Gábor Trio feat. Ludányi Tamás: Dave Brubeck est: A száz éve született, korszakalkotó zongorista-zeneszerző munkásságát a zongorán Cseke Gábor értelmezi. Gábor hallatlanul sokoldalú zenész és csodálatos zongorista.
 8. December 12. – XVI. Amatőr Zenei Összefogás Online Jótékonysági Koncert: Decemberben hagyományosan a Vöröskereszt céljainak eléréshez szoktak adományokat gyűjteni.
 9. December 15. – Reflektív jelen – zeneipari kutatások // Online konferencia: Izgalmas kérdésekre keresik a választ a Hangfoglaló Program Innovációs Alprogramjának decemberi, évadzáró online konferenciáján.
 10. December 15. – Nagy Emma Quintet: A Bartók konzi falai között megismerkedett tagok a jövő nagy reménységei. A szemtelenül fiatal zenészek arcátlan rutinnal kezelik hangszereiket.
 11. December 16. – Oláh Kálmán Quartet: A Liszt-díjas Oláh Kálmán zongoristaként és zeneszerzőként is a műfajokon átívelő sokszínűségben hisz, a szokványos dallam-kíséret páros helyett a szimfonikus hangzásban, az egyenrangú szólamokban.
 12. December 17. – A Glonet bemutatja: Gyémánt Bálint New Trio: Hazánk egyik legkiválóbb jazzgitárosa, Gyémánt Bálint a kezdetek óta sokszínű és izgalmas formációkat erősít játékával, mely amellett, hogy a jazz és a kortárs improvizatív zene jegyeit viseli magán, a popzenét kedvelő közönség számára is ismerős.
 13. December 18. – Harmónia Jazzműhely: Bolla Quartet: A tenor- és szopránszaxofonos BOLLA GÁBOR kirobbanó őstehetség. 2003 tavaszán az egyetlen tizenéves volt, aki bejutott a Montreux Jazz Fesztivál szaxofonos világvetélkedőjének elődöntőjébe, majd ennek köszönhetően kapott meghívást majd minden rangos európai fesztiválra.
 14. December 19. – Barlangból a koncertteremig – A MÁV Szimfonikus Zenekar ifjúsági sorozata: Hogyan kezdődhetett az ember és a zene kapcsolata? Hol és hogyan lehetett zenét hallgatni réges-régen az ősidőkben? Kik zenéltek és kik hallgatták? Vajon mi illett és mi nem? Miért változnak a hangszerek?
 15. December 22. – Samodai-Szives Duó Pillanatkoncertek – online: A Duó online koncertsorozatában 30 perces pillanatkoncertekkel ajándékozza meg a közönséget élménydús, fogyasztható formában.

 

Kép:

Yannis Cotsonis

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak