A kulturális és kreatív szektor

Tanulmány a kreatív és kulturális szektorról – magas rangú európai döntéshozókkal tárgyalt ma Jean Michel Jarre.

Megjelent az európai zeneszerzők közös jogkezelők szervezete megrendeléséből az EY által készített átfogó tanulmány a kulturális és kreatív szektorról. Eredményeinek nyomatékosítására a szektort képviselő delegáció – Jean Michel Jarre vezetésével – magas rangú európai döntéshozókkal találkozott.

A tanulmány három része:
1. 2020 előtt: a szektor az európai gazdaság egyik motorja volt, az összeurópai GDP 4,4%-át adta. Hozzájárulása az európai gazdasághoz így magasabb volt, mint például a telekommunikációs iparnak, a mezőgazdaságnak vagy a vegyiparnak.
2. 2020: a COVID-19 járvány hatása: a szektor a járvány által leginkább sújtott iparág, az éves összesített forgalom mintegy 31%-kal esett vissza. Csak a légi közlekedés forgalma esett vissza ugyanilyen mértékben, még a turizmusé (27%) és autógyártásé (25%) sem. A szektoron belül az előadóművészetek területét érintette leginkább a válság, ahol 90%-os a visszaesés, ezután jön a zene (76%) és a vizuális művészetek (38%).
3. Javaslatok a szektor újraindítására
A tanulmány fő üzenete az, hogy a kulturális és kreatív szektor nem csupán egy a sok, segítségre váró iparág között, hanem kulcsszerepet kell játszania Európa talpra állásában.


A tanulmány eredményeiről bővebben:
https://dalszerzo.hu/…/ey-a-kulturalis-es-kreativ…/
A teljes, angol nyelvű tanulmány letölthető innen:

https://www.rebuilding-europe.eu/

 

Forrás:

eloadomuveszijogvedoiroda

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak