Februári ajánló

A RitmusDepo februári zenei eseményválogatása.

Minden hónap elején közzéteszünk egy ajánlót, amiben az aktuális hónapra vonatkozóan adunk tippeket azoknak, akik zenei, dobos-ütős eseményekre vadásznak. Ha még nem tettétek, akkor mindenképpen lájkoljátok facebook oldalunkat, nehogy lemaradjatok a friss szakmai eseményekről, hírekről. Sajnos a covid erőteljes hatással van a zenei eseményekre (is), hiszen egyelőre csak online-t lehet tartani.

Nézzük is rögtön a február havit:

 1. Február 8. – Finucci Bros Quartet feat. Tóth Vera: Cserháti Zsuzsa jazzre hangolva: A zenekarra jellemző, hogy minden alkalommal tematikus, nagyobb ívű koncertsorozat egy-egy “epizódjára” várja közönségét. Legújabb sorozatukban a hazai zene népszerű alakjait idézik meg sztárvendégek közreműködésével. Ezen az estén Cserháti Zsuzsa előtt tisztelegnek Tóth Vera vendégszereplésével.
 2. Február 9. – MAO Legendás Albumok – Charlie Parker: Jazz at the Philharmonic: A Jazz At The Philharmonic – vagy JATP – egy koncertsorozat összefoglaló elnevezése, melyet Norman Granz jazzimpresszárió hívott életre 1944-ben. A kis híján negyven éven át évente egy alkalommal megrendezett koncertturné az Egyesült Államok mellett Európába is eljutatta a jazz-zene legprominensebb muzsikusait.
 3. Február 11. – A Glonet bemutatja: Balázs József Trio feat. Horváth Cintia: A legendás New York-i Blue Noteban és a Detroit Jazz Fesztiválon is elsöprő sikert aratott East Gipsy Band zongorista vezetője Balázs József, a közép generáció egyik legtehetségesebb billentyűse, a Krakkói Jazz Juniors Versenyen a legjobb szólista díját nyerte el, de bátyja zenekarának is egyik húzóembere. Ezen az estén a Balázs Elemér Groupból is ismert, Horváth Cintia csatlakozik a zenekarhoz.
 4. Február 12. – Harmónia Jazzműhely: Triád feat. ifj.Tóth István: A kiváló szaxofonos BACSÓ KRISTÓF a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszaka, a Conservatoire de Paris és a bostoni Berklee College of Music egykori tanítványa, aki (Zana Zoltánnal együtt) első helyen végzett 1999-ben a Bartók Rádió 2. jazz tehetségkutató versenyén. Játszott Európában, Amerikában, Japánban, valamint többek között Eddie Hendersonnal, Patituccival és Jeff Densonnal.
 5. Február 13. – A Szent István Filharmonikusok koncertje a BMC-ből, élő közvetítés: Műsor: Mozart: Figaro házassága – nyitány, Mozart: B- dúr hegedűverseny K. 207 / közreműködik: Pusker Júlia, Haydn: D-dúr ” Óra” szimfónia No.101, Vezényel: Horváth Gábor
 6. Február 13. – Jazz Generációk: Deseő Csaba, Antal Tibor, Ferencz Péter: 2021. február 13-án az év második Jazz-Generációk előadásán a jazz-hegedűsök lesznek a középpontban. A magyarországi jazz kialakulásának egyik ikonikus személyiségével, Deseő Csabával beszélgetnek és múltidéznek, majd egykori tanítványával Antal Tiborral a műfaj sokrétű stílusaiból adnak elő kompozíciókat. Végezetül a legfiatalabb generáció képviseletében a nemzetközi sikereket elérő Peet Project vezetője Ferencz Péter lesz Bordás József vendége az online előadásban.
 7. Február 17. – Random Szerda: A Random Szerda Barabás Lőrinc trombitás vezetésével a budapesti hiphop-jazz színtér jeles képviselőiből alakult alkalmi formációkat vonultatja fel.
  Minden koncerten az instrumentális, fúziós zene születésének megismételhetetlen pillanatait élhetik át a hallgatók. A jammelés hagyományain alapuló sorozat gyorsan meghódította a város improvizatív zenére nyitott közönségét.
 8. Február 19. – Harmónia Jazzműhely: Tálas Áron Trió feat. Varga Dávid: A zongorista, TÁLAS ÁRON, kétségkívül az új generáció legtehetségesebb billentyűse, Junior Prima díjas, a Montreux Jazz Fesztivál szóló zongora versenyének döntőse, aki emellett kiváló dobos és számos más hangszeren is játszik. Második albuma nagy kritikai sikert aratott és a legendás londoni 606 Clubban is lehengerelte a közönséget.
 9. Február 20. – Barlangból a koncertteremig – A MÁV Szimfonikus Zenekar ifjúsági sorozata: Hogyan kezdődhetett az ember és a zene kapcsolata? Hol és hogyan lehetett zenét hallgatni réges-régen az ősidőkben? Kik zenéltek és kik hallgatták? Vajon mi illett és mi nem? Miért változnak a hangszerek?
  Előadásonként haladunk a történelmi koroktól korunk zenéjéig. Zenetörténeti érdekességek, izgalmas hangszerek és muzsikák szerepelnek a sorozatban interaktív módon, vetítéssel és időnként tánccal színesítve. Az előadások műsorvezetője Székely Edit fuvolaművész, zenepedagógus.
 10. Február 20. – Az AVM bemutatja: Binder Quartet: A sokoldalú művész a ’70-es évek vége óta halad kérlelhetetlen következetességgel azon az úton, amelyet magának kijelölt, s amelyen egyáltalán nem voltak hazai előképei. Zeneszerzői fejlődésében Bartók Béla grandiózus életműve mellett tisztán nyomon követhető a kárpát-medencei folklórkincs, a magyar őshaza, a Volga-Káma vidék dallamvilága, és a Steve Reich nevével fémjelzett amerikai repetitív iskola hatása is.
 11. Február 21. – Mark Guiliana LIVE Master Class on Zoom
 12. Február 21. – Masterclass: New Orleans legend & drummer, Johnny Vidacovich
 13. Február 25. – Ávéd János Balance: „Ahogy Bartók Béla és Kodály Zoltán, a magyar zene ‘védőszentjei’ esetében, úgy az Ávéd János és a Balance által írt dalok is mind a népi bölcsesség és a kifinomult költői elképzelések elegyén alapulnak, melyek a természeti világot és annak újjáteremtő erőit annak természetes és természetfeletti jelenségeivel együttesen dicsőítik.
 14. Február 27. – Müpa Home LIVE – Budafoki Dohnányi Zenekar: A romantika szó regényességet jelent, nem véletlen, hogy a romantikus zenék sokszor elbeszélnek, mesélnek, megjelenítenek, hol konkrétabban, hol elvontabb módon. Ezen a koncerten két igazi romantikus mű szólal meg, köztük egy harmadikkal, mely a romantika és a modernség határán keletkezett, de még sok romantikus vonása van – és mesélni, ábrázolni nagyon tud… Muszorgszkij, Stravinsky és Dvořák a kínálat a Budafoki Dohnányi Zenekar koncertjén, melyet az együttes első vendégkarmestere, Guido Mancusi vezényel.
 15. Február 27. – Alerant Jazz Est: Balázs Elemér Group: Balázs Elemér formációja kiemelkedően egyéni hangzásvilágot alakított ki; ennek legfőbb jellemzői a dallamközpontúság és a különleges ritmika, melyeket a férfi és női hang érdekes kontrasztja tesz még színesebbé.
 16. Február 28. – Port.hu Jazz Est: Budapest Jazz Orchestra: Az 1998-ban alakult Budapest Jazz Orchestra igazán nagy áttörést jelentett a hazai jazzélet számára, hiszen létrejött Magyarország első, professzionális big bandje, mely hangzásával a ‘20-as évek Amerikáját idézte. A BJO kiváló munkásságának bizonyítéka az elmúlt több mint tizenöt év, mely idő alatt számos koncert, hazai és nemzetközi elismerés, illetve megszámlálhatatlan külföldi előadó, köztük jó néhány világsztár, színesítette a zenekar eddigi történetét.

 

Kép:

Glen Carrie

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak