Zakar Viktor

A 4 tagú zsűri döntése alapján  Zakar Viktor (Arrange Service zenekar) lett a Fülesbagoly tehetségkutató debreceni fordulójának legjobb dobosa, ennek apropójából beszélgettünk.

 • Először is gratulálni szeretnék a hétvégéhez, hiszen jól alakultak a dolgok, erről is mindjárt beszélünk. A tehetségkutatón nem lehettem személyesen jelen, így interneten kerestem a zenekarotokra, hogy megismerjem a zenéteket. Kicsit elfogult is lettem, mert nagyon bejött. Kérlek mesélj már nekünk a debreceni Fülesbagolyról. Milyen volt, hogy éreztétek magatokat? Ti hogy éltétek meg?
 • Tök jó volt színpadon állni ennyi idő után, ráadásul szabadtéri színpadon. Nekem ez egyébként mindig sokkal jobban szokott tetszeni, mint egy zárt térben, klubban játszani. Valahogy tök más érzete van annak, hogy ha szabadtéren játszik az ember. A dobokat is lehet “püfölni”, mert úgy is elszáll a hang. Teljesen más játékérzet és “élményérzet” van, nekem ez sokkal jobban tetszett, mint ha zárt helyen lettünk volna. Amikor kihirdették ezt a versenyt, illetve a miskolci versenyt, ami 3 héttel ezelőtt volt – szintén Öröm a zenés verseny -, akkor mi úgy gondoltuk, hogy erre a kettőre jelentkezünk. Miskolc és Debrecen vonalon mozgunk, így nekünk ez a kettő aktuális volt. Három hete a miskolcit meg is nyertük.

 • Gratulálok!
 • Köszi! De ettől függetlenül a debrecenit nem mondtuk vissza. Más zsűri van, más gondolatok, más értékelési szempontok lehetnek, úgyhogy kíváncsiak voltunk a debreceni zsűri értékelésére is. Az motivált minket, hogy megmutassuk magunkat. Szerintem tök jól sikerült maga a játszás is, közben jól éreztük magunkat. Jókat mondott a zsűri, főleg Subicz Gabi, ő elég hosszasan beszélt. Aztán Lombos Marcival is beszélgettünk még sokat, neki is nagyon tetszik amit csinálunk. Jó élmény volt.

 • Ha csak a zenekar képeit nézi az ember, szembetűnő lehet, hogy nem egy szokványos csapat vagytok. A zenekari felállás egészen különleges, van egy vibrafonos a csapatban. Hogy alakult ki ez a felállás, és mióta vagytok együtt?
 • Bő egy éve csináljuk ezt a zenekart. 2020. elején, még az első karantén előtt találkoztunk így össze. Ha jól emlékszem ez úgy történt, hogy Levi, az énekesünk (Tímár Levente), meg Norbi, a basszusgitárosunk (Sitku Norbert) már ismerték egymást gyerekkoruk óta. És arról beszélgettek, hogy mi lenne, ha csinálnának egy zenekart, mert közösen még nem játszottak zenekarban. Ebben meg is állapodtak, ezután Norbi megkereste a vibrafonosunkat, Lénárdot (Bundzik Lénárd), akit innen a Miskolci Egyetemről ismert. Ő szólt Ahmednek (Dr. Ahmed Bouzid) a zongoristánknak, akivel korábbi zenekarokból ismerték egymást, mi pedig kollégák vagyunk Norbival így kézenfekvő volt, hogy engem kérdez meg mint dobost.
 • És akkor egyszer csak találkoztunk egy hétvégi napon, ha jól emlékszem. Közösen megbeszéltük, hogy mit lehetne ezzel kezdeni, kinek mi a célja, mik a tervei, milyen ötletek vannak. Nagyjából ez a mi történetünk, így jöttek pont ezek a hangszeresek, hangszerek a csapatba. Egy-két próba alatt nagyjából körvonalazódott is, hogy mit is tudunk mi együtt csinálni. Illetve Lénárdnak voltak saját átiratai, például az Ariane Grande feldolgozás, amit tavaly nyáron ki is adtunk. Azzal kezdtük a munkát, később pedig Levi behozta a népzenés vonalat, ő a nagymamájától tanulta ezeket a népdalokat. És ezeket is elkezdtük átformálni.

 • És milyen jól! Egyébként Viktor te mióta dobolsz? Hol, hogyan és kinél kezdtél el ütőhangszereken, vagy dobokon játszani? Milyen volt, amikor te indultál ezzel?
 • 2006-óta dobolok, azaz 14 évesen kezdtem el itt Miskolcon az Egressy Béni Zeneiskolában Lajhó Gyula tanár úrnál. Nála kijártam 6 évet, innen a zenei képzettségem. Azóta nagyon sok zenekarban játszottam.

 

 • Merre fordultál meg az Arrange Service előtt? Milyen zenekarokban lehetett veled találkozni?
 • Az elmúlt 6-7 évben a legfőbb zenekarom a Sky Fanatic, aminek jelenleg is tagja vagyok, ez egy reggae és ska zenekar. Nekem e mellé jött be az Arrange Service, tehát ez egy újdonság nekem az elmúlt bő 1 évben. Ezelőtt pedig volt még a Köpönyegforgatók, ami egy rockos-popos zenekar volt. De sajnos feloszlottunk 2 évvel ezelőtt, egyébként 3-4 évig működött. Korábban meg azt mondanám, hogy kezdeti próbálkozások voltak az az előtt lévő zenekarok. Azokkal még nem értünk el komolyabb eredményeket. Voltak koncertjeink, itt a városban ismertek is minket, de sajnos ezeknek vége lett.

 • Milyen hangszereid vannak most? Milyen dobokkal lehet téged koncerteken látni? Már amikor vannak koncertek… 
 • Egy Gretsch Catalina Maple cuccom van, nagyon büszke vagyok erre a hangszerre. Sötétebb bordós színe van, nagyon-nagyon szép, még egy éve sem volt legyártva a hangszer, de szinte féláron jutottam hozzá. Van még egy 10”-os limitált szériás Tama kis pergőm, amit bal oldalon használok. Meg van egy 12”-os pergőm, ami egy prototípus, itt Felsőzsolcán készítette egy ismerősöm. Korábban tanítottam egy srácot, és az apukájával most dobgyártásba kezdtek, ezt is ők csinálták. Itt még nincsen márkanév, csak egy néhány prototípus van egyelőre legyártva, meg be van rendelve egy rakás afrikai fa, itt jár a sztori. Ezt a pergőt még most tesztelem, de őt is nagyon szeretem. Egyébként ott volt vasárnap a versenyen ő is, a hangját is lehetett hallani. Cintányérokat tekintve pedig csak Meinl Byzance-ot használok. Amikor a zeneiskolában tanultam dobolni, már ott Byzance cinek voltak, és annyira megtetszett, hogy akkor teljesen beleástam magam a cintányérok világába, és mindent megismertem, ami a piacon fellelhető volt, ez jött be nekem a leginkább.

Fotó: Kökényesi Attila

 

 • Koncerteken két pergőt használsz? Tehát egy effekt pergő bal oldalra van neked rakva?
 • Igen igen. A második az a 10”-es, vagy a 12”-es. 

 

 • Az interjú előtt picit beszélgettünk, és megemlítetted az online oktatást is. Mesélnél a tanításról? Hol tanítasz jelenleg, milyenek a tanítványok?
 • Ha jól emlékszem még 2016-ban kezdtem el tanítani magán növendékekkel. Aztán fokozatosan egyre többen lettek. Itt Miskolcon a Rock-Suli nevű iskolában, ami nem azonos a debreceni Rocksulival.

 

 • Akkor csak ugyanaz a neve?
 • Igen, ez puszta véletlen. Ez egy egyszerű magán zeneiskola, gitár, basszusgitár és dob oktatás van. Ott kezdtem tanítani, meg itthon magán növendékekkel. Azóta ez már annyira kiforrta magát, hogy a Premier Alapfokú Művészeti Iskolában tanítok jelenleg itt Miskolcon főállásban. Itt most van 29 növendékem, emellett a magántanítványok, összesen olyan 40 fő a létszám.

 

 • Az elég komoly csapat, húzós a létszám, nem?
 • Igen, és hát tudjuk hogy az elmúlt bő 2 hónapban online oktatásra kényszerültünk, úgyhogy kb. ebben a szobában laktam (online videós interjú volt, Viktor a próbaterméből jelentkezett be) reggeltől-estig, és nyomtam az online órákat. De most már ettől a héttől szerencsére kiszabadultunk a szabadba, és lehet újra menni személyesen tanítani. A Premier suli nagyon sok helyen van jelen, 40 telephelye van az egész megyében. Többnyire általános iskolákban, művházakban tanítjuk azokat a gyerekeket, akik abban a városban élnek, abba a suliba járnak.

 

 • Amikor nincsen pandémia, akkor te hány helyszínen szoktál mozogni? Neked is több helyszíned van?
 • Két helyszínem van, plusz még itthon a magánnövendékek, illetve a Rock-Suliban is néhányan.

 

 • Tehát napközben jössz-mész, mozogsz.
 • Igen, abszolút, általában cangával járok

 • Mik a jövőbeli tervek? Zenekarral, vagy saját elképzelések? Hogyan tovább? Terveztek-e például lemezt?
 • A pályázatokat folyamatosan nézegetjük, amire csak lehet, arra lecsapunk. Ezt én mindig preferálom. Egyébként rajta vagyunk a saját dalok írásán, az Arrange Service-szel. Most ugye itt van előttünk egy nyár, ami nagyon sok idő, nagyon sok munka fér bele. A verseny után vasárnap beszélgettünk is egy órát, hogy mitévők legyünk. Szeretnénk minél több tartalmat megosztani magunkról, ehhez kellenek dalok, kellenek felvételek, klip, stb. Ezért például pont jó, hogy megnyertük a klipforgatási lehetőséget, bízunk benne, hogy ez tök jól fog majd elsülni. Ehhez még fel kell vennünk egy dalt, és remélhetőleg nyáron ki is tudunk jönni egy klippel. Tervezünk 1-2 koncertet is a nyárra, de még lefixálva egy sincs. Olyanok ezek, amik tavalyról kerültek át idénre. 
 • Nagyon sokat akarunk együtt zenélni, összeszokni. És egyre jobban kiforrja majd magát, hogy milyen stílust akarunk, vagy tudunk mi játszani.

Debrecen, Víztoronykert

 

 • Titeket hallgatva már megvan egy elég jellegzetes hangzás, egy elég markáns stílus, amit képviseltek. 
 • Igen, a vibrafon azért nem annyira népszerű az ilyen populárisabb műfajokban. Mondjuk lehet mi sem vagyunk annyira populárisak… De valóban, ez ad egy különleges hangzásvilágot.

 

 • Már csak egy kérdésem maradt hátra. Azt szeretném megtudni, hogy van-e valami különleges tanácsod ifjú titánok, kezdő dobosok számára? Van-e valami titkos recepted, amit most át tudnál adni nekünk? Mire figyeljen az, aki szeretné elkezdeni, a dobolást?
 • Tájékozódjon arról, hogy milyenek a mai zenék, illetve az is nagyon fontos, hogy milyenek a múlt zenéi. Hallgassa a múlt zenéit, és a ma zenéit is nagyon körültekintően. Arra figyelve, hogy miként lehet a dobot felhasználni a zenében. Mondhatnám elcsépelten azt is, hogy gyakorlás, gyakorlás, de ezt már tudják biztosan. 
 • Alázatosan, türelmesen kell a zenéhez állni. Mindennek megvan a gyümölcse, csak türelemmel ki kell várni. 

 

 • Köszönöm szépen, és gratulálok még egyszer!

 

És végül az Arrange Service zenekar videója a debreceni tehetségkutatóról:

 

Címlapkép – fülesbagoly

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak